La delegada del Govern ofereix a la Generalitat i als municipis tota la col·laboració per pal·liar els efectes de la DANA

23/10/2019


Posa a la seva disposició a la UME i la Guàrdia Civil, a més dels serveis de Protecció Civil i la resta d'organismes. Lamenta els estralls de les fortes pluges i agraeix “el treball incansable” dels serveis d'emergències. Enalteix la labor dels quatre subdelegats del Govern: “Han estat sobre el terreny amb els veïns i veïnes des del primer moment”


La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, ha ofert a la Generalitat “tota la col·laboració” per pal·liar els greus efectes causats per la DANA en diversos municipis catalans, i ha agraït el “treball incansable” dels cossos i serveis d'emergències per fer front als estralls del temporal, que s'ha saldat amb la mort d'un veí d'Arenys de Munt i la desaparició de quatre persones: dos a Vilaverd i altres dos en l’Espluga del Francolí.

La delegada del Govern a Catalunya ha trucat al conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, i al de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per unir forces i col·laborar en benefici dels veïns i veïnes afectats. En aquest sentit, ha posat a la disposició de Buch la col·laboració de la Unitat Militar d'Emergències (UME) i de la Guàrdia Civil, així com dels serveis de Protecció Civil i de la resta d'organismes de la Delegació del Govern a Catalunya.

Teresa Cunillera ha enaltit la gran experiència de la UME en situacions d'emergència i catàstrofes naturals, “sempre al servei de la ciutadania”. En aquest sentit, ha recordat la intervenció clau que va tenir la UME en els incendis de la Ribera d’Ebre a la fi de juny, amb la participació de 220 efectius i una vintena de vehicles especialitzats. “Quan la Generalitat va sol·licitar la seva activació, la UME es va mobilitzar immediatament i va contribuir a sufocar l'incendi, evitar la seva propagació i protegir als veïns i veïnes de la zona”.

La delegada del Govern a Catalunya també ha posat en valor el paper de la Guàrdia Civil i la llarga experiència que atresora a Catalunya, especialment en zones rurals, i ha posat a la disposició del conseller Miquel Buch el seu treball i col·laboració, recordant que la Guàrdia Civil disposa de vehicles i eines específiques que permeten moure material pesat i dur a terme tasques de cerca i rescat amb embarcacions i submarinistes.

Des dels primers efectes causats per la DANA, l'Àrea de Protecció Civil de la Delegació del Govern a Catalunya també ha ofert la seva col·laboració i ha estat treballant per contribuir en la lluita contra els efectes del temporal.

Actuacions i col·laboració de la CHE

Teresa Cunillera també ha detallat que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) ha realitzat una labor intensiva de vigilància i seguiment hidrològic, emetent avisos i facilitant informació coordinada al Servei de Protecció Civil. Les lleres principals (Noguera Ribagorçana, Noguera Pallaresa i Segre) s'han mantingut en nivells ordinaris a les zones de capçalera i, en el seu tram mitjà, l'increment de cabal està sent absorbit pels embassaments, que es trobaven en situació de baixes reserves. La delegada del Govern a Catalunya ha subratllat la gestió prèvia que ha realitzat la CHE amb els embassaments del sistema Oliana-Rialb, amb la turbinació de cabals des de l'embassament més aigües amunt (Oliana) cap a l'embassament de major capacitat (Rialb).

A més, la CHE ha iniciat una avaluació de possibles afeccions en lleres secundàries i afluents des d'aquest mateix matí pel que fa a la conca de l'Ebre. En concret, s'ha visitat ja la conca del riu Llobregós (termes municipals de Biosca, Sanauja, Vilanova de l'Aguda i Ponts) i els rius Flamisel i Noguera Pallaresa, a la Pobla de Segur. A Tarragona, s'ha visitat el riu Ciurana, el Montsant i el Set. Al llarg de la tarda d'aquest dimecres i el dijous es continuarà la visita i inspecció d'altres termes municipals on es pogués haver registrat alguna afecció.

Presència a les quatre províncies

La Delegació del Govern a Catalunya, a través dels quatre subdelegats del Govern, ha estat des de primera hora recolzant als alcaldes i ciutadans dels municipis afectats i ha contribuït a l'avaluació de danys. “Han estat sobre el terreny amb els veïns i veïnes des del primer moment”, ha enaltit la delegada del Govern. Precisament ha estat sobre el terreny des d'on els subdelegats del Govern han traslladat de primera mà als alcaldes l'oferiment de la delegada del Govern.

Concretament, el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, ha visitat Vilaverd per conèixer els desperfectes i l'estat de les labors de cerca dels despareguts, traslladant a l'alcalde el seu suport. També s'ha desplaçat a Marçà, on s'ha reunit amb membres de la corporació municipal per valorar els danys i ha visitat la línia de ferrocarril en el municipi, molt afectada pel temporal i sobre la qual s'està treballant per restablir la circulació aquest mateix dimecres. Joan Sabaté també ha visitat Salou i s'ha reunit amb l'alcalde, i altres regidors de l'Ajuntament, podent comprovar de primera mà els desperfectes a les zones més afectades del municipi. A Salou també ha visitat les instal·lacions d'Adif, que treballa per restablir el tràfic ferroviari. A més, ha cridat a l'alcaldessa de Cambrils per posar-se a la seva disposició.

Per la seva banda, el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, s'ha desplaçat als municipis més afectats per la DANA a la província de Lleida. Ja ha visitat L'Albi, Arbeca i Vinaixa, i aquesta tarda es desplaçarà a Castellnou de Seana, El Vilosell i Cervià de les Garrigues. A Arbeca ha pogut visitar amb l'alcalde diverses zones i ha comprovat les greus conseqüències que ha tingut la pluja sobre propietats privades i equipaments públics. José Crespín també s'ha posat en contacte amb Endesa, que s'encarrega de l'explotació del Canal de Serós, s'ha cerciorat que no hi ha risc de desbordament ara com ara i ha comprovat que la crescuda del Torrent de la Femosa no ha afectat la banqueta del canal. A més, ha seguit d'aprop les afectacions a la xarxa viària i ferroviària del Pla d'Urgell i Els Garrigues.

El subdelegat del Govern a Barcelona, Carlos Prieto, també ha estat sobre el terreny des del primer moment. A primera hora ha actuat per solucionar un problema de telecomunicacions que afectava a la zona del Maresme, on hi havia pèrdues de senyal que dificultaven les tasques dels serveis d'emergències i rescat. Així mateix, ha estat a tot moment en contacte amb l'alcalde d'Arenys de Munt per seguir d'aprop la desaparició d'un veí, el cos del qual ha aparegut a mitjan matí. Poc després, Carlos Prieto s'ha desplaçat a la zona per veure ‘in situ’ l'afectació i el lloc en la qual s'ha produït la desaparició al costat de l'alcalde i el regidor de governació. Abans, el subdelegat del Govern a Barcelona també ha visitat Sabadell i Badía del Vallès, on s'ha reunit amb les alcaldesses de tots dos municipis i ha visitat diverses zones afectades. A més, també s'ha interessat pel desallotjament de 42 veïns d'un edifici del barri del Raval de Barcelona, que preveu visitar en les properes hores.

A més, el subdelegat del Govern a Girona ha visitat Castell-Platja d'Aro per avaluar les afectacions del temporal al costat de l'alcalde i ha posat a la disposició dels municipis de la província tot el suport de l'Administració General de l'Estat.