El Govern destinarà prop de 104 milions d'euros a Catalunya per a finançar accions formatives en l'àmbit d'FP i l'ocupació en 2022

El Govern destinarà prop de 104 milions d'euros a Catalunya per a finançar accions formatives en l'àmbit d'FP i l'ocupació en 2022

19/10/2021

  • Dels 104 milions d'euros, 83,3 aniran destinats per a iniciatives de FP para treballadors aturats i 17,4 seran per a iniciatives de FP dirigides a treballadors ocupats
  • A més, Catalunya rebrà també 43,7 milions d'euros per FP dels Fons Europeus
  • Teresa Cunillera ha destacat “la importància d'invertir en capital humà, apostant per la digitalizació i la modernizació de la Formació Professional al nostre país”

 

Barcelona, 19 d'octubre de 2021. El Govern destinarà en 2022 un total de 683.249.680 milions d'euros en l'àmbit de la Formació Professional per a l'ocupació vinculada al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals finançats amb càrrec als Pressupostos Generals de l'Estat.

Catalunya serà la comunitat més beneficiada amb un total de 103.795.821 milions d'euros. 83.361.044,82 milions aniran destinats per a iniciatives de FP para treballadors aturats, 17.461.859,08 aniran destinats a iniciatives de FP dirigides a treballadors ocupats i 2.972.917,27  el seran per a Accions del Sistema de Formació Professional per a l'Ocupació de caràcter extraordinari, realitzades a la xarxa pública de centres de formació.

Les accions formatives finançades amb aquests crèdits es corresponen amb l'àmbit de la Formació Professional per a l'Ocupació competència del Ministeri d'Educació i Formació Professional, d'acord amb el previst en l'article 5 del Reial decret 498/2020, de 28 d'abril, pel qual es desenvolupa l'estructura orgànica bàsica del Ministeri d'Educació i Formació Professional. Aquesta formació, si bé es dirigeix a ocupats i aturats, té caràcter estructural, es referencia al Catàleg Nacional de Qualificacions Professionals i s'acredita en els termes previstos en la Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional.

La delegada del Govern, Teresa Cunillera, ha destacat “la importància d'invertir en capital humà, apostant per la digitalització i la modernització de la Formació Professional al nostre país, dotant-la de recursos per a abordar la transformació del sector”.

La quantia assignada a cada Comunitat Autònoma serà distribuïda proporcionalment als criteris de distribució. El càlcul es va fer tenint en compte les dades proporcionades per les Estadístiques d'Ocupació del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), l'Institut Nacional d'Estadística i els de elaboració pròpia del Ministeri d'Educació i Formació Professional.

La distribució resultant corresponent al repartiment de l'exercici 2021 és la següent:

- Iniciatives de formació professional per a l'ocupació dirigides prioritàriament als treballadors aturats.

- Iniciatives de formació professional per a l'ocupació dirigides prioritàriament als  treballadors ocupats.

- Accions de formació professional per a l'ocupació impartides amb caràcter extraordinari a través de la xarxa pública de centres de formació.

Pla de Recuperació de la Unió Europea

En el marc del Pla de Recuperació i per modernitzar la Formació Professional i respondre a la situació plantejada per les necessitats de digitalització de les estructures productives i del capital humà, conseqüència de la pandèmia Covid-19 i a la consolidació del Pla de Modernització de la Formació Professional, el Ministeri d'Educació i Formació Professional destina 301 milions d'euros a les Comunitats Autònomes per a ajudes a accions de l'esmentat Pla.

Catalunya obtindrà un total de 43,73 milions d'euros dels fons europeus, la segona comunitat autònoma que més fons rep. 14,8 milions d'euros aniran destinats a la creació de *cicles formatius de grau mitjà i grau superior en bilingües; prop de 9 milions d'euros pel *redimensionamiento de l'oferta en Formació Professional i 17.3 milions per al reconeixement i acreditació de les competències professionals, entre altres línies d'actuació.

La quantia assignada a cada comunitat autònoma va ser distribuïda proporcionalment als criteris de distribució. El càlcul es va fer tenint en compte les dades proporcionades per l'Institut Nacional d'Estadística. Dades INE. DIRCE. INEBASE. Estadística dels Ensenyaments no universitaris. Sotsdirecció General d'Estadística i Estudis del Ministeri d'Educació i Formació Professional i amb dades d'elaboració pròpia del *MEFP.