El Delegat del Govern a Catalunya visita les obres de rehabilitació dels museus Cau Ferrat, Casa Rocamora i Museu Maricel de Mar, a Sitges

visita

01/03/2011

1% Cultural


  • El projecte de rehabilitació d’aquests museus de Sitges (Garraf) està finançat en part a càrrec de l’1% Cultural del Ministeri de Foment amb un pressupost de més de 3 milions d’euros
 
Joan Rangel, Delegat del Govern a Catalunya, juntament amb l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, visita les obres de rehabilitació dels edificis museístics que conformen un dels més interessant conjunts artístics del casc antic d’aquesta població del Garraf. Es tracta dels museus Cau Ferrat, Casa Rocamora i el Museu Maricel de Mar.
 
El projecte d’acondicionament d’aquests edificis compta amb un pressupost total de 10 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Foment, mitjançant el seu programa de recuperació del patrimoni artístic i històric, en finança un 32,83% (3.023.740 euros). La Diputació de Barcelona assumeix la resta del finançament.
 
Les obres de rehabilitació del conjunt museístic Cau Ferrat i Museu Maricel de Mar contemplen també l’acondicionament de Can Rocamora, edifici històric que es troba entre els dos museus.
 
El projecte d’adequació consta de dues línies d’intervenció. La primera, funcional, ha de resoldre l’accés mitjançant una entrada única per a tots dos museus (Cau Ferrat i Museu Maricel de Mar), a més se’ls dotarà de serveis i instal·lacions més moderns i se’ls afegirà una zona d’aules i taller, així com una àrea de descans amb un petit bar.
La segona línia d’intervenció se centra en l’accessibilitat i s’adaptarà el conjunt perquè sigui accessible a les persones amb mobilitat reduïda,a més d’adequar-se a la normativa contra incendis i d’evacuació.
 
El conjunt també es consolidarà estructuralment: es restauren les façanes, es reforcen els forjats i es renoven completament les cobertes. A la part posterior es realitzarà una nova façana al mar, es demoliran terrasses i galeries volades molt deteriorades i s’afegirà una segona façana de vidre dins la qual discorrerà una rampa de comunicació entre els diferents nivells dels edificis.
 
Les obres es van iniciar al juny de l’any passat i actualment ja s’ha finalitzat la fase de desallotjament del mobiliari i s’està treballant en la fase de demolició, demolicions menors d’elements interns.
 
Projectes de l’1% Cultural a Catalunya
 
Com a balanç de les inversions a càrrec de l’1% Cultural a Catalunya, cal destacar que des de l’any 2004 fins al 2010 s’han finançat 99 projectes que han beneficiat a 73 municipis diferents. El total d’inversió d’aquests 99 projectes ha estat de 110,2 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Foment ha realitzat una aportació de 60,7 milions d’euros.
 
Actualment, a Catalunya hi ha 38 projectes més en marxa que afecten a 32 municipis i que compten amb una inversió total de 54,2 milions d’euros, amb una aportació de 32 milions d’euros per part del Ministeri de Foment.
 
1% Cultural
 
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l’1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars. El càlcul d’aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d’execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.

> Fotos