El Camí Natural del riu la Muga permet conèixer la diversitat biològica, paisatgística i humana de la Comarca de l’Alt Empordà

visita

13/09/2011

El director general de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural ha assistit avui a la seva inauguració


  • La inauguració d'avui es produeix després de la finalització de la segona fase de construcció d'aquest Camí Natural, realitzada pel MARM entre els termes municipals de Sant Llorenç de la Muga i Castelló d'Empúries, donant continuïtat a una fase anterior que s'estén des d'aquesta localitat fins Empuriabrava
  •  
  • Al llarg de 40 quilòmetres, aquest Camí Natural segueix el curs del riu la Muga i connecta diferents espais naturals de Girona, per una ruta que permet practicar activitats com la pesca, el cicloturisme i el senderisme


El director general de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural, Jesús Casas, juntament amb el subdelegat del Govern a Girona, Francesc Francisco-Busquets, i el president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, han inaugurat avui el Camí Natural del riu la Muga, un camí que enllaça el mar amb la muntanya i permet conèixer la diversitat biològica, paisatgística i humana de la comarca empordanesa.

La inauguració d'avui es produeix després de la finalització de la segona fase de construcció d'aquest Camí Natural, realitzada pel MARM entre els termes municipals de Sant Llorenç de la Muga i Castelló d'Empúries, amb una inversió de 1.121.630 euros, donant continuïtat a una fase anterior que s'estén des d'aquesta localitat fins Empuriabrava

Per a la construcció d'aquest Camí Natural,  s'ha procedit a la rehabilitació de camins ja existents, per la qual cosa s'han perfilat i compactat més de 72.000 metres quadrats de terreny, s'han adequat les cunetes, i s'han format gairebé 6 quilòmetres de noves esplanades. A més, s'han obert noves vies, amb una amplada inferior als dos metres,  en aquells llocs que calia preservar per la seva importància paisatgística.

La principal obra de fàbrica ha estat la construcció de la passarel•la de Pont de Molins, realitzada amb una biga contínua de formigó, dotada d'una barana metàl•lica d'acord amb el disseny del pont, que salva el riu la Muga.

Així mateix, per garantir la seguretat dels usuaris del camí en els llocs on el recorregut presenta grans desnivells, s'han instal•lat 400 metres de barana de fusta i 80 metres de barana metàl•lica.

Per facilitar el trajecte, s'han habilitat set àrees de descans, dotades amb taules, bancs, aparca bicicletes i contenidors coberts. A més en el camí s'han instal•la’t panells i senyals informatius, fites quilomètriques i plaques urbanes, d'acord amb el manual i els criteris del Programa de Camins Naturals.
 
Al llarg de 40 quilòmetres, aquest Camí Natural segueix el curs del riu la Muga i connecta diferents espais naturals de Girona, com l'Espai d'Interès Natural (EIN) de l'Alta Garrotxa, l'EIN de les Salines, l'EIN Penya-segats de la Muga i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.

Durant el seu recorregut, el camí passa pels termes municipals de Sant Llorenç de la Muga, Terrades, Boadella i les Escaules, Pont de Molins, Cabanes, Peralada i Castelló d'Empúries-Empuriabrava, per una ruta que permet practicar activitats com la pesca, el cicloturisme i el senderisme.

El paisatge de la comarca per on circula el camí està estretament relacionat amb el riu la Muga, al llarg del curs hi ha ubicats molins de farina, pous de gel, regadius i hortes, associat tot això a una cultura tradicional i agrària, que vincula el paisatge i el territori amb la zona de pas i frontera que és l'Alt Empordà.

A més, el Camí Natural del riu la Muga connecta amb altres circuits, com la xarxa de senders Itinerànnia, el GR-11, el GR-2, el GR-92, les rutes de bicicleta de muntanya (BTT) del centre de la zona Salines-Bassegoda, i el Camí de Santiago.

La construcció d'aquest camí, que compleix amb els criteris del Programa de Camins Naturals desenvolupat pel MARM, s'uneix als més de quatre mil tres-cents quilòmetres existents de Camins Naturals, contribuint a diversificar l'activitat econòmica dels territoris, potenciant l'oferta turística i conservant els espais naturals a través de l'educació mediambiental.