Simulacre de segrest aeri a l'aeroport de Barcelona El Prat

Simulacre de segrest aeri a l'aeroport de Barcelona El Prat

02/12/2014

Aquest matí s'ha desenvolupat a l'aeroport del Prat un simulacre de segrest aeri, a iniciativa de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) del Ministeri de Foment, amb l'activa participació del Ministeri de l'Interior (Guàrdia Civil i Policia Nacional), de l'Exèrcit de l'Aire, d'Aena, de la Delegació del Govern a Catalunya, del Cos de Mossos d'Esquadra i de Protecció Civil.

Els objectius perseguits amb aquest tipus d'exercicis són mantenir entrenat al personal involucrat en un succés d'aquestes característiques i corroborar la idònia implantació de la normativa aplicable a aquest. Addicionalment, s'obtindran conclusions que permetin millorar l'operatiu aplicable en cas d'un segrest real.

Els treballs de disseny i planificació, que inclouen unes jornades tècniques formatives, es van realitzar amb antelació a la data proposada i l'exercici es va dur a terme en el moment en què l'aeroport va estimar que no es produirien interferències en el normal desenvolupament de les operacions aeroportuàries.

El simulacre va consistir en el següent:

Una aeronau A320, cedida per Vueling, procedent d'Alger amb destinació a Bilbao i escala a Barcelona. El vol aterra amb normalitat desembarca una part dels passatgers procedents d'Alger i es produeix el s'embarca el passatge local.

Una vegada que el controlador aeri constata el segrest, es van activar els protocols de seguretat pertinents. Efectius del Cos Nacional de Policia, de la Guàrdia Civil i de Mossos d'Esquadra es van incorporar als diferents comitès d'intervenció en segrestos aeris que estipula la normativa en vigor, presidits a nivell aeroportuari per la Delegada del Govern a Catalunya ia nivell nacional per el secretari d'Estat de Seguretat.

Posteriorment, es va contactar amb els segrestadors per conèixer les seves pretensions i iniciar les accions adequades per alliberar els ostatges i recuperar el control de l'aeronau. Després de diverses hores de negociació, es va produir la intervenció de la Unitat Tàctica Especial que va procedir a realitzar l'assalt de l'avió reduint als segrestadors.

Amb l'alliberament dels passatgers i la tripulació, es va donar per conclòs l'exercici i es van desactivar els dispositius de seguretat.

Acabat l'exercici, experts de totes les entitats involucrades van començar el treball d'avaluació per obtenir els corresponents ensenyaments.

Nota de premsa