Palmer: “El Centre Penitenciari de Mallorca és una institució dinàmica, formadora i emprenedora darrere d'un futur millor per als interns”

Palmer, durant la seva intervenció al centre penitenciari

23/09/2014

La delegada del Govern en Illes Balears ha presidit avui la Festivitat de Nostra Senyora de la Mercè acompanyada del director del centre, Gustavo Viles, i del batle Mateo Isern / Dos terços dels interns que compleixen condemna estan rebent algun tipus de formació


La delegada del Govern en Illes Balears, Teresa Palmer, ha presidit aquest migdia l'acte oficial de la Festivitat de Nostra Senyora de la Mercè al Centre Penitenciari de Mallorca, on ha reconegut el “impagable treball i esforç diari” dels seus funcionaris i ha recordat que es tracta de “una institució dinàmica, formadora i emprenedora darrere d'un futur millor per als interns”. La delegada ha estat acompanyada pel director del centre, Gustavo Villas, i del batle de Palma, Mateo Isern.

Aquest any la celebració de la Festivitat de la Mercè s'ha avançat un dia pel reconeixement que el director de la presó rebrà matí a Madrid de mans del ministre de l'Interior. Gustavo Villas recollirà la Medalla de Plata al Mèrit Penitenciari per la prestació de serveis d'especial rellevància relacionats amb l'activitat penitenciària, una distinció que en paraules de la delegada del Govern “lloa el bon treball que està duent a terme dos anys després de la seva arribada a la Illa”.

Palmer ha volgut estendre “aquest reconeixement al treball de Viles, tant per la seva labor aquí com per altres projectes internacionals, al mig miler d'empleats públics que, sense alçar la veu i complint amb la complicada tasca que teniu encomanada, fan del Centre Penitenciari de Mallorca un exemple a seguir”.

En la seva tercera participació en aquesta festivitat, la delegada del Govern ha posat èmfasi en les tasques menys conegudes que es duen a terme a l'interior del centre i que estan enfocades a la reinserció dels interns, com són “diferents programes de tractament dirigits específicament a atenuar la problemàtica que afecta als joves, les dones víctimes de violència de gènere, també als condemnats per maltractament, agressors sexuals, als quals pateixen drogodependències…”.

Així, si l'any passat Palmer va destacar l'engegada de la Unitat Terapèutica-Educativa (UTE) per a interns amb problemes de drogues, en aquesta ocasió ha recordat als presents que “si per alguna cosa destaca el Centre Penitenciari de Mallorca -per sobre de la resta del país-, és pels seus cursos de reinserció i la seva decidida aposta per la formació”.


Important labor educativa

D'aquesta “important labor educativa” donen fe dades tan significatives com que el nostre centre penitenciari és el que compta amb més professors d'Espanya –16-, amb més interns matriculats en ensenyament bàsic (550), al que s'afegeix que altres 300 han participat en cursos de formació laboral, més altres 229 en cursos d'estiu de la UNED i 34 més en el pre-accés i estudis universitari. “És a dir, dos terços dels interns que compleixen condemna aquí estan rebent algun tipus de formació de cara al futur”.

Palmer s'ha acomiadat recolzant una vegada més el treball dels funcionaris de presons per “la vostra obstinació, animant-vos a seguir endavant, sentint-vos molt orgullosos d'un treball que és imprescindible reconèixer i agrair per la seva indubtable vàlua per a la nostra societat”.

Al costat de la delegada i el batle de Palma, l'acte de la Festivitat de la Mercè ha comptat amb la presència del comandant general d'Illes Balears, Fernando Aznar; el president del Tribunal Superior de Justícia de les Illes, Antonio Terrasa; el cap superior de la Policia Nacional, Antonio Jarabo; i el coronel cap de la Guàrdia Civil, Jaime Barceló, entre d'altres.

El Centre Penitenciari de Mallorca ha lliurat plaques commemoratives i esments honorífics als funcionaris Ana Isabel González, Juan Jiménez, Catalina Juan, Esperanza Rabanal i José Antonio Mateos. També ha distingit amb la Medalla de Plata al Mèrit Social a Rosa Cosmeli; i amb sengles Medalles de Bronze al Mèrit Social a sor Sagrario Delgado i a Pedro Alonso Belloso.