L'ONT i la SEMES amplien la seva col.laboració docent a la investigació i desenvolupament d'activitats científiques relacionades amb la donació i el trasplantament en les urgències

26/07/2011

Ambdues institucions signen un conveni marc


 L'acord també estén la col.laboració docent a tot Espanya, cosa que permetria arribar a formar en els pròxims quatre anys a 2.000 professionals sanitaris d'urgències en matèria de donació i trasplantaments

 Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia i Extremadura, Madrid i País Basc formaran aquest any a personal d'urgències i emergències en el camp dels trasplantaments

 La participació dels professionals d'urgències i emergències sanitàries en la detecció de possibles donants fora de les UCIS, és un dels punts clau de la nova estratègia de l'ONT per seguir incrementant els trasplantaments al nostre país


 L'ONT també destaca el paper essencial dels professionals dels serveis d'emergències en el programa de donació en asistòlia (parada cardiorespiratòria)

L'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i la Societat Espanyola de Medicina d'Urgències i Emergències (SEMES) han decidit col.laborar més estretament per millorar la taxa de donació i trasplantaments al nostre país. Per això, han signat un conveni marc, que amplia la col.laboració docent que ja vénen mantenint des de fa 3 anys, a altres camps com la investigació.


Aquest acord, subscrit inicialment per un període de quatre anys, permetrà estendre per tota Espanya la formació de professionals d'urgències i emergències en matèria de donació i trasplantaments. Tant l'ONT com la SEMES calculen que en aquest temps podrien arribar a formar al voltant de 2.000 professionals d'urgències i emergències en el camp dels trasplantaments.

Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Galícia, Extremadura, Madrid i el País Basc impartiran aquest any cursos específics de formació de 'urgenciólogos' en matèria de donació i trasplantaments.
 
La participació dels metges d'urgències i emergències en la detecció de possibles donants fora de les UCIS, és un dels punts clau de la nova estratègia de l'ONT per seguir millorant la taxa de donació i trasplantaments al nostre país.
 
De fet, la 'Guia de Bones Pràctiques en la donació d'òrgans', redactada per l'ONT en col.laboració amb un nodrit grup de coordinadors de trasplantaments, destaca entre les seves recomanacions la necessitat d'implicar els metges d'urgències en la cultura de la donació i el trasplantament i millorar la seva formació en aquest camp.
 
L'ONT també recorda el paper essencial dels professionals dels serveis d'emergències extrahospitalàries en l'augment de donants morts en parada cardíaca (programa de donació en asistòlia).
 
L'acord entre l'ONT i la SEMES inclou el desenvolupament conjunt d'activitats científiques i tècniques, amb l'objectiu de millorar la qualitat i quantitat dels trasplantaments a Espanya. Entre elles, destaquen:
 
o  la realització de conferències i actes científics, encaminats a divulgar la relació entre les urgències i emergències amb la donació i el trasplantament

o  l'elaboració de guies o recomanacions científiques i

o  la investigació, posada en marxa i desenvolupament d'observatoris i publicacions per transmetre i gestionar el coneixement en l'àmbit de la donació i el trasplantament.