La Guàrdia Civil presenta a La Farga el gos ensinistrat per detectar bitllets

La Guardia Civil presenta en La Farga el perro adiestrado para detectar billetes

07/07/2011

  • La Comandància ha demanat també un gos detector de tabac

Els agents de la Secció d’Especialistes Fiscals Guàrdia Civil destinats en el recinte duaner de La Farga de Moles (Alt Urgell) comptaran a partir d’ara amb la col·laboració d’un gos ensinistrat a Madrid per tal de detectar bitllets a l’interior de paqueteria, en equipatges de mà, interior de vehicles i edificis, maleters d’autocars i bodegues d’avió. L’objectiu és contribuir en les tasques de control que es porten a terme en el recinte duaner per evitar el blanqueig de capitals.

El primer d’aquests gossos ensinistrats és un pastor alemany nascut el febrer de 2006 que es diu Six i que ha estat presentat aquest matí a la duana de La Farga de Moles on ha protagonitzat una demostració de les seves aptituds en l’interior d’un vehicle. Six ha olorat la tinta amb la que s’imprimeixen els bitllets i ha detectat un paquet amagat en el motor del vehicle. En aquest moment, el gos ha marcat amb la pota l’amagatall del diners i el guàrdia civil ha fet la resta.

 La demostració ha estat seguida de prop pel Subdelegat del Govern a Lleida, José Ángel Flores, pel Coronel de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, Pedro Rodríguez, i pel  Delegat provincial de l’Agència Estatal d’Administració Tributària, Francisco Javier Caicedo.

José Ángel Flores ha explicat que la Comandància de la Guàrdia Civil a Lleida va fer la petició d’aquest gos a Madrid després de comprovar que la xifra de divises no declarades decomissades en el recinte duaner de La Farga l’any 2010 es va disparar fins els 2,5 milions d’euros. En aquest sentit, Flores ha assegurat que “aquest tipus de gos serà sens dubte una eina més de treball que complementarà i reforçarà la feina dels propis agents”.


De moment, el gos detector de tinta de bitllets es desplaçarà a La Farga de Moles un cop al mes de forma aleatòria fins que el recinte duaner disposi d’un gos fixe.

El Subdelegat del Govern a Lleida ha fet també una referència a la recient entrada en vigor el passat dia 2 de juliol de la Llei Orgànica de 30 de juny per la qual es modifica la Llei Orgànica 12/1995 de 12 de desembre de repressió del contraban. En aquest sentit, José Angel Flores ha explicat que la nova Llei introdueix novetats com ara les quantitats a partir de les quals es considerarà a partir d’ara delicte de contraban i que passa dels 6.000 euros als actuals 15.000 euros. Aquest fet comportarà un increment de les actes  per infracció administrativa.

Un del altres canvis que incorpora la nova Llei és la quantitat de tabac que poden passar els residents en un radi de 15 quilòmetres al voltant de la duana que serà a partir d’ara de 200 cigarrets mensuals (1 cartró) mentre que fins ara la quantitat era de 300 cigarrets sense temporalitat concreta.

Durant els primers sis mesos d’aquest any, la Guàrdia Civil ha intervingut a La Farga divises per valor d’uns 860.000 euros, ha aixecat 41 expedients d’infracció i ha inculpat 37 persones que intentaven entrar els diners sense declarar en territori nacional en aplicació de la vigent normativa sobre blanqueig de capitals (Ordre EHA/1439/2006 de 3 de Maig, reguladora de la declaració de moviments de pagament en l’àmbit de la prevenció del blanqueig de capitals). Aquesta quantitat intervinguda és inferior als 1.829.167,92 euros intervinguts durant el primer semestre del 2010. Pel que fa l’any 2010, la Guàrdia Civil va intervenir 2.508.049,75 euros, va aixecar 93 expedients d’infracció i en va inculpar 95 persones.

En quant a tabac de contraban decomissat per la Guàrdia Civil  en els sis primers mesos d’aquest any (tant en el recinte duaner de La Farga com en altres punts de la demarcació de Lleida), el balanç aproximat és d’uns 185.000 paquets confiscats valorats en uns 700.000 euros, 16 persones detingudes per presumpte delicte de contraban i 168 persones inculpades per infracció. Durant el mateix període de 2010, la quantitat confiscada de tabac de contraban va ser inferior (155.560 paquets valorat en 521.682,03 euros). En tot l’any 2010, la Guàrdia Civil va decomissar 262.172 paquets per valor de 891.837, 23 euros, 18 detinguts i 169 inculpats).