Foment destina 40,87 M€ d'euros a polítiques d'ajuda a l'habitatge en Illes Balears entre 2013 i 2016

El president Bauzá i la ministra Pastor, després de la signatura

06/11/2014

Ana Pastor i José Ramón Bauzá han subscrit avui el Conveni per a l'execució del Pla Estatal de Foment del lloguer d'Habitatges, la rehabilitació edificatoria, i la regeneració i renovació urbanes


La ministra de Foment, Ana Pastor, ha destacat avui que el Ministeri de Foment destinarà 40,87milions d'euros a les polítiques d'ajuda a l'habitatge en les Illes Balears durant el període 2013-2016. Així ho ha anunciat durant la signatura del Conveni per a l'execució del Pla Estatal de Foment del lloguer d'Habitatges, la rehabilitació edificatoria, i la regeneració i renovació urbanes 2013-2016, subscrit avui amb el president del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá.

El Pla Estatal té com a objectius, entre uns altres, facilitar l'accés a l'habitatge als sectors de població amb menys recursos; i recolzar el lloguer com a via idònia per a l'accés a l'habitatge, especialment per els qui disposen de menors nivells de renda.

A més, fomenta la rehabilitació d'edificis i la regeneració i renovació urbanes per millorar la qualitat de l'habitatge i contribueix a millorar l'eficiència energètica dels nostres edificis i de les ciutats, la qual cosa redundarà en una major qualitat de vida, estalvis energètics, una economia de baix consum i el compliment de l'Estratègia Europea 2020.


Inversió i efectes del Pla

A través d'aquest conveni es transferiran des del pressupost del Ministeri de Foment a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears 13,52 milions d'euros per les subvencions previstes en el Pla, al que cal sumar les quantitats destinades a les subsidiaciones de préstecs d'habitatge a residents en aquesta Comunitat i altres subvencions corresponents al període de transició entre els plans anteriors i el nou. Tot això suposa una inversió total per part del Ministeri de 40,87 milions d'euros.

A la inversió que destina Foment a aquest Pla, que contempla ajudes al lloguer, a la rehabilitació d'habitatges i a la subsidiación de préstecs hipotecaris, cal afegir l'aportació de la Comunitat Autònoma.

A partir d'aquesta inversió es preveu que la participació del sector privat a les àrees de rehabilitació d'edificis, regeneració i renovació urbanes ascendeixi a 15,65 milions d'euros, la qual cosa podria generar al voltant de 450 llocs de treball en tres anys en aquesta Comunitat.


Programes del Pla

El Pla Estatal de l'Habitatge contempla set programes:

1. Programa de subsidiación de préstecs convinguts:
La subsidiación és una ajuda que es descompta de la quota del préstec hipotecari.

Es mantenen les ajudes de subsidiación concedides en aplicació de plans d'habitatge anteriors, per ajudar als deutors hipotecaris amb menys recursos a fer front a les obligacions dels seus préstecs.
 

2. Programa d'ajuda al lloguer:
L'objectiu d'aquest programa és facilitar l'accés i la permanència en un habitatge en règim de lloguer a sectors de població que tinguin dificultats econòmiques.

Com a beneficiaris figuren les persones físiques majors d'edat amb un límit d'ingressos inferior a 3 vegades l'IPREM (22.365,42€), modulable segons el nº de membres i composició de la unitat de convivència, la qual cosa assegura que accedeixin a l'ajuda les famílies més necessitades. El lloguer mensual ha de ser igual o inferior a 600 €.

Les ajudes seran de fins al 40% de la renda del lloguer, amb un límit de 2.400 € anuals per habitatge i un termini màxim de 12 mesos prorrogable fins al final del Pla. Tindran preferència les persones afectades en els procediments de desnonaments.


3. Programa de foment del parc públic d'habitatge en lloguer:
Aquest programa té per objecte la creació d'un parc públic d'habitatge protegit per a lloguer sobre sòls o edificis de titularitat pública.

Com a beneficiaris figuren les Administracions públiques, organismes públics, fundacions i associacions declarades d'utilitat pública, ONG i empreses privades amb dret de superfície.

Les ajudes aconseguiran un màxim de 250€ per m2 útil de l'habitatge en proporció a la superfície de la mateixa, de fins al 30% del cost de l'edificació amb un límit màxim de 22.500€ per habitatge.

Dins del programa figuren habitatges de lloguer en rotació: per a unitats de convivència amb rendes fins a 1,2 (8.946,17€) vegades l'IPREM. El preu del lloguer no podrà superar 4,7 € mensuals/m2 útil; i habitatges de lloguer protegit: per a unitats de convivència amb ingressos entre 1, 2 i 3 vegades l'IPREM (entre 8.946,17 i 22.365,42€).El preu del lloguer no podrà superar 6€ mensuals/m2 útil. Almenys el 50% han de ser habitatges de lloguer en rotació.
 

4. Programa de foment de la rehabilitació edificatoria:
Aquest programa està orientat a l'impuls de les actuacions d'intervenció en edificis i instal·lacions per millorar el seu estat de conservació, garantir l'accessibilitat i millorar l'eficiència energètica. Els immobles hauran de tenir una antiguitat anterior a 1981 i almenys el 70% de la seva superfície ha de tenir ús residencial d'habitatge i constituir el domicili habitual dels seus propietaris o arrendataris.

Com a beneficiaris figuren comunitats de propietaris, agrupacions de comunitats o propietaris únics d'edificis d'habitatges.

Les ajudes seran de fins a 4.000€ per habitatge per a conservació; fins a 2.000€ per habitatge per a millora de l'eficiència energètica (5.000€ si es redueix en un 50% la demanda energètica de l'edifici); fins a 4.000€ per habitatge per a millora d'accessibilitat. La quantia no podrà superar el 35% del pressupost; excepcionalment en el cas de millora de l'accessibilitat el 50% i en tot cas 11.000€ com a màxim per habitatge.
 

5. Programa de foment de la regeneració i renovació urbana:
L'objectiu d'aquest programa és el finançament de la realització conjunta d'obres de rehabilitació en edificis i habitatges, d'urbanització o reurbanització de l'espai públic o d'edificació en substitució d'edificis demolits, dins d'un àmbit delimitat: mínim 100 habitatges, excepte excepcions (Ej: cascos històrics o nuclis rurals).

Podran beneficiar-se del mateix els qui assumeixin la responsabilitat de l'execució integral de l'àmbit d'actuació: Administracions Públiques, comunitats de propietaris, agrupacions de comunitats, consorcis, ens o empreses privades.

Les ajudes seran un màxim del 35% del pressupost, amb un topall de:

  • Fins a 11.000€ per habitatge rehabilitat.
  • Fins a 30.000€ per habitatge construït en substitució d'una altra demolida
  • Fins a 2.000€ per habitatge per a l'obra d'urbanització.
  • Es podran afegir 4.000€ anuals (màxim 3 anys) per unitat de convivència a reallotjar.


6. Programa d'implantació de l'informe d'avaluació d'edificis:
El IEE és un informe regulat en la Llei 8/2013, de 26 de juny que analitza l'estat de conservació, accessibilitat i l'eficiència energètica de l'edifici.

L'objecte d'aquest programa és donar un impuls a la implantació i generalització d'un Informe d'avaluació dels edificis (IEE) que inclogui l'anàlisi de les condicions d'accessibilitat, eficiència energètica i estat de conservació, mitjançant una subvenció que cobreixi part de les despeses dels honoraris professionals per la seva emissió.

Podran beneficiar-se del mateix comunitats de veïns, agrupacions de comunitats o propietaris únics que realitzin l'informe d'avaluació abans que finalitzi l'any 2016.

Es concedirà una ajuda de 20€ per habitatge amb un màxim de 500€ per edifici i del 50% del cost de l'informe de l'edifici.
 

7. Programa de foment de ciutats sostenibles i competitives:
Aquest programa té per objecte el finançament de l'execució de projectes d'especial transcendència: Millora de barris, Centres i Cascos històrics, substitució d'infraviviendas, Ressò-barris i zones turístiques.

Com a beneficiaris figuren les administracions públiques territorials, propietaris d'edificis d'habitatges, comunitats de propietaris, consorcis, ens associatius de gestió.