La Delegació del Govern impulsa un cicle de diàlegs entre literatura i ciència

22/10/2019


Se celebrarà els dies 7, 13 i 20 de novembre a la seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó


L’Àrea de Foment de la Delegació del Govern a Catalunya ha organitzat, amb la col·laboració de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, el primer Cicle de diàlegs entre literatura i ciència: La mesura i la representació del món, que tindrà lloc els dies 7, 13 i 20 de novembre al Palau del Lloctinent de Barcelona, seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó. L’entrada serà lliure amb inscripció prèvia a través del correu electrònic dirección_aff.barcelona@correo.gob.es.

Aquest primer cicle de diàlegs entre literatura i ciència es desenvoluparà paral·lelament i de manera complementària a l’exposició

Ecumene, l’evolució de la imatge del món, produïda per l’Instituto Geográfico Nacional i que tindrà lloc a la mateixa seu. L'exposició, que s’inaugurarà oficialment el proper 18 de novembre, mostrarà una selecció cronològica de documents que il·lustra els canvis que ha tingut la imatge del món a través dels mapes al llarg de més de 2.500 anys.

El cicle de conferències s’assenta així sobre la base de l’activitat professional dels cartògrafs per establir un diàleg interdisciplinari entre literatura tècnica i científica i literatura de ficció que permeti l’exploració del coneixement per mitjà de perspectives diferents.

El cicle està dedicat a la mesura i la representació del món, mitjançant una història del coneixement que ha estat protagonitzada per científics amb ànima d’aventurers i literats que han fet viure la ciència. S’hi barregen les coordenades geogràfiques amb mites fantàstics on els mapes revelen tant històries certes com inversemblants.

 

Sessions:

Primera sessió: 7 de novembre. ‘Cartes portolanes, cartografia i relat’

Presentació del cicle: Estanislau Vidal-Folch (director de l’Àrea de Foment. Delegació de Govern) i Severiano Hernández (subdirector general d’Archivos Estatales)

Entrevistador: Lluís Reales (periodista científic)

Expert científic: Ramon J. Pujades (arxiver del MUHBA), autor de

Les Cartes portolanes: la representació medieval d'una mar solcada (Lunwerg. 2007)

 

Segona sessió: 13 de novembre. ‘La forma del món’

Obra literària de referència:

Meridiano maldito (Denes. 2011), de Juan Vergara

Expert científic: Antonio Lafuente (investigador del CCHS-CSIC)

Moderador: Joan Capdevila (geògraf de l’Àrea de Foment de la Delegació del Govern)

 

Tercera sessió: 20 de novembre. ‘Las primeras noticias de un nuevo mundo’

Obra literària de referència:

El cartógrafo de la Reina (Kattigara. 2010), de Javier Tazón

Experta científica: Antonia Colomar (arxivera de l’Archivo General de Indias)

Moderadora: Carme Montaner (geògrafa de l’ICGC)