Foment destina 3,45 milions d'euros a quatre projectes de recuperació del patrimoni històric a Catalunya

06/07/2011

A càrrec del 1% cultural


  • S'han aprovat actuacions a l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, en el Castell de Sant Ferran (Figueres, Girona), en el Museu del Suro de Palafrugell (Girona) i al Convent de Sant Ramon Nonat (Sant Ramon , Lleida)

El Ministeri de Foment destinarà 3.454.946,37 euros a projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya amb càrrec als fons que es generen per l'1% Cultural per la contractació d'obra pública. Aquesta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura en la Comissió Mixta de l'1% Cultural celebrada ahir a Madrid.

Amb aquests recursos es finançaran quatre actuacions de rehabilitació i restauració del patrimoni històric a Catalunya i es fomentarà la creació d'ocupació vinculat a aquests treballs.

Així, el Ministeri de Foment aportarà 913.982,56 euros a la rehabilitació del Pavelló de l'administració de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona; 1.084.847,09 euros a la restauració de l'edifici del Governador del Castell de Sant Ferran, en Figueres (Girona); 866.770,48 euros a la nova seu del Museu del Suro de Palafrugell a Can Mario (Girona), i 589.346,24 euros a la rehabilitació del convent de Sant Ramon Nonat, a Sant Ramon (Lleida).

Hospital de Santa Creu i Sant Pau de Barcelona
L'objecte del projecte és la restauració i adequació del Pavelló de l'Administració per destinar l'edifici a centre de conferències i àrea de gestió administrativa del recinte històric.

 El programa es proposa abans que res la posada en valor de l'edifici patrimonial, així com la recuperació, restauració i conservació dels espais originals juntament amb les seves característiques tipològiques i morfològiques més notables.

Castell de Sant Ferran, Figueres (Girona)
El castell és propietat del Ministeri de Defensa i està administrat per un Consorci format per representants del Ministeri de Defensa, l'Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya.

Es pretén la instal.lació d'un Museu Militar a l'edifici central de la Fortalesa, conegut com a edifici del Governador, per ser el més important del conjunt i per la seva posició central en el mateix.

Es projecten en aquesta primera fase les obres més urgents de consolidació i restauració, intervenint en façanes, cobertes i terrasses, restauració de les voltes que formen el pis de la planta alta i acabats interiors de paraments horitzontals i verticals dels locals.

Museu del Suro a Palafrugell (Girona)
Amb aquesta intervenció es pretén la rehabilitació completa de Cal Ganxó per a la seva integració funcional i formal en el complex del Museu del Suro, actualment ubicat a les naus de Can Mario (antiga fàbrica surera).

Aquest projecte planteja la rehabilitació de l'immoble per adequar-lo a nous usos administratius del museu (direcció, administració i serveis tècnics), així com a alguns serveis complementaris (Centre de documentació del Suro, enoteca), deixant les naus adjacents de Can Mario com a part essencialment pública, per a allotjament d'espais expositius i de difusió.

Convent de Sant Ramon Nonat, Sant Ramon (Lleida)

L'objecte del projecte és la restauració del campanar i de la segona planta del claustre. La rehabilitació es planteja amb criteris estrictament conservacionistes de les estructures i tècniques originals.

En les galeries del claustre es procedirà a la restauració dels paviments i dels paraments actuals, reintegrant cromàticament el conjunt amb cura de conservar els materials originals, el seu color i el seu envelliment. Es restaurarà el material petri i l'estructura de la coberta es substituirà per una altra amb bigues de fusta laminada i coberta amb teula àrab.

El campanar s'elevarà sobre la coberta (ara queda sota la mateixa). Es construirà per al mateix una coberta inclinada i s'habilitarà un pas de servei a les cobertes de l'església.

1% cultural
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del patrimoni històric espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars.