Emilio Ablanedo destaca que el "rigor" en el control del frau per part de l'Oficina d'Estrangeria "està donant resultats molt positius"

Emilio Ablanedo destaca que el "rigor" en el control del frau per part de l'Oficina d'Estrangeria "està donant resultats molt positius"

31/01/2014

El Subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, ha fet avui balanç de les actuacions desenvolupades durant 2013 per l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona. Acompanyat per la Cap de l'Oficina, Elena Nieto, Ablanedo ha donat detalls sobre el nombre de sol·licituds de residència, les xifres de reagrupament familiar i els rigorosos mecanismes de control del frau. També ha posat èmfasi en la gran capacitat de resolució de l'Oficina.


A continuació es detallen les principals actuacions de l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona durant el 2013:


Les residències de llarga durada són les úniques que han augmentat a Barcelona al 2013, un 13,5 % més respecte a l'any anterior: de les 36.212 resoltes al 2012 a les 41.085 d'aquest any. El 93 % d'aquestes resolucions han estat aprovades, enfront del 95% de l'any anterior. Dins del col•lectiu d'estrangers de règim general -els que no pertanyen a la Unió Europea i no estan subjectes al règim comunitari-, els residents de llarga durada són el col•lectiu majoritari i representen un 74,3% dels immigrants que viuen a Barcelona.


Habitualment, una persona estrangera rep l'autorització inicial per un any, dues renovacions de dos anys cadascuna i, transcorreguts cinc anys de residència legal i continuada, obté la residència de llarga durada. És de preveure que aquesta tendència a l'alça es mantingui, ja que el percentatge de residents titulars d'una segona renovació (11,4 %) és el major dins del col•lectiu d'estrangers de règim general.


Les sol·licituds de residència en general presentades a l'Oficina d'Estrangeria han baixat un 14,27% (de les 153.649 de 2012 a les 131.726 sol•licituds actuals). No obstant això, les peticions d'atenció personalitzada van augmentar un 18% el 2013, fins arribar a les 263.566 cites. La mitjana entre la petició de la cita i el dia assignat ha estat de 12 dies. El termini que té l'Oficina d'Estrangeria per resoldre peticions d'autorització de residència és de tres mesos. Tot i així, aconsegueix dictar resolució en 30 dies de mitjana. Aquesta dada revela, en paraules del Subdelegat Ablanedo, "la gran capacitat de gestió i la professionalitat de l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona".


Les sol·licituds de residència per circumstàncies excepcionals -entre elles es troben les peticions per arrelament- són les que major descens han experimentat al 2013, amb un 23,73% menys de sol•licituds resoltes respecte a l'any anterior: 11.582 sol•licituds en l'actualitat, enfront les 15.185 de 2012. D'aquestes, el 57% es van concedir.


Pel que fa a la reagrupació familiar inicial, es manté la tendència a la baixa que va començar el 2008. Durant el 2013 s'ha experimentat un descens del 20,9 %: de les 7.474 sol•licituds resoltes en 2012-5914 en l'actualitat. De 2007 a 2013 el descens ha estat superior al 80%.


Pel que fa a les renovacions de residència amb treball per compte aliè i per reagrupació familiar, el descens ha estat d'un 16,7% respecte a l'any anterior (de 27.421 sol·licituds resoltes en 2012 a les 22.833 actuals). El 89,3 % d'aquestes sol·licituds són aprovades.


Els procediments sancionadors per estada irregular baixen un 16,3% respecte al 2012. S'han incoat 5.774 procediments sancionadors i s'ha dictat resolució d'expulsió en un 44 % dels casos, mentre que en un 34% s'ha imposat una sanció econòmica. La resta dels procediments es troba en tràmit. Les expulsions executades han estat 613 , de les quals 553 (un 90%) han estat de persones amb múltiples antecedents. Són les anomenades "expulsions qualificades".


LLUITA CONTRA EL FRAU


La Subdelegació del Govern a Barcelona i l'Oficina d'Estrangeria han adoptat "rigorosos sistemes de control per detectar els possibles casos de frau", que es poden produir tant en el vincle de parentiu al·legat , com en l'àmbit de les relacions laborals.


1 . En el primer cas, el Subdelegat del Govern ha explicat que, sempre que hi ha sospites, es demana comprovació policial de la veracitat de les relacions conjugals o anàlogues al·legades en les sol·licituds de Targeta de Residència de familiar de ciutadà de la Unió Europea. L'any passat l'Oficina d'Estrangeria de Barcelona va rebre un total de 15.496 sol·licituds de Targeta de Residència, de les quals es van resoldre favorablement un 78 per cent.


Durant la tramitació del procediment es va requerir informe policial en un 17 % del total de sol·licituds presentades, fet que suposa un descens de 15 punts respecte a l'any 2012. La UCRIF ( Unitat Central contra les Xarxes d'Immigració Il•legal i Falsedats Documentals ) del Cos Nacional de Policia porta a terme comprovacions que poden comportar no només la denegació de la targeta de residència, sinó també l'anul•lació dels matrimonis o unions de fet i fins acusacions penals.


Del conjunt de sol•licituds enviades a la Policia, es van resoldre favorablement un 69 %. Respecte a l'any 2012 s'observa un augment de 12 punts respecte a les resolucions favorables. Aquesta dada indica que "les actuacions contra el frau estan donant un resultat molt positiu" ja que baixa el nombre de casos en què sorgeixen dubtes sobre el vincle de parentiu al·legat i augmenta el percentatge de resolucions favorables en aquells expedients sotmesos a comprovacions addicionals.


2 . Pel que fa al control del frau en simulació de relacions laborals a través d'empreses fictícies, el 2013 s'han tramitat 1.576 procediments d'extinció d'autoritzacions de residència, un deu per cent més que el 2012 . Si en aquell any al 81% dels casos el procediment va finalitzar amb l'extinció de l'autorització de residència, aquest percentatge ha augmentat fins al 85 % el 2013. En aquest sentit, ha subratllat Ablanedo, "cal destacar l'èxit de la coordinació empresa per aquesta Subdelegació del Govern en l'any 2012 , entre l'Oficina d'Estrangeria, l'Institut Nacional de la Seguretat Social, la Tresoreria General de la Seguretat Social, la inspecció del Treball i el Servei Públic d'Ocupació Estatal per lluitar contra aquesta modalitat de defraudació".
 

Nota de premsa