Reunió entre De Luna i el Secretari General de l’Institut Cervantes per repassar les activitats de promoció de la llengua i la cultura catalanes

Reunió entre De Luna i el Secretari General de l’Institut Cervantes per repassar les activitats de promoció de la llengua i la cultura catalanes

17/04/2013

• En el curs 2011/2012 l'Institut Cervantes va oferir 44 cursos de català arreu del món, amb 202 matrícules

 

• Durant l'últim any acadèmic, aquesta institució ha realitzat 147 activitats de promoció de la llengua i la cultura catalanes

 

• A l'Espai de les Llengües Ibèriques també es van impartir a Madrid 7 cursos de català, amb 174 matrícules
 

La Delegada del Govern a Catalunya, Llanos de Luna, ha mantingut aquesta setmana una reunió de treball amb el Secretari General de l'Institut Cervantes, Rafael Rodríguez Ponga. Durant la reunió, De Luna i Rodríguez Ponga han repassat l'intens treball desenvolupat per l'Institut Cervantes (IC) per a la difusió de la llengua espanyola i de les llengües cooficials d'Espanya: català, basc i gallec.


Tenint en compte la qualitat del patrimoni cultural català i de les seves indústries culturals, la cultura catalana ocupa un lloc notable a les programacions de la xarxa de centres del Cervantes, ha destacat el seu Secretari General.


En aquest context, l'Institut Cervantes va signar un acord de col•laboració amb l'Institut Ramon Llull al setembre de 2004 per a la promoció de la llengua i la cultura catalanes a l'exterior. L'IC, segons ha explicat Rodríguez Ponga a la Delegada del Govern, està disposat a identificar noves formes de col•laboració amb les institucions catalanes per dur a terme activitats de promoció de la llengua i la cultura de Catalunya.


Activitat cultural


L'Institut Cervantes va realitzar un total de 147 activitats de promoció de la llengua i la cultura catalanes durant el passat any acadèmic, i s'han programat altres 26 activitats entre l'1 de setembre i el 31 de desembre de 2012. Es tracta de trobades amb escriptors i artistes, com el que es va celebrar al centre de Nova York amb el director de cinema Agustí Villaronga, amb Eduardo Mendoza a Istanbul, o Núria Amat a Praga, de traduccions del català a altres idiomes, com la del poeta Joan Margarit al grec, i conferències, com la de Mercedes Abad a Utrech.


També s'han programat presentacions de tradicions catalanes com el Sant Jordi presentat per Josep Barahona a Tòquio; representacions escèniques, com El Llac dels mosques, de Sol Picó, a Praga, exposicions d'artistes com Riera i Aragó, Jordi Socías o Muntadas i múltiples projeccions de cinema en català.


L'Institut Cervantes ha col·laborat en aquests mesos amb 21 institucions –entre d'altres amb la Generalitat, l'Institut Ramon Llull, l'Ajuntament de Barcelona, Televisió de Catalunya, Universitat Pompeu Fabra i la Caixa– en la promoció de la cultura catalana al món.

 

El catàleg de la xarxa internacional de biblioteques del Cervantes, l'RBIC, compta amb 16.911 obres en llengua catalana. Conté, a més, nombroses obres d'autors en català traduïdes a les llengües dels països d'acollida, des de Joanot Martorell fins a Quim Monzó.


Altres exemples de la promoció de la cultura catalana realitzada durant els últims anys han estat la primera exposició individual d'Antoni Tàpies a Polònia, Certeses sentides, al Museu Nacional de Cracòvia, el XIV Col•loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalans, celebrat a Budapest o els recitals de l'Escolania de Montserrat a aquesta capital.


Activitat acadèmica


Respecte a l'activitat acadèmica, l'IC disposa d'una Xarxa integrada per centres d'ensenyament de l'espanyol la qualitat dels quals ha reconegut expressament. A Catalunya són 14 els centres acreditats per a l'ensenyament de l'espanyol. L'Institut Cervantes també ha realitzat durant l'últim any tres cursos dins del seu programa de cursos de formació de professors d'espanyol per a estrangers en col•laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Escola Oficial d'Idiomes Barcelona-Drassanes i la Universitat Pompeu Fabra.


El Cervantes ha ofert més 44 cursos de català en centres dispersos per tot el món en el curs 2011-2012, tot i adaptant-se així a la demanda existent.


Durant el curs acadèmic 2011/2012, dins l'Espai de les Llengües Ibèriques, a Madrid es van impartir 7 cursos de català, amb 174 matrícules.
 

Nota de premsa