Delegació del Govern trasllada al sector turístic i als consolats les conclusions del grup de treball policial de Calvià de cara a la temporada alta 2014

*Palmer, *Onieva i la resta d'assistents a la reunió en Delegació

12/05/2014

La delegada Teresa Palmer i l'alcalde Manu Onieva han presidit la reunió en la qual han participat Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policia Local de Calvià, associacions d'hotelers, comerciants i sales de festes, i els cònsols de països amb major població en el municipi / En 2013 es van produir resultats satisfactoris en numerables operacions conjuntes en les quals s'incidirà aquest estiu


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, i l'alcalde de Calvià, Manu Onieva, han presidit aquest matí la reunió del grup de treball policial en la qual s'ha traslladat al sector turístic i als cònsols dels països amb major població en el municipi les conclusions destinades a millorar la coordinació i els operatius policials de cara a la propera temporada alta, amb l'objectiu de combatre els delictes més greus que es produeixen en els nuclis turístics.

El passat estiu es van produir resultats satisfactoris amb numerables operacions conjuntes i detencions en el municipi. El passat 11d'abril es va dur a terme la reunió preparatòria per a la temporada turística de 2014. Com ja ocorregués durant l'estiu passat i extensible a temporades anteriors, la venda ambulant i els robatoris amb violència lligats a la prostitució són els dos delictes que més preocupen tant a les Forces de Seguretat de l'Estat com al sector turístic d'aquestes zones.

Del treball conjunt policial sobresurt l'excel·lent coordinació duta a terme en l'estiu de 2013, que el seu objectiu és “mantenir i promoure encara més. Per a això avui hem fet partícip de tota aquesta informació als representants del sector turístic (hotelers, comerciants, sales de festes) i als consolats afectats”, en paraules de la delegada.

En aquest sentit cal destacar el protocol de col·laboració entre Guàrdia Civil i Policia Local de Calvià per compartir bases de dades de caràcter criminal, amb el que es millora la capacitat operativa de tots dos cossos en aspectes com la venda ambulant, el tràfic de drogues i la delinqüència lligada a la prostitució. Així mateix, la Guàrdia Civil tornarà a disposar de les Patrulles Fiscals (PAFITES) amb especial competència per a temes de venda ambulant il·legal, a més d'unitats especials, mentre que el Cos Nacional de Policia aportarà reforços especialitzats en Estrangeria.


Especial atenció en Punta Balena

Els representants de les associacions hoteleres, comerciants i sales de festes han mostrat la seva preocupació per la seguretat, especialment a la zona de Punta Balena, Magaluf. La venda ambulant, els delictes lligats a la prostitució, les party boats i la necessitat de traductors per als turistes són alguns dels assumptes pels quals demanden major atenció policial.

Sobre aquest tema, la delegada del Govern els ha recordat la propera engegada d'oficines SATE a Calvià (servei afavorit per la Secretaria d'Estat de Seguretat), que proporcionaran traductors a l'hora de denunciar els delictes; també que s'està treballant al costat de la Conselleria de Turisme en un pla d'actuació sobre les party boats i que les operacions conjuntes policials contra la venda ambulant i els robatoris lligats a la prostitució són “efectives”, com es va demostrar la temporada passada.

Tant Palmer com Onieva els ha recordat que “és impossible eradicar tota delinqüència en zones d'afluència massiva com els nostres nuclis turístics, però si que treballem, amb les eines que la Llei ens dóna, per reduir al màxim la seva incidència”.

Al costat de la delegada del Govern i l'alcalde de Calvià, han participat en la reunió el coronel de la Guàrdia Civil, Jaume Barceló; el cap superior de la Policia Nacional, Antonio Jarabo; el cap de la Policia Local de Calvià, José Antonio Navarro; entre altres comandaments policials, així com representants d'associacions d'hotelers, comerciants i sales de festes, i els cònsols de països amb major població en el municipi.