El Cadastre notifica per Internet els nous valors cadastrals dels immobles revisats el 2011

14/09/2011

Administració electrònica


  • La informació dels immobles de Balenyà, Canet de Mar, Figaró i Montmany, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí de Centelles, Santa Susanna i la Torre de Claramunt de la província de Barcelona es poden obtenir des de qualsevol ordinador i durant les 24 hores del dia utilitzant la signatura electrònica o la clau concertada personal
  • La notificació electrònica podrà ser obtinguda aquest any pels titulars dels 3,4 milions de immobles de 214 localitats el valor cadastral es revisa el 2011
  • L'estalvi per a les arques públiques ascendiria fins a nou milions d'euros si tots els ciutadans optessin per aquest sistema de notificació


A partir del 15 de setembre del 2011 és possible obtenir a través d'Internet (http://www.sedecatastro.gob.es/) la notificació electrònica dels nous valors cadastrals que seran efectius l'1 de gener de 2012. En el cas de Madrid aquest servei va començar el 5 de juliol i conclourà el 15 de setembre.

La notificació electrònica té el mateix valor jurídic que la realitzada per via postal i inclou informació sobre la quota de l'IBI que cobraran els Ajuntaments de Balenyà, Canet de Mar, Figaró i Montmany, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Martí de Centelles, Santa Susanna i La Torre de Claramunt el 2012.

El sistema de notificació electrònica estarà operatiu, per tant, per a la totalitat de les ponències de valors que es realitzin el 2011, amb efectes jurídics el 2012, el que suposarà l'assignació de nous valors cadastrals a 3,4 milions d'immobles en 216 localitats .

UN PROCÉS MÉS EFICAÇ I ECONÒMIC

La iniciativa, impulsada des de la Direcció General del Cadastre, dependent del Ministeri d'Economia i Hisenda, en col.laboració amb l'ajuntament, suposa un pas endavant en la implantació de l'Administració Electrònica en els serveis cadastrals i té com a objectiu que el sistema de notificació electrònica es generalitzi, substituint al tradicional repartiment de notificacions cadastrals per correu certificat, ja que:

-És més eficaç i còmode, en permetre obtenir la notificació per Internet en qualsevol moment, sense necessitat d'esperar a la notificació postal del Cadastre i sense haver de desplaçar-se fins l'oficina postal en cas de no trobar-se en el seu domicili en el moment de la lliurament.

-És més econòmic, en disminuir significativament el cost del servei, el que permetria destinar recursos a atendre altres polítiques públiques prioritàries. Atès que el cost d'una notificació per correu certificat és proper als tres euros, l'estalvi potencial que s'obtindria si tots els ciutadans descarreguessin la notificació per Internet, unit al derivat del procés d'acumulació en una notificació de tots els immobles d'un mateix titular, arribaria als nou milions d'euros.

-És més respectuós amb el medi ambient, ja que permet reduir el consum de paper i evita els desplaçaments necessaris per lliurar aquest tipus de notificació pel mètode de repartiment tradicional.

-No vincula els ciutadans per a altres actuacions futures que es desenvolupin amb el Cadastre o amb qualsevol altra administració pública, ja que només s'utilitza per notificar els nous valors cadastrals.

-I compta amb plenes garanties jurídiques, perquè la notificació electrònica té la mateixa validesa i produeix els mateixos efectes jurídics que l'efectuada per correu tradicional. A més, facilita la defensa dels interessos de cada ciutadà, ja que la notificació per Internet conté més informació dels immobles i facilita la presentació de recursos en cas de disconformitat.

D'altra banda, amb la clau concertada també es pot obtenir sense cost el certificat cadastral amb les dades del immoble, el que permet al ciutadà estalviar-se la taxa de 17,11 euros que hauria de pagar si sol.licités aquest document en una oficina del Cadastre.

SISTEMA RÀPID I SENZILL


Un cop rebuda la carta amb la seva clau concertada personal, el procediment que l'usuari ha de seguir per conèixer el valor cadastral actualitzat del seu immoble és simple i es resumeix en quatre passos:

1.-Accés a la Seu Electrònica del Cadastre des de qualsevol ordinador connectat a Internet, teclejant: http://www.sedecatastro.gob.es/

2.-Un cop a la seu electrònica del Cadastre es selecciona l'enllaç 'Notificacions procediments de valoració col.lectiva 2011'.

3.-En entrar en aquest enllaç, s'obrirà una pantalla on l'usuari haurà d'introduir la clau concertada personal, que li haurà estat notificada prèviament per carta pel Cadastre sense necessitat de sol.licitud prèvia. També pot obtenir-se mitjançant altres sistemes de signatura electrònica habitualment reconeguts, inclòs el DNI electrònic.

4.-Un cop identificat, l'usuari podrà descarregar tota la informació que necessiti, així com guardar l'acord d'assignació del nou valor cadastral establert per l'immoble, un cop acceptat el justificant de recepció electrònic. Aquesta notificació tindrà el mateix valor jurídic que la notificació tradicional per carta certificada.

SUPORT ALS CIUTADANS QUE NO DISPOSIN D'INTERNET

Els ciutadans que no disposin d'accés a Internet també podran obtenir la notificació electrònica dirigint-se, preferentment amb la carta en què se'ls notifica la seva clau concertada, a la Gerència del Cadastre o als Punts d'Informació Cadastral, on se'ls facilitarà de forma gratuïta tant l'accés a la Seu Electrònica del Cadastre, com la pròpia notificació i la certificació cadastral descriptiva i gràfica.
Així mateix, poden obtenir aquesta notificació a les oficines que s'han instal·lat a:

 

MUNICIPI

DIRECCIÓ OFICINA

DATES D’OBERTURA

HORARI

Balenyà

Cr. Pista, 2

15/09/2011 a 15/11/2011

De 9 a 14 h. Dilluns a més de 16 a 18 h

Canet de Mar

Cr. de la Font, 8

19/09/11 a 18/11/2011

Dilluns, dimecres i divendres de 11 a14

Figaró-Montmany

Ctra.Ribes, 42

21/09/2011 a 17/10/2011

Dilluns i dimecres de 12 a 14 h. Dijous de 18 a 20 h.

Sant Hipòlit de Voltregà

Pl. Vila,

19/09/2011 a 31/10/2011

De 10 a 14 h.

Sant Martí de Centelles

Cr. de la Estació, 4

15/09/2011 a 15/11/2011

De 9 a 11 h. Dimecres a més de 17 a 19 h.

Santa Susanna

Pl. Catalunya, s/n

15/09/2011 a 15/11/2011

De 9 a 14 h. Dimarts a més de 16 a 18 h.

La Tore de Claramunt

Pl. Ajuntament, 1

15/09/2011 a 15/11/2011

De 9 a 14 h. Dilluns a més de 17 a 19,30 h

 

Per poder obtenir la notificació els ciutadans han de portar la carta amb la clau i el seu DNI.

A més, els ciutadans disposen d'un canal de comunicació telefònica on poden obtenir més informació:

-Línia Directa del Cadastre: 902 37 36 35

Més info sobre el procediment de valoració cadastral en general:
http://www.catastro.meh.es/esp/procedimientos_valoracion_colectiva.asp