La delegada del Govern assisteix a la cloenda del VI Congrés Nacional d'Auditoria en el Sector Públic a càrrec de la secretària d'Estat de Pressupostos i Despeses

Palmer, al costat del conseller Marí, durant la clausura

14/11/2014

Fernández Currás afirma que la transparència en la gestió pública és el pilar de l'acció del Govern / La recuperació de la confiança en l'economia passa també per l'enfortiment de les institucions i a fomentar el control / El FLA i el Pla de Pagament a Proveïdors són dos bons exemples dels reptes que s'han presentat per als òrgans de control


La delegada del Govern, Teresa Palmer, ha assistit aquest migdia a la clausura del VI Congrés Nacional d'Auditoria en el Sector Públic que es ve desenvolupant a Palma de Mallorca des de dimecres passat. La secretària d'Estat de Pressupostos i Despeses del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, Marta Fernándeza Currás, ha estat l'encarregada de posar fi a la cita. Al costat de Palmer, també ha presenciat la clausura del VI Congrés d'Auditoria el conseller d'Hisenda i Pressuposts del Govern balear, José Vicente Marí.

La celebració a Palma de Mallorca del VI Congrés Nacional d'Auditoria del Sector Públic ha servit per posar de manifest la importància del control i auditoria dels comptes públics i de les mesures empreses per millorar les actuacions en la gestió econòmica i financera de les Administracions Públiques. La secretària d'Estat de Pressupostos i Despeses, Marta Fernández Currás, així ho ha destacat avui durant la clausura de la trobada, on ha insistit a recalcar que la recuperació de la confiança en la nostra economia passa també per l'enfortiment de les institucions “i, per a això, és necessari fomentar tant la transparència de la gestió pública, com l'accés a la informació”.

Fernández Currás va reconèixer que el desenvolupament de l'activitat dels auditors públics està en continu canvi, però en els últims anys, i a conseqüència de la crisi, aquests canvis han estat vertiginosos, per la implantació de noves iniciatives legislatives per fer front a la situació i per la nova cultura de control, responsabilitat i transparència que s'està obrint pas en la societat. “La demanda, justificada, dels ciutadans exigeix cada vegada un major control en la gestió economicofinancera de les Administracions Públiques i, en particular, una major transparència de l'actuació dels seus governants”, va afirmar.

En aquest sentit, va subratllar que la transparència és el pilar que ha d'inspirar sempre l'acció del Govern i de tots els poders públics i va recordar que en les properes setmanes entrarà en vigor la Llei de Transparència i Bon Govern i Accés a la informació pública.

Una Llei –va dir- que encara que no parteix de zero, en existir ja normes sectorials amb obligacions concretes, si va resultar necessari fer un pas més regulant de forma més completa els drets d'informació dels ciutadans. “Avançar en transparència no és simplement publicar més dades; si volem avançar hem de publicar informació rellevant, de forma comprensible, al moment adequat i garantint la seva fiabilitat”.


Redoblar esforços

L'ES va significar que si una gestió transparent en l'ús dels recursos públics és una exigència, en temps de crisi, quan s'ha demanat als ciutadans un esforç addicional, aquesta exigència s'intensifica i els poders públics també han de redoblar els esforços explicant a què es destinen aquests recursos, garantint la legalitat, eficàcia i l'eficiència en la gestió dels mateixos.

A aquest efecte, s'ha creat la Central d'Informació en el Ministeri d'Hisenda. Així mateix, el Govern està desenvolupant una plataforma web per al Portal de la Transparència, en el qual tots els òrgans administratius hauran de publicar els seus contractes i subvencions, la qual cosa suposarà un important element de control.

“Apostar per la transparència fiscal implica posar llum i taquígrafs en la comptabilitat de les Administracions i en la contínua rendició de comptes davant els ciutadans sobre l'ús dels recursos públics”.

En aquest punt, va recordar els avanços assolits després de la inclusió en la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera el principi de transparència, aconseguint la publicació mensual de les dades d'execució pressupostària de l'AGE, SS i CCAA, alguna cosa impensable fa dos anys quan solament l'Estat publicava les seves dades. A més, trimestralment, es publiquen les dades d'execució pressupostària de les Corporacions locals.

“No obstant això, la veritable revolució és que les dades es publiquen de forma consolidada i en termes de comptabilitat nacional, utilitzant, per tant, la mateixa metodologia que aplica la Comissió Europea per verificar el compliment dels objectius de dèficit públic”.

Així mateix, Fernández Currás va aprofitar per recordar que, el ferri control en els objectius de dèficit i deute públic és el que està permetent una significativa reducció del dèficit espanyol, com també les limitacions en la despesa, que evitarà que en èpoques de bonança es dispari, com ha ocorregut en temps passats.


Mesures per combatre la crisi

Al Fons de Liquiditat Autonòmic i al Pla de Pagament a Proveïdors els va posar com dos bons exemples dels reptes que s'han presentat per als òrgans de control en aquesta època de crisi, doncs ha estat necessari comprovacions exhaustives, una tasca que va qualificar com a “titànica” i que ha culminat amb èxit.

En aquest VI Congrés han intercanviat experiències i reflexions professionals d'institucions de control extern, IGAE, intervencions autonòmiques i locals, membres de tots els nivells de l'Administració, auditors d'empreses privades, catedràtics d'Universitat i, com a novetat, aquest any ha participat per primera vegada l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal.

Palmer asiste en Palma a la inauguración del VI Congreso Nacional de Auditoría en el Sector Público