Autoritzats més de mil punts de venda de pirotècnia a Catalunya

21/06/2012

Catalunya es prepara per a les revetlles amb 70 punts de venda més que l’any passat, el que representa un increment del 7,39%

 

Les actuacions de vigilància i control realitzades per l'Àrea d'Indústria i Energia de la Delegació del Govern a Catalunya i la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil contribueixen al desenvolupament d'unes revetlles més segures

 

Com l'any passat, els establiments comercials podran vendre alguns articles de la categoria 1 prèvia comunicació a la Intervenció d'Armes

 

La Guàrdia Civil instrueix els alumnes de col•legis i instituts en l'ús responsable dels articles pirotècnics

 

Un total de 1.016 establiments, entre casetes i locals, vendran articles pirotècnics durant les properes revetlles. La majoria (701) es concentren a Barcelona i la seva província. Aquesta xifra inclou aquells establiments comercials que, d'acord amb el Reglament vigent de l'any 2010, hagin comunicat a la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil el seu desig d'expendre petards de la categoria 1, exclusivament els d'ús permès a l'interior d'edificis.

 

Increment d'un 7,39% respecte a l'any 2011

Catalunya es prepara per a les revetlles amb 70 punts de venda més que l'any passat, el que representa un increment d'un 7,39%.

 

Els punts de venda a Catalunya es distribueixen de la següent manera:
 

  CASETES LOCALS TOTALS
Barcelona (província) 469 103 572
Barcelona (ciutat) 75 54 129
Total Barcelona 544 157 701
Girona 85 13 98
Lleida
36 49 85
Tarragona 33 99 132
TOTAL CATALUNYA 698 318 1.016

 

El Reglament fixa l'edat mínima dels compradors com a element de seguretat

 

Els articles pirotècnics que es fan servir en aquestes revetlles es classifiquen en les següents categories:

 

Categoria 1: Són articles de pirotècnia de molt baixa perillositat i nivell de soroll insignificant destinats a ser utilitzats en zones delimitades, inclosos els artificis de pirotècnia destinats a ser utilitzats dins d'edificis residencials.
La categoria 1 no pot incloure petards ni trons, ni bateries d'aquests.
L'edat mínima d'adquisició serà de 12 anys.

 

Categoria 2: Són artificis de baixa perillositat i baix nivell sonor destinats a ser utilitzats a l'aire lliure en zones delimitades. A l'etiquetatge constarà sempre "per a ús exclusiu a l'aire lliure" i, quan s’escaigui, la distància mínima de seguretat, que serà de 8 metres.

L'edat mínima per a la compra serà de 16 anys.

 

Categoria 3: Són artificis de pirotècnia de perillositat mitjana destinats a ser utilitzats a l'aire lliure a zones de gran superfície. La distància de seguretat, en els casos que sigui procedent, passa de 8 a 15 metres. Per a aquesta categoria, l'edat mínima per a la compra serà de 18 anys.

 

Els articles de categories superiors es consideren d'alta perillositat, destinats a ser utilitzats per experts i professionals.

 

La Directiva Europea obliga els Estats membres a classificar els articles de pirotècnia.

 

Com a garantia de seguretat, a l'etiquetatge de tots els envasos ha de figurar la marca CE.

 

L'etiquetatge dels articles pirotècnics posats al mercat ha d'indicar, com a mínim, les dades següents: el nom i l'adreça del fabricant, el de l'importador, el nom i tipus d'article pirotècnic, les edats mínimes d'ús, la categoria corresponent, les instruccions d'ús, la distància de seguretat requerida, la quantitat de material explosiu actiu i la data de caducitat.


Formació de membres de grups de foc

La Delegació del Govern a Catalunya realitza tres cops l'any jornades formatives a membres de grups de foc. Des de principis d'aquest 2012 s'han format 176 Responsables de Grup de Consumidors Reconeguts com a Experts, certificat que els permetrà formar a la resta dels membres dels grups. Una cinquantena de Colles de Diables, expressió d’una de les nostres principals tradicions culturals, han rebut formació.

La Delegació del Govern a Catalunya, comunitat que té el foc com a element vertebrador de moltes festes i atès que Barcelona és la província on es registra el major nivell d'activitat pirotècnica, va organitzar el passat 17 d'abril una reunió amb l'assistència del subdelegat del Govern a Barcelona, Emilio Ablanedo, el Director de l'Àrea d'Indústria i Energia, Lluís Terrades, representants de les Federacions de Diables i Bestiari i membres del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana. En aquesta trobada es van tractar aspectes dels cursos que permeten obtenir el certificat de responsable de grup de consumidor reconegut com a expert.


Nombre d'esdeveniments autoritzats amb focs artificials i quilos de matèria reglamentada emprats 

 

 

Esdeveniments autoritzats

amb focs artificials

Quilograms de barreja explosiva
Barcelona 130 23.916,70
Girona 35 14.481,59
Lleida 6 1.715,68
Tarragona 35 14.817,31
TOTAL CATALUNYA 206 54.931,28

 

Trabucaires
Les sol·licituds rebudes a la Delegació del Govern amb el llistat dels membres de l'agrupació de trabucaires que participaran en la celebració són remeses a la Guàrdia Civil, que comproven estigui en regla l'autorització especial d'armes d'avantcàrrega. Requisit sine qua non és que l'acte estigui reconegut com a festa tradicional catalana.


Nombre d’esdeveniments organitzats amb Trabucaires

 

 

Esdeveniments organitzats

amb Trabucaires

Barcelona 121
Girona 17
Lleida 18
Tarragona 46
TOTAL CATALUNYA 202

 

Correfocs i Diables
Un dels requisits que s'exigeix per autoritzar la utilització de material pirotècnic és que la manifestació festiva sigui de caràcter religiós, cultural o tradicional reconegut per la Generalitat de Catalunya.
 

 

Esdeveniments orgainitzats de Diables/Correfocs

(més de 50 quilos de pólvora)

Esdeveniments notificats de Diables/Correfocs

(menys de 50 quilos de pólvora)

Barcelona 4
28
Girona 0 1
Lleida 0 4
Tarragona 0 0
TOTAL CATALUNYA 4 33

 

Campanya informativa de la Guàrdia Civil a les escoles

La Guàrdia Civil, a través de les Intervencions d'Armes de les comandàncies, ha contactat amb col·legis i instituts de les seves demarcacions per oferir-se a donar xerrades als centres que voluntàriament ho desitgin, de manera que el major nombre de nens, adolescents i joves puguin conèixer els riscos que comporta l'ús no adequat dels productes pirotècnics. Un total de 2.455 alumnes de 18 col•legis han assistit a les xerrades.

 

En aquestes xerrades, els responsables a càrrec de les Intervencions d'Armes expliquen les categories, característiques i riscos de l'ús no adequat a través d'una presentació power point, cartells i díptics bilingües en què es donen els consells per fer un bon ús del material pirotècnic.

 

Nota de premsa