320 efectius de la UME treballen des del dijous contra els incendis a Catalunya

320 efectius de la UME treballen des del dijous contra els incendis a Catalunya

17/06/2022

  • La delegada del Govern, Maria Eugènia Gay, destaca la “coordinació fonamental” entre cossos d'emergència i administracions
  • La Unitat Militar d'Emergències recolza a la resta de cossos amb 95 vehicles, 28 d'ells camions d'extinció d'incendis

Lleida 17 de juny de 2022.- La Delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, al costat del subdelegat de Lleida, José Crespín, s'han desplaçat per segon dia consecutiu fins a a la província de Lleida on s'està actuant contra els múltiples incendis que s'han generat en les últimes 48 hores.
Gai i Crespín han mantingut un encontre amb el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i amb el tinent coronel de la UME, José Alberto Barja, en el municipi d'Olius, a la comarca del Solsonès, on està situat el Lloc de Comandament Avançat on han celebrat una reunió tècnica i on han pogut conèixer de primera mà la situació dels incendis i l'actuació dels cossos d'emergència.

La UME va traslladar als seus efectius el dijous de matinada i des de les 02.30 hores d'aquest dia han estat treballant sobre el terreny per tractar d'atallar els incendis i impedir que es provoquin altres nous, especialment després d'una nit de tempestes elèctriques els rajos de les quals han provocat nous focus.

Des de la matinada del dijous, s'han anat incorporant més efectius des de Saragossa i València fins a aconseguir els 320 que treballen dividits en jornades de 12 i 12 hores per estar present en les labors d'extinció de forma ininterrompuda. A més, la UME aporta a la resta de dispositius d'emergències 95 mitjans efectius dels quals 28 són camions d'extinció d'incendis.

També s'ha incorporat al dispositiu un helicòpter d'extinció d'incendis (Helibalde amb sistema Bambi) que s'ha traslladat des de Navarra, una vegada s'ha tancat el dispositiu de la UME en aquesta Comunitat Autònoma.
Tres subgrups de la UME estan treballant contra el foc que es veu agreujat per unes condicions meteorològiques adverses: temperatures superiors als 35 graus amb una humitat inferior al 25% i tempestes elèctriques amb molts rajos, la qual cosa ha provocat que es generin incendis simultanis en diversos punts.
Una dels subgrups de més d'un centenar d'efectius treballa a Artesa de Segre, i els altres dos, formats per prop de 200 membres de la UME ho fan en el focus de Lladró.

LA TASCA DE LA UME

Els efectius de la UME treballen sobretot en labors d'atac directe al foc, sobretot en els flancs i sempre coordinats amb el Grup d'Actuacions Forestals (GRAF) i depenent de les prioritats d'aquest Grup es dirigeixen cap a una o una altra zona.
Enfront d'un espai de bosc tancat que impedeix en ocasions arribar fins a les flames, la UME crea línies de defensa retirant combustible, on esperen al foc per poder-ho extingir i, en altres zones, amb l'ús de maquinària pesada, creen tallafocs que permeten el pas dels camions d'extinció d'incendis i impedeixen el pas de les flames.

COSSOS I ALCALDES

La delegada ha destacat el “treball conjunt i la coordinat fonamental” que la UME realitza amb la resta de cossos per tractar de sufocar els incendis, posant tots els seus recursos tant humans com a materials a la disposició de la resta de cossos.

La delegada i el subdelegat han celebrat juntament amb el tinent coronel i alcaldes de la zona una reunió tècnica al Centre de Comandament Avançat on, a més de la UME i *Bombers de la Generalitat, es tenen presència la Creu Vermella, *Protecció Civil, Mossos d'Esquadra i el *SEM, entre uns altres.

En aquestes últimes 48 hores la delegada del Govern ha mantingut contacte constant tant amb el Conseller d'Interior com amb els alcaldes dels municipis afectats pels focs: els de Artesa de Segre, Foradada, Castellar de la Ribera, Lladurs, Solsona, Bassella, Coll de Nargó, i amb la presidenta de Consell Comarcal del Solsonès; a més ha mantingut contacte telefònic amb l'alcalde de Corbera d'Ebre a Tarragona.