Discurs de la Delegada del Govern a Barcelona en la conmemoració del Dia de la Constitució

Discurs de la Delegada del Govern a Barcelona en la conmemoració del Dia de la Constitució

02/12/2011

Excel·lentíssimes i il·lustríssimes Autoritats
Senyores i senyors.
Amics i amigues


Molt bon dia a tothom i benvinguts a la Delegació del Govern a Catalunya. Benvinguts a aquesta casa, que és casa seva.

Moltes gràcies per assistir a aquest acte de commemoració del 33 aniversari de la Constitució Espanyola.

Personalment és un goig poder adreçar-me a vostès com a Delegada del Govern en aquest acte. Segurament un dels pocs actes institucionals que es farà a Barcelona per celebrar la Constitució.

Al llarg dels 33 anys de vigència de la nostra Carta Magna, s’ha glosat abastament l’esperit de consens en el qual va ser redactada i aprovada per les Corts Generals i posteriorment ratificada el 6 de desembre de 1978 per la immensa majoria dels ciutadans.

En aquell moment es va saber respondre de manera adequada a la voluntat del poble, que exigia a les forces polítiques entesa per superar la intolerància dels vells temps i consolidar la pau i la democràcia.

Avui, aquí, volem recordar i reivindicar aquesta data i aquest esperit d’entesa.

El consens al voltant del text constitucional ha consolidat un estat de dret, garantint la igualtat de tots els homes i dones davant la llei. El desenvolupament de l’estat de les autonomies. La nostra integració europea i un entramat legal i institucional que ha permès al nostre país l’estabilitat necessària per recórrer el camí irreversible de la democràcia, el progrés social i la convivència.

Ja són més de tres dècades d'una Espanya en llibertat i progrés, d'una Espanya que s'ha convertit en membre ple i actiu de la Unió Europea i dels diferents fòrums internacionals.

 

Per això, moments com aquest són adequats per retre homenatge a la feina constant de diverses generacions d'espanyols que des de tots els camps han sabut ser lleials a la Constitució i als seus valors i principis.

Aquest any, la celebració de la Constitució s’escau en un context enmarcat per l’alternança al Govern d’Espanya.

A les eleccions celebrades el 20 de novembre els ciutadans varen donar una àmplia majoria al Partit Popular.

La nostra estabilitat institucional consolidada en la Constitució i la maduresa democràtica dels ciutadans, fan que vivim aquesta d’alternança de partits al Govern d’Espanya amb tota normalitat.

Felicito al partit guanyador d’aquestes eleccions i li desitjo molt d’encert i molta sort en l’exercici de la seva responsabilitat.
Aprofito també, aquest moment per manifestar la meva disponibilitat institucional i personal, per tal de facilitar el relleu en aquesta Delegació del Govern.

 

En les eleccions, uns guanyen i altres perden. Hi ha canvis, hi ha alternança. El que no canvia és la grandesa de la democràcia, que convé sempre posar en relleu ja que els ciutadans voten i, amb el seu vot, decideixen el que entenen que és el millor, per a ells i per al país, i ho fan lliurement i responsablement, atribuint majories i minories, dues cares de la voluntat popular, que cal respectar sempre. Perquè, no ho oblidem, i a Espanya podem dir-ho amb legítim orgull, són els ciutadans els que treuen i posen governs. Els ciutadans, no qualsevol altra instància aliena a la sobirania popular.

La Constitució de 1978 ha acreditat al llarg de tots aquests anys, la seva capacitat per donar cobertura a programes legislatius i de govern de signe polític diferent i per adaptar-se a una realitat social que canvia. La constitució garanteix la possibilitat de l'alternança política.

 

Vivim en una situació de crisi. Una crisi que posa en qüestió moltes coses, fins i tot l’actual arquitectura europea.


Patim una crisi canviant, global. Una crisi que sembla ingovernable pels governs dels estats i també per les autoritats europees.

És una tasca comuna de tota la Unió Europea. D'aquesta situació, o sortim junts els diferents països de la Unió, o no en sortirem. Cal aprofitar l'ocasió per enfortir les institucions comunes i el mateix esperit europeu. No podem permetre que Europa surti debilitada d'aquesta batalla contra la crisi.

Tots els països integrants de la zona euro hem hagut de refer les previsions de creixement i continuar amb polítiques d’ajust que permetin la reducció radical del dèficit públic i de l’endeutament. A l’hora que hem portat endavant reformes estructurals de les polítiques públiques per garantir l’equilibri financer.

Mesures d’austeritat en la gestió, d’impuls de reformes i de manteniment de les polítiques socials. Aquestes han estat les tres bases sobre les que el Govern del President José Luís Rodríguez Zapatero ha sustentat la seva política contra la crisi.

 

Amb aquestes premisses es va abordar, el passat mes d’agost, una reforma constitucional amb la finalitat de garantir l’estabilitat pressupostaria de totes les administracions públiques.

Un compromís amb els nostres socis europeus, però també un compromís amb tots els ciutadans i ciutadanes. Que cap administració pública podrà gastar més del que ingressa. Un compromís a mig i llarg termini que ens aportarà estabilitat i seguretat.

Al nostre país, la Constitució de 1978 s'ha mostrat i es mostra útil perquè l'Estat pugui desplegar una acció legítima i eficaç. En aquestes situacions de crisi econòmica s'ha tornat a demostrar la necessitat i utilitat de l'Estat social

Avui, quan parlem de la Llei fonamental de l'Estat, és una bona oportunitat per defensar aquests conceptes. La crisi, que no ha estat provocada, ni pels poders públics ni pels ciutadans, no pot ser convertida en un pretext per retrocedir en molts dels avenços socials que tant han costat aconseguir.


L'Estat Social es converteix així, en un ressort fonamental que pretén fer possible la satisfacció de les necessitats humanes i materials bàsiques, tractant d'aconseguir una vida més digna per a aquelles persones que tenen més dificultats.

Haig de dir que malgrat aquesta situació de crisi global el Govern deixa un bon balanç de la seva acció a Catalunya.

Aquest ha estat el Govern de les polítiques socials.

Ha estat un govern decisiu perquè Catalunya tingui el més i millor autogovern de la seva història.

Ha estat el Govern que més ha invertit a Catalunya i Catalunya ha estat la comunitat que més inversió ha rebut.
Han estat inversions centrades en projectes estratègics que han posat la base per a un canvi de model econòmic.

 

Abans d’acabar, no vull deixar de fer una referència a l’anunci que la banda terrorista feia l’octubre passat de deixar la seva activitat armada.

Vull aprofitar aquest acte per compartir amb tots vostès un sentit record per totes les persones que durant aquests anys han estat víctimes del terror.

I voldria destacar especialment la tasca eficaç de les forces i cossos de seguretat de l’estat: del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil que en coordinació amb els mossos d’esquadra i les policies locals han estat claus per arribar a aquest punt.

Finalment, cal manifestar que des de la Transició, els espanyols hem trobat col•lectivament el camí, un camí en el qual sempre hi ha hagut i hi haurà dificultats, però cal destacar que la Constitució té una gran capacitat d'adaptació i d'acompanyament a la societat espanyola i per tant per afrontar tots els reptes que tenim per davant.

Ho hem fet en el passat i aquesta trajectòria democràtica i constitucional és el nostre millor aval per tenir la convicció i la plena confiança en les nostres capacitats. Espanya és un gran país i tenim la certesa que, amb el treball i l'aportació de tots superarem les dificultats del present i conquistarem un futur millor.

Moltes gràcies.
 

Fotos