Barcelona acollirà la seu de la Secretaria de l'Aliança Global d'Operadors d'Aigua

Barcelona acollirà la seu de la Secretaria de l'Aliança Global d'Operadors d'Aigua

02/07/2012

La reunió del Comitè de Representants Permanents d'ONU-Habitat (Programa de Nacions Unides per als assentaments humans) acaba de fer públic l'informe i la recomanació final perquè Barcelona acolli la seu de la Secretaria de l'Aliança Global del Partenariat d'Operadors del Aigua (Global Water Operators Partnerships Alliance-GWOPA).

 

La candidatura de la ciutat de Barcelona i, en concret, del complex d'edificis del conjunt històric de l'antic Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha comptat amb el ple suport del Govern d'Espanya i de les autoritats autonòmiques i locals.

 

La ubicació d'aquesta Secretaria a Barcelona és un pas ferm del compromís de la capital catalana i del Govern d'Espanya per afavorir l'establiment en aquesta ciutat d'un pol de presència d'organismes internacionals i multilaterals que realcin la vocació d'aquesta ciutat cap a l'exterior i la seva presència al món.

 

D'altra banda, el sector d'activitat d'aquesta Secretaria, l'Aigua i Sanejament, coincideix amb un dels vectors clau en què treballa la Cooperació al Desenvolupament espanyola i en què les nostres empreses reuneixen experiència i excel•lència reconegudes internacionalment.

 

GWOPA ha triat aquesta localitat per l'excel•lent qualitat de l'oferta presentada, en un marc de singular bellesa i significació, per les seves instal•lacions d'última generació així com per les connexions de transport que Barcelona té amb la resta del món.

 

El Govern d'Espanya, a més de realitzar les gestions formals necessàries, ha donat suport plenament a aquesta candidatura amb el suport financer requerit, via les seves contribucions a ONU-Habitat, programa de Nacions Unides amb el qual col•labora des de fa anys.

 

 

Sobre ONU-Habitat i GWOPA

El Programa de Nacions Unides per als Assentaments Humans, UN-HABITAT, va ser creat al 1977 d'una divisió del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient amb seu a Nairobi. Des del 2002 compta amb un estatus de programa autònom similar al de Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD). La seva activitat es concentra en aconseguir els objectius sobre desenvolupament urbà i habitabilitat bàsica continguts en la Declaració del Mil·lenni.

 

L'Assemblea General de Nacions Unides ha atorgat a ONU-HABITAT el mandat de promoure el desenvolupament urbà sostenible a nivell social i mediambiental i treballar per aconseguir una habitabilitat adequada per als més pobres. Així mateix, tracta de millorar l'entorn de vida i treball per a tots mitjançant la gestió i el desenvolupament dels assentaments humans de manera més eficaç, participativa i transparent, en el context general de la disminució de la pobresa a les zones urbanes i l'exclusió social .

 

La GWOPA és una entitat creada sota l'ègida d'ONU-HABITAT que agrupa organitzacions empresarials, públiques i públic-privades relacionades amb la gestió de l'aigua i sanejament. Funciona amb una secretaria molt lleugera atesa i situada a la seu central d'ONU-HABITAT a Nairobi.

 

ONU-HABITAT i GWOPA van decidir la conveniència de segregar aquesta activitat de secretaria i van obrir un procés competitiu de selecció de seu per a aquesta Secretaria fora de Nairobi. Barcelona ha concorregut a aquest procés amb el suport del govern d'Espanya. Les altres candidates han estat Delft (Holanda) i Istanbul (Turquia). El procés, d'acord amb els seus terminis, acaba de resoldre’s amb un resultat favorable a la candidatura de Barcelona, amb la intenció d'efectuar el trasllat a partir de setembre.