La Policia Nacional desarticula a Eivissa una xarxa que facilitava irregularment a estrangers l'accés a prestacions, subsidis i autoritzacions de residència

12/06/2014

Durant l'operació han estat detingudes 109 persones, entre les quals figuren els sis responsables de la trama, i s'han extingit 31 autoritzacions de residència / S'estima que els ingressos obtinguts pels falsificadors podria haver superat els 500.000 euros i que el frau contra la Tresoreria General de la Seguretat Social ascendeix a més de 470.000 euros


Agents de la Policia Nacional han desarticulat a Eivissa una xarxa dedicada a facilitar a estrangers l'accés a prestacions, subsidis i autoritzacions de residència, mitjançant l'elaboració de contractes falsos a través d'una empresa fictícia. Durant l'operació han estat detingudes 109 persones, entre les quals figuren els sis responsables de la trama, i s'han extingit 31 autoritzacions de residència. S'estima que els ingressos obtinguts pels falsificadors podrien haver superat els 500.000 euros i que el frau contra la Tresoreria General de la Seguretat Social ascendeix a més de 470.000 euros.

Les recerques es van iniciar el mes d'octubre del passat any arran de la informació facilitada per la Unitat Especialitzada d'Inspecció de Treball i Seguretat Social. Les perquisicions es van desenvolupar entorn d'una empresa dedicada suposadament a la construcció, però que en realitat era una societat fictícia. Els agents van comprovar que la mercantil havia donat d'alta en el Sistema de la Seguretat Social a un total de 156 treballadors, alguns, en més d'una ocasió, no van arribar a realitzar activitat laboral alguna.

 
Obtenció fraudulenta de prestacions i autoritzacions de residència

La finalitat real de l'empresa era que els supòsits emprats obtinguessin de forma irregular un contracte que els permetés acreditar l'acumulació els períodes de carència necessaris per sol·licitar prestacions i/o subsidis de la Seguretat Social o del Servei Públic d'Ocupació Estatal. Aquestes contractacions falses i altes irregulars també es produïen perquè els estrangers, en situació irregular o pendents de la renovació de les seves autoritzacions de residència, utilitzessin aquest recurs fraudulent per regularitzar la seva situació a Espanya o aconseguir renovacions a les quals no tindrien dret acudint als procediments legals.

Aquestes conductes podrien ser constitutives de delictes de falsedat documental i estafa i fins i tot, en virtut de les circumstàncies concurrents o de la quantia defraudada per part dels suposats empresaris o treballadors, de delictes contra la Seguretat Social i la Hisenda Pública o els drets dels treballadors.

Per mitjà d'aquest ardit, els falsos empleats van aconseguir accedir a prestacions econòmiques -que en algun cas van superar els 8.000 euros-, van obtenir autoritzacions de residència i van paralitzar expedients d'expulsió que havien estat incoats, aconseguint finalment la concessió de l'autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals. Els falsos empresaris per la seva banda rebien a canvi compensacions econòmiques, que van arribar a aconseguir els 3.600 euros per justificar un període de sis mesos de treball.


182 contractacions falses i 471.000 euros defraudats

L'empresa investigada es va constituir en 2008. Durant el seu primer any d'existència s'ha pogut constatar que van realitzar tres contractacions fraudulentes a estrangers. Després d'un temps d'inactivitat de més dos anys, al maig de 2011 la societat va canviar de propietari i de nom. En aquesta nova etapa es va vincular a una gestoria que va passar a controlar les activitats de personal relacionades amb la Seguretat Social.

Inicialment l'agència va tramitar 88 altes irregulars de treballadors, a les quals es van sumar altres 96 en el mes d'agost, que sumen un total de 182. A través d'aquestes pràctiques il·legals s'ha produït un frau benvolgut de 471.000 euros a la Tresoreria General de la Seguretat Social. En el transcurs de l'operació s'ha procedit a la detenció de 109 persones a les quals se'ls imputen delictes de falsedat documental, estafa, contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social i contra els Drets dels Treballadors.

L'obtenció o pròrroga de les autoritzacions de residència mitjançant aquest procediment delictiu -encara que haguessin estat en principi obtingudes en forma regular-, podria constituir motiu d'extinció de la Targeta d'Identitat d'Estrangers que documenta aquestes estades legals, amb el que els infractors quedarien automàticament en situació irregular. De fet, per part de l'Oficina d'Estrangeria de la Delegació del Govern en Illes Balears s'ha procedit fins al moment a l'extinció de 31 d'aquestes autoritzacions.


Operació d'enorme dificultat

L'operació ha comportat una enorme dificultat, al no residir els implicats en les adreces facilitades al moment de l'obtenció dels seus permisos de residència. Molts d'ells tenien els seus domicilis en la Península i fins i tot als seus països d'origen, fet que igualment constitueix una infracció administrativa prevista en la vigent Llei Orgànica d'Estrangeria per la qual podrien ser sancionats.

De l'examen de les sol·licituds de les persones detingudes s'ha extret informació útil que podria conduir al desenvolupament d'altres operatius similars en les Pitiüses.

L'operació ha estat desenvolupada per agents de la Comissaria d'Eivissa, amb la col·laboració d'Unitat Especialitzada d'Inspecció de Treball i Seguretat Social i l'Oficina d'Estrangeria en Illes Balears.