Llanos de Luna: “Les iniciatives empresarials a favor de la conciliació i la flexibilitat permeten assolir millors nivells de competitivitat”

Llanos de Luna: “Les iniciatives empresarials a favor de la conciliació i la flexibilitat permeten assolir millors nivells de competitivitat”

20/02/2014

La Delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, ha lliurat avui els guardons a les empreses guanyadores de la VIII Edició dels Premis Catalunya Empresa Flexible en un acte que s'ha celebrat a la seu del Centre Nacional de Condicions de Treball, al qual també han assistit els Subdelegats del Govern a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. La multinacional d'alimentació PepsiCo, la Clínica Eugin, especialitzada en reproducció assistida, i l'editora Media Responsable han guanyat el guardó en les categories d'empresa gran, mitjana i petita respectivament.

Els premis –als quals han concorregut 297 empreses ubicades a Catalunya–s'emmarquen dins de la XII Campanya Nacional cap a l'equilibri de la vida professional, personal i familiar, promoguda pel Ministeri de Sanitat, Afers Socials i Igualtat i tenen com a objectiu distingir a les empreses que tenen les millors polítiques de flexibilitat i conciliació; eines clau per a la competitivitat a Catalunya.

El jurat dels premis, format per periodistes, directors de recursos humans, membres de la Delegació del Govern i representants d'entitats guardonades en edicions anteriors, ha concedit dues mencions d'honor: a Mutua Universal, en la categoria gran empresa, i a Flumotion Services, en la categoria petita empresa.

La Delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, ha destacat que aquests premis "tenen el clar objectiu de difondre entre la societat no només les pràctiques existents en flexibilitat laboral, sinó de promoure els avantatges d'aquesta eina de gestió entre les empreses".

En la seva opinió, les empreses que apliquen mesures d'igualtat, flexibilitat i conciliació laboral "van un pas endavant". "Permeteu-me que us digui –ha subratllat durant el seu discurs– que esteu obrint nous camins, que sou pioneres i esteu contribuint a un món millor. Perquè això és el que feu; la vostra contribució a una societat millor es diu flexibilitat horària, plans d'igualtat, protecció a la maternitat i a la paternitat, o es diu suport a persones víctimes de violència de gènere".

Les administracions públiques, ha destacat De Luna, "hem de generar confiança i el marc normatiu eficaç perquè vosaltres, les grans i petites empreses, emprenedors i autònoms, genereu ocupació en unes condicions propícies per a la conciliació entre la vida personal i professional". Ha insistit, en aquest sentit, que "les administracions també ens hem de comprometre, tenim el deure d’impulsar el compliment de totes aquelles mesures que, des de la corresponsabilitat entre l'empresa i els treballadors, garanteixin l'equilibri entre la vida professional i personal". "A través d'aquestes mesures s'aconsegueix un major nivell de compromís per part dels treballadors, que fa que se sentin part essencial de la seva empresa, la qual cosa contribueix a la millora del clima laboral i l'increment de l'eficàcia i l'eficiència" .

Ara que "entrem en el camí de la recuperació", De Luna s'ha mostrat convençuda que "les iniciatives a favor de la conciliació i la flexibilitat que estan desenvolupant moltes de les nostres empreses permetran assolir millors nivells de competitivitat i productivitat".

Polítiques de flexibilitat laboral

La multinacional PepsiCo va implantar fa ja alguns anys mesures de flexibilitat horària, tant d'entrada com de sortida, així com un sistema de "compra de vacances" que permet als empleats gaudir de fins a deu dies més de descans. Els empleats també tenen la possibilitat de concentrar la setmana laboral perquè els qui treballen a l'estranger puguin gaudir de caps de setmana llargs.

Clínica Eugin compta amb 214 empleats. Per la seva activitat, ha de prestar servei les 24 hores al dia els 365 dies de l'any. L'empresa posa a disposició dels seus empleats un sistema de borsa d'hores que garanteix que puguin gaudir de permisos o absències curtes quan ho necessitin. Compta, a més, amb una política de personal de substitució per no sobrecarregar de feina la plantilla quan una part de personal està de vacances. També ofereix un programa de formació i suport emocional i psicològic.


En el cas de les empreses petites com Media Responsable, que té només 12 empleats, recorre a una àmplia llibertat horària basada en un model de gestió per objectius que ha afavorit, per exemple, l'èxit en el procés d'internacionalització que la companyia està duent a terme i que necessitava de la implicació de tota la plantilla.

Els Premis Catalunya Empresa Flexible, organitzats per Comunicación de Valor Añadido (CVA) i la Delegació del Govern a Catalunya, compten amb el patrocini de ManpowerGroup i Unipresalud, així com amb la col•laboració d'AEDIPE Catalunya i diversos mitjans de comunicació. El guardó compta també amb l'aportació científica de l'Instituto de Empresa i la col•laboració acadèmica d'ESADE. En aquesta edició han presentat la seva candidatura a Catalunya 297 empreses.

Discurs íntegre de la Delegada