Adif invertirà més de 3 milions d’euros en la remodelació de l’estació de Canet de Mar (Barcelona)

21/04/2010

Pla de Modernització de la xarxa de rodalies de Barcelona


S’eliminaran les barreres arquitectòniques amb la construcció d’un nou pas inferior dotat d’escales fixes i ascensors i la creació de recorreguts guiats per a invidents


El projecte inclou millores en andanes, marquesines, edifici de viatgers, tancaments i aparcament

Adif invertirà 3.232.188,6 euros en la millora d’accessibilitat i la modernització de les instal·lacions de l’estació barcelonina de Canet de Mar, situada en la línia convencional Barcelona-Mataró-Maçanet de la Selva.

El projecte, que té com a principals objectius l’eliminació de les barreres arquitectòniques i l’augment de la qualitat del servei als clients del ferrocarril, contempla la construcció d’un pas inferior dotat d’ascensors i escales, i actuacions a les andanes, edifici de viatgers, accessos i aparcament.

Aquest projecte s’emmarca en el conveni signat entre el Ministerio de Fomento, Adif i Seitt (Sociedad Estatal de Infraestructuras del Transporte Terrestre) per a la realització d’actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l’Estat a Catalunya, en el que s’inclouen inversions per a la modernització d’estacions i actuacions per a la millora de línies.

Així mateix, respon al compromís del Ministerio de Fomento de realitzar un pla global d’inversions per a la millora permanent de les seves infraestructures i estaciones de la xarxa de rodalies de Barcelona, amb l’objectiu d’oferir un servei de majors prestacions de seguretat, accessibilitat i confort als seus clients i als ciutadans.

Els treballs es desenvoluparan en diverses fases i principalment en horari nocturn per a reduir les afectacions al trànsit de trens. L’actuació més destacada serà la construcció d’un pas inferior sota les vies que substituirà l’actual pas a nivell, dotant així a l’estació de major seguretat per als seus usuaris.

Aquest pas inferior tindrà una amplada mínima de 4 m i s’executarà mitjançant una estructura de murs i lloses de formigó armat prefabricats que es col•locaran de forma prèvia al desmuntatge de les vies. Estarà dotat d’escales fixes i ascensors en cada andana per a garantir la total accessibilitat a les instal•lacions.

A més, es realitzaran obres addicionals, com la instal•lació de sistemes d’impermeabilització, construcció de pous de bombeig, canalitzacions, paviments i sistemes d’il·luminació, entre altres.

Actuacions a les andanes

Les andanes també es reestructuraran per a millorar l’accessibilitat. El projecte preveu la prolongació de l’andana situada al costat de l’edifici de viatgers fins assolir els 200 m de longitud, es demolirà l’andana central per a poder procedir al trasllat de la via 2 i es construirà una nova andana lateral, de 200 m de longitud i 6 m d’ample.

Ambdues andanes es situaran a una alçada de 68 cm sobre la cota de carril per ajustar-se a la configuració del nou material ferroviari que presta servei en aquesta estació. Així mateix, estaran dotats de marquesines de 80 m de longitud d’estructura d’acer laminat i coberta translúcida que afavoriran la lluminositat natural. Disposaran de paviments de granit antilliscant, amb franges diferenciades en altres materials al costat dels extrems.

 

D’altra banda, i amb l’objectiu de facilitar el trànsit als invidents, s’establiran recorreguts guiats des de l’exterior de l’edifici fins els punts d’embarcament d’escales i ascensors mitjançant la col•locació d’una franja especial de paviment.

Altres actuacions

El projecte inclou igualment l’ampliació d’un magatzem tècnic i nous accessos a aquestes instal·lacions d’Adif, la instal•lació d’un aparcament exterior per a bicicletes i l’execució d’obres complementàries com canalitzacions, drenatges, sanejament, escomeses elèctriques i grups electrògens, instal·lacions de seguretat i protecció civil, il·luminació, etc. Així mateix, es regularitzaren les rampes d’accés a l’edifici de viatgers i es procedirà al tancament total de l’estació amb la reposició de la tanca en el costat de la platja.