Representants de l'Administració General de l'Estat participen en les primeres 'Jornades tècniques amb els consolats de Illes Balears'

María Jesús Dapena, cap de l'Oficina d'Estrangeria, durant la seva ponència

07/05/2014

Representants de l'Administració General de l'Estat (AGE) a les Illes han participat aquesta tarda en les primeres Jornades Tècniques amb els consolats d'Illes Balears, que han tingut lloc a la seu de la Tresoreria General de la Seguretat Social de Palma de Mallorca i han estat inaugurades pel vicepresident del Govern balear, Antonio Gómez, acompanyat pel degà del Cos consular d'Illes Balears i cònsol del Marroc, Mohammed Harit, i el director general de Relacions Institucionals i Acció Exterior, César Pacheco.

Per part de l'AGE han participat:

  • Miquel Angel Bauzá, cap d'Inspecció Tributària de l'AEAT en Illes Balears, amb la ponència Fiscalitat en Illes Balears, rendes i tributació general.

  • Sonia Barranco, directora provincial del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), que ha parlat sobre les Prestacions per desocupació (beneficiaris estrangers en Illes Balears, importació i exportació de prestacions, Pla de Tornada voluntària, etc.).

  • María Jesús Dapena, cap de l'Oficina d'Estrangeria de Balears, amb la ponència Mobilitat internacional i tràmits d'estrangeria.

  • Jaume Barceló, coronel cap de la Guàrdia Civil a Balears, i els membres del Cos Nacional de Policia Gonzalo Calleja i Yago Corrals, que han xerrat sobre Policia, assistència i sancions.

  • Teresa Sau, cap provincial de Trànsit, i la seva ponència Vehicles, permisos de conduir i circulació.

Aquestes jornades, que es desenvolupen en dos dies, avui i dimecres que ve, 14 de maig, possibiliten el contacte directe entre els responsables de l'administració i el cos consular, que podran intercanviar sinergies i tractar, en l'àmbit de cadascuna de les diferents administracions, temes que afecten al dia a dia tant d'estrangers residents com dels turistes, relatius a escolarització, accés a la universitat, prestacions per desocupació, tràmits d'estrangeria, permisos de conduir, assistència policial, matrimonis, i assistència social, entre uns altres. En la sessió d'avui han participat representants dels consolats i tècnics de 19 països.

Illes Balears continua sent la comunitat autònoma amb major percentatge de població estrangera d'Espanya, un 18,3 per cent (més de 200.000 residents estrangers), segons ha comentat el vicepresident Gómez. El passat any, la nostra Comunitat va acollir la visita de 13 milions de turistes, dels quals 11,1 milions eren estrangers.

En l'organització d'aquestes jornades col·laboren la Delegació del Govern en Illes Balears; Bisbat de Mallorca; Universitat de les Illes Balears; Policia Nacional; Guàrdia Civil; Institut Mallorquí d'Afers Socials del Consell Insular de Mallorca; Secretaria Judicial i Cambra de comerç.