Adif finalitza les obres de millora de l’accessibilitat a l’estació de Cubelles

estacio

16/05/2011

Pla de millora de la xarxa de rodalies de Barcelona


 

  • Els treballs, que s’han executat en dues fases, han suposat una inversió global de 3,5 milions d’euros
 
Adif ha finalitzat les obres de millora de l'accessibilitat de les instal·lacions a l'estació de Cubelles, pertanyent a la línia que circula entre Sant Vicenç de Calders i Estació de França. El projecte, que ha estat dividit en dues fases i en el qual s'han invertit 3,5 milions d'euros, ha suposat l'adequació de l'estació per eliminar les barreres arquitectòniques i dotar-la dels màxims paràmetres de modernitat, seguretat i confort.

Aquestes actuacions s'emmarquen en el conveni signat entre el Ministeri de Foment, Adif i la SEITT (Societat Estatal d'Infraestructures del Transport Terrestre) per a la realització d'actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l'Estat a Catalunya, en el qual s'inclou l'execució d'inversions per a la modernització d'estacions i actuacions per a la millora de línies.

Així mateix, responen al compromís del Ministeri de Foment de realitzar un pla global d'inversions per a la millora permanent de les seves infraestructures i estacions de la xarxa de rodalies de Barcelona, ​​amb l'objectiu d'oferir un servei de majors prestacions de seguretat, accessibilitat i confort seus clients i als ciutadans.

En aquest sentit, en la línia R2 Sud que discorre entre Sant Vicenç de Calders i Estació de França, s'han realitzat o s'estan executant obres a les estacions de: Sitges, Sant Vicenç de Calders, Calafell, Segur de Calafell, Castelldefels, Castelldefels Platja, Gavà, Cunit, Vilanova i la Geltrú, Garraf, Viladecans, a més de les de Passeig de Gràcia, la plaça de Catalunya i Estació de França, a Barcelona.

Aquestes estacions formen part del Pla d'Accessibilitat que està realitzant Adif, que preveu obres en 53 estacions del nucli de rodalies de Barcelona, ​​per un import superior a 100 milions d'euros.

El projecte de remodelació de l'estació de Cubelles s'ha dividit en dues fases. La primera va comprendre el recrescut de les andanes, amb un pressupost de 593.608 euros, mentre que la segona, ha inclòs la remodelació de l'actual pas inferior, la creació d'un nou pas inferior urbà i la reforma de l'edifici de viatgers, entre altres actuacions, per un import de 2.941.092 euros.

Millora de l'accessibilitat

L'actual pas inferior, que té un accés urbà, ha estat remodelat per convertir-lo en pas exclusiu per als viatgers de l'estació. A més, s'ha instal·lat un ascensor per andana que permeti el seu ús per persones amb discapacitat.

També s'ha executat el recrescut del nivell de les andanes fins a arribar a una alçada de 68 cm respecte a la cota de carril en una longitud de 200 m, el que facilitarà als clients del ferrocarril un accés als trens més segur i còmode.

De la mateixa manera, s'ha millorat l'accessibilitat a persones amb discapacitat visual mitjançant la col·locació de paviment amb relleu podotáctil i una banda de seguretat luminiscent i antilliscant. A més, s'ha posat un paviment especial per als encaminaments des de la vora de l'andana i l'edifici de viatgers fins als ascensors.

Augment de la seguretat

S'ha executat un nou pas inferior per a ús ciutadà a qui s'ha dotat de rampes, per al seu ús per persones amb discapacitat, i d'escales fixes. Amb l'eliminació dels accessos urbans a l'actual pas inferior i l'andana lateral, es millora la seguretat del recinte ferroviari i s'augmenta la qualitat del servei prestat.


També s'ha realitzat el tancament de l'estació mitjançant tanca i s'ha creat un accés específic per a vehicles d'emergència fins l'andana principal. També s'han realitzat obres de caràcter complementari a l'edifici de viatgers, que inclouen noves instal·lacions de protecció contra incendis, climatització, electricitat i enllumenat, fontaneria i sanejament, així com circuit tancat de televisió, megafonia i seguretat.

Augment del confort i la funcionalitat

De la mateixa manera, s'han instal·lat també noves marquesines en cada andana, fins a completar els 80 metres lineals.

L'edifici de viatgers també ha estat objecte de remodelació en aquest projecte. S'han reordenat les superfícies de la planta baixa i s'han rehabilitat i sanejat les instal·lacions, les cobertes, les façanes i els elements estructurals. Les edificacions annexes existents han estat enderrocades.

Finalment, s'ha adequat la urbanització de l'entorn immediat a l'accés de l'estació amb l'ordenació de l'aparcament, que disposa de places per a persones amb discapacitat, bicicletes, taxis i estacionament momentani de vehicles. Com a conseqüència d'això, s'ha realitzat una nova distribució de l'enllumenat de l'estació i s'han col·locat noves lluminàries.

Aquestes actuacions són una mostra del fort compromís que el Govern d'Espanya té amb la millora de les infraestructures, i en especial del ferrocarril a Catalunya i suposen una forta creació d'ocupació i noves oportunitats per als ciutadans de Catalunya. Només el 2010, Adif va realitzar una inversió superior als 1.350 milions d'euros, fet que va suposar un augment del 30% respecte a l'exercici 2009.