El Delegado del Gobierno en Catalunya inaugura las obras de rehabilitación del Ponte del Diable, en Tarragona

El Delegado del Gobierno en Catalunya inaugura las obras de rehabilitación del Ponte del Diable, en Tarragona

20/09/2011

1% Cultural


  • El projecte de rehabilitació del Pont del Diable de Tarragona ha estat finançat a càrrec de l’1% Cultural, programa del Govern d’Espanya destinat a la recuperació del patrimoni històric, amb una inversió de 1,5 M€ dels dos milions totals de pressupost


Joan Rangel, Delegat del Govern a Catalunya, acompanyat de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros,i el Subdelegat del Govern a Tarragona, Ramon Inglés, ha inaugurat avui dia 20 de setembre les obres de restauració del Pont del Diable, l’aqüeducte romà del segle I a.C. que es troba a les afores de la capital tarragonina.

Les obres portades a terme al Pont del Diable de Tarragona han estat finançades en part a càrrec de l’1% Cultural, el programa del Govern d’Espanya destinat a la recuperació del patrimoni històric. El pressupost total de la rehabilitació ha estat de 2.007.566,19 euros (IVA inclòs); dels quals el Ministeri de Foment aporta el 75% del total (1.505.674,64 euros) i el 25% restant a càrrec de l’Ajuntament de Tarragona (501.891,55 euros).

El projecte de rehabilitació de l’aqüeducte romà del Pont del Diable ha contemplat la restauració de la cornisa superior i el recreixement del mur superior. D’altra banda, s’han documentant tots els carreus de l’aqüeducte per crear una base de dades que permeti seguir l’estat de conservació de cadascun d’ells i dissenyar així el millor manteniment possible. El Pont del Diable és l’únic aqüeducte romà de Catalunya que pot ser creuat.

Projectes de l’1% Cultural a Tarragona  i a Catalunya

Tarragona

La inversió realitzada a la província de Tarragona, des de l’any 2004, a càrrec del Ministeri de Foment mitjançant el programa de l’1% Cultural ha estat de 14.525.195,25 euros. Un pressupost que ha permès la realització de 25 projectes de recuperació del patrimoni històric i artístic, 12 dels quals encara estan en execució.

Catalunya
Com a balanç de les inversions a càrrec de l’1% Cultural a Catalunya, cal destacar que des de l’any 2004 fins al 2010 s’han finançat 99 projectes que han beneficiat a 73 municipis diferents. El total d’inversió d’aquests 99 projectes ha estat de 110,2 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Foment ha realitzat una aportació de 60,7 milions d’euros.

Actualment, a Catalunya hi ha 38 projectes més en marxa que afecten a 32 municipis i que compten amb una inversió total de 54,2 milions d’euros, amb una aportació de 32 milions d’euros per part del Ministeri de Foment.

1% Cultural
 
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l’1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars. El càlcul d’aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d’execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.

 

> Fotos