La lleidatana Sònia Salvia guanya un dels Premis Nacionals de Joventut 2011 al voluntariat

06/07/2011

  • Alfredo Pérez Rubalcaba i Leire Pajín han lliurat els Premis Nacionals de Joventut 2011

  • Els Premis, organitzats per l'Institut de la Joventut d'Espanya, busquen estimular i reconèixer la trajectòria i l'esforç dels joves en l'àmbit de l'ocupació, la tolerància, el voluntariat i la igualtat


La lleidatana Sònia Salvia ha estat guardonada amb un dels Premis Nacionals de Joventut 2011 a la categoria de voluntariat per la seva participació des de 2006, com a voluntària, en el projecte Nous Voluntaris de l'Associació Dawn Lleida, en activitats esportives, culturals i benèfiques de la ciutat de Lleida.

Les accions de voluntariat d'aquest projecte són exercides per joves amb síndrome de Dawn i discapacitats intel.lectuals, en altres entitats, organitzacions, associacions de la comunitat de Lleida, des de residències, associacions Alzheimer, discapacitats físics, festivals musicals i esportius.

Els Premis Nacionals de Joventut han estat creats per l'Institut de la Joventut d'Espanya, dependent del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat, amb la finalitat d'estimular i reconèixer la trajectòria i l'esforç d'aquells joves que per la seva dedicació en l'elaboració i difusió dels seus estudis, del seu treball i de la seva implicació personal, posen de manifest el seu compromís en diferents àmbits de la societat, en concret en les següents categories:


a) Iniciatives emprenedores en matèria d'ocupació.
b) Tolerància i comunicació intercultural.
c) Voluntariat.
d) Igualtat

Estan dirigits a joves de nacionalitat espanyola, ia tots aquells / es amb residència legal a Espanya, que no superin l'edat de 35 anys en la data límit de la presentació de les candidatures.

Les candidatures no són presentades directament pels joves aspirants als premis, sinó per organitzacions, institucions o corporacions, tant d'àmbit públic com privat, amb acreditada solvència i vinculació amb l'objecte dels premis.

El Jurat ha fallat els Premis Nacionals de Joventut 2011 a:

1 ° .- Iniciatives emprenedores en matèria d'ocupació a Pedro Tomás Delgado Ortíz.

2n .- Tolerància i comunicació intercultural a Javier Miguel Guerrero Gijón.
3r .- Voluntariat a Sònia Salvia Ortiz.

4t .- Igualtat a Luiz Ratniece.

Cadascuna de les quatre categories ha estat premiada amb 3.000 euros.

Primera edició
Aquesta primera edició del Premi Nacional de Joventut es convoca per fer valer el lema de l'Any Internacional de la Joventut, "Diàleg i comprensió mútua", declarat per les Nacions Unides del 12 d'agost de 2010 al 12 agost 2011.


La valoració de les candidatures correspon a un jurat compost per cinc membres:

President: José Antonio Marina Torres, president de la Fundació Educativa UPE

Vocals:
Ricardo Ibarra Roca, president del Consell de la Joventut d'Espanya
M ª Luisa Soleto Àvila, vicepresidenta Executiva de la Fundació Dones
Luciano Poyato Roca, president de la Plataforma del Voluntariat d'Espanya
Carmen Maestro Martín, presidenta del Consell Escolar de l'Estat

Aquest Jurat ha valorat el caràcter modèlic o de bona pràctica de les actuacions presentades (d'1 a 10 punts), el caràcter innovador d'aquests (d'1 a 10 punts) i l'impacte positiu de l'actuació (d'1 a 10 punts) .

El jurat va acordar concedir dues mencions especials a les categories de Tolerància i promoció de la comunicació intercultural i de Voluntariat a les candidatures de Soraya del Fresno Mora, presentada per la Fundació Bertelsmann, i de Xahrazad Castell Martínez, presentada per Acció Social sense Fronteres (ASSFRO ), respectivament.

El vicepresident primer, ministre de l'Interior i portaveu del Govern, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, van lliurar el passat dilluns 4 de juliol aquests premis en el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat.

Durant la seva intervenció, el vicepresident primer del Govern va assenyalar que els Premis emfatitzen el respecte a la joventut, "a la qual cal escoltar, però ni regalar les orelles, ni criticar perquè sí", i alhora, distingeixen l'excel•lència d'aquells joves que s'arrisquen, innoven, es comprometen i emprenen. "Aquests són els imprescindibles", ha conclòs citant un vers del poeta Bertolt Brecht.

Així mateix, Pérez Rubalcaba va assenyalar que els Premis Nacionals de la Joventut "es refereixen a la llibertat d'expressar-se i de ser com un vol ser, també en el camp de la vida privada i sexual, es refereixen a la igualtat, a la compassió en el terme anglosaxó, de sentiment cap a la gent que mereix una altra oportunitat, i finalment l'emprenedoria, que és segurament la virtut més important que la societat espanyola ha d'assumir per tirar endavant ".

Per la seva banda, la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat ha destacat que "cada generació té el seu afany, aliena als tòpics i prejudicis amb els quals es troben" i ha animat els joves a "que no es resignin davant els reptes que tenen per davant ja protagonitzar el seu propi futur per aconseguir un país millor ".

Leire Pajín no va eludir els problemes de falta d'ocupació i d'expectatives de la gent jove, però va subratllar el seu compromís per aconseguir millors condicions laborals per als investigadors joves, el seu afany per aconseguir contractes indefinits enfront de la precarietat laboral i afany per proporcionar les condicions idònies perquè puguin dur a terme la seva capacitat emprenedora.