El Govern actualitza els criteris de qualificació d'aeroports d'interès general

29/07/2011

Mitjançant l'aprovació d'un Reial Decret


El Govern actualitza els criteris de qualificació d'aeroports d'interès general

L'aeroport de Lleida-Alguaire podrà realitzar transport aeri internacional.


El Consell de Ministres ha modificat els criteris de qualificació dels aeroports d'interès general, mitjançant l'aprovació del Reial Decret pel qual es modifica el Reial decret 2858/1981, de 27 de novembre, sobre qualificació d'aeroports civils. Aquesta modificació té com a finalitat actualitzar la normativa vigent, adoptada el 1981, per atendre el desenvolupament per les comunitats autònomes de les seves competències en matèria d'aeroports i les transformacions sofertes en el transport aeri en els últims 30 anys.

En la concreció dels nous criteris de qualificació es pondera adequadament l'interès general de l'Estat, de manera que només alguns tràfics internacionals atribueixen a un aeroport la qualificació d'interès general. Així, d'acord amb els nous criteris de qualificació, es qualifiquen com a aeroports d'interès general aquells que, per la importància del seu tràfic, s'integrin en la xarxa transeuropea d'aeroports com a components internacionals o comunitaris de la mateixa.

Tenint en compte els principis de cohesió territorial, s'estableix com a criteri de qualificació d'interès general que la gestió conjunta d'un aeroport sigui necessària per garantir el correcte funcionament de la xarxa comuna de transport a tot el territori de l'Estat, garantint la connexió entre territoris i el dret al lliure desplaçament dels ciutadans amb especial atenció, per les seves condicions geogràfiques, als territoris insulars i les ciutats de Ceuta i de Melilla.

En l'exercici de les seves competències les comunitats autònomes han vingut construint i obrint al trànsit aeroports de competència autonòmica.

En l'actualitat, el trànsit aeri internacional constitueix una part substancial del volum total en els aeroports nacionals. Així, en la xarxa d'aeroports d'Aena, aquest trànsit representa més del 70% del tràfic total.

En l'actual context d'operacions de serveis aeris, clarament lligats al trànsit internacional, es considera que la impossibilitat total de realitzar trànsit aeri internacional pels aeroports autonòmics suposa 'de facto' limitar l'exercici efectiu d'una competència assumida estatutàriament.

Finalment, respecte a la qualificació d'interès general d'aquells aeroports que tinguin incidència en l'ordenació del transport, estructura i control, el nou decret exigeix ​​que es tracti d'una incidència substancial amb la finalitat de possibilitar el desenvolupament de les competències autonòmiques en matèria aeroportuària Amb aquest Reial decret es permetrà, la realització de trànsit aeri internacional més enllà de l'espai Schengen per primera vegada a un aeroport autonòmic, com és l'aeroport de Lleida-Alguaire, una vegada que estigui aprovada la corresponent ordre per la qual s'habilita com lloc fronterer. Suposa per tant un nou impuls per al futur de l'aeroport i per al desenvolupament de la seva zona d'influència, donant compliment a una reivindicació feta per totes les institucions d'aquest àmbit des de la seva inauguració.

La mesura permetrà impulsar l'activitat turística de Lleida, especialment en la temporada d'hivern, ja que el seu aeroport podrà atendre la demanda de vols procedents d'altres països que no pertanyen a l'esmentada zona.