Els papers de Salamanca tornaran a Catalunya durant aquesta setmana

19/07/2011

Queda pràcticament culminat el lliurament de tota la documentació


 

  • El Patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica va acordar la restitució el passat divendres
El Ministeri de Cultura remetrà a Catalunya la documentació restant dels coneguts com “papers de Salamanca”. Així ho ha afirmat Joan Rangel, Delegat del Govern a Catalunya.
 
La documentació s’està empaquetant avui i arribarà en el decurs d’aquesta setmana, i donarà compliment al que estableix en l’article 2 la Llei 21/2005 de 17 de desembre, de restitució a la Generalitat de Catalunya dels documents incautats durant la Guerra Civil i custodiats a l’Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola.
 
Es tracta de documentació que es trobava en, aproximadament, 715 lligalls de la Secció Político Social de Barcelona.
 
Es pot destacar documentació de diferents partits polítics, com la del Secretariat d’Esquerra Republicana de Catalunya i del Comitè Central del PSUC; de diaris i publicacions polítiques i sindicals, com “Solidaridad Obrera” de la CNT i “Tierra y Libertad” de la FAI; i de diferents col·lectius, com les milícies antifeixistes, el Centre Republicà d’Igualada, l’Agrupació d’Indústries Gastronòmiques de Catalunya i el “Socorro Rojo Internacional”.
 
Junt a aquesta documentació es remetran altres 15 caixes de la secció Político Social de Lleida, fonamentalment amb la documentació de la secció catalana de la UGT, de l’anomenada “Columna Durruti” i del comitè central de les milícies antifeixistes.
 
Joan Rangel ha afirmat que amb aquesta restitució es dóna compliment al que estableix la Llei, i ha especificat que també hi ha documentació relativa als dirigents d’aquestes organitzacions polítiques en l’exercici dels seus càrrecs, com és el cas de la dirigent del PSUC Caridad del Río Hernández i de Joan Lluhí i Vallescà, que fou Conseller de la Generalitat i Ministre de Treball.
 
Amb el retorn d’aquesta documentació queda culminat pràcticament el procés de restitució de tota la documentació a Catalunya. En una propera reunió, prevista al setembre, es tractarà la tornada d’altre tipus de material, fonamentalment objectes, com banderes o insígnies.