El ministre de l'Interior i el president del Govern balear signen un conveni que permetrà millorar la coordinació en matèria mitjà ambiental

09/07/2014

El Servei de Protecció de la Naturalesa i el Servei Marítim de la Guàrdia Civil col·laboraran en la vigilància terrestre i marítima dels espais naturals protegits


El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, i el president del Govern balear, José Ramón Bauzá, han signat aquest migdia un Conveni Marco de col·laboració a la seu del Ministeri de l'Interior, a Madrid. L'acord permetrà millorar la coordinació entre el Servei de Protecció de la Naturalesa i el Servei Marítim de la Guàrdia Civil i la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern balear en matèria de medi ambient, desenvolupament rural, agricultura i pesca, en el marc de les competències de cadascuna de les administracions. El Conveni tindrà una vigència de cinc anys, prorrogant-se automàticament per períodes d'un any.

La col·laboració del Ministeri de l'Interior, a través de les Unitats del Servei de Protecció de la Naturalesa i del Servei Marítim de la Guàrdia Civil radicades en Illes Balears, se centrarà en la vigilància terrestre i marítima dels espais naturals protegits, així com altres actuacions que determini la Comissió Mixta de Seguiment prevista en el Conveni, com podrien ser abocats il·legals o identificació d'animals i plagues.

Per la seva banda, el Govern, a través de la seva Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, aportarà, d'acord amb les seves disponibilitats pressupostàries, els recursos econòmics i els mitjos materials necessaris per al millor desenvolupament de les actuacions a realitzar. Així mateix, facilitarà la formació del personal en les matèries de la seva competència a través de cursos, jornades o altres activitats.
 

El Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil

La missió del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil és vetllar pel compliment de les disposicions que tendeixin a la conservació de la naturalesa i al medi ambient, dels recursos hidràulics, de la riquesa cinegética, piscícola, forestal així com qualsevol altra relacionada amb la naturalesa.

Així, s'encarrega de la protecció de sòl, aigua i atmosfera, de la sanitat animal i de la conservació d'espècies de flora i fauna. El SEPRONA lluita a més contra abocaments i contaminació del medi ambient; el comerç il·legal d'espècies protegides; activitats cinegéticas i de pesca irregulars; defensa dels espais naturals, així com de la prevenció, recerca i extinció d'incendis.

El SEPRONA explica en el seu Òrgan Central amb la Unitat Central Operativa Mediambiental (UCOMA), que recolza a les unitats territorials en operacions d'especial importància. A nivell provincial, el Servei compta amb Oficina Tècnica, Equips de Protecció de la Naturalesa i Patrulles de Protecció de la Naturalesa.
 

El Servei Marítim de la Guàrdia Civil

El Servei Marítim exerceix les funcions que li corresponen a la Guàrdia Civil en les aigües marítimes espanyoles i les aigües continentals. També inclou les activitats en el mitjà subaqüàtic, i, en particular, la custòdia de les costes i el control de la immigració irregular en aquest àmbit.

Entre les seves principals comeses es troben la conservació de la naturalesa i el medi ambient, control i inspecció pesquera i d'embarcacions esportives, protecció del patrimoni històric submergit i el control de la immigració irregular. Així mateix, participa en aquelles missions internacionals de cooperació policial, manteniment de la pau o humanitàries que es desenvolupin en l'àmbit marítim; i col·labora amb altres organismes espanyols amb competències en el mar, com a Salvament Marítim, Marina Mercant, Duanes, Medi ambient, Pesca i l'Armada.

A més de l'Òrgan Central situat a Madrid, el Servei Marítim compta amb Grups Marítims (unitats organitzatives en les quals s'integren els Bucs Oceànics del Servei Marítim de la Guàrdia Civil); Serveis Marítims Provincials; la Unitat d'Activitats Subaqüàtiques (O.A.S.), i Grups d'Especialistes en Activitats Subaqüàtiques (G.I.A.S).