Mari Luz Rodríguez: "Apostem per més convenis d'empresa i més agilitat en la negociació"

01/07/2011

Ha assistit a Barcelona als 'Debats Laborals' de Foment del Treball Nacional


  • La secretària d'Estat d'Ocupació ha destacat que, per primera vegada, amb el Reial Decret Llei del Govern, convalidat pel Congrés, s'adapta la negociació a les noves realitats empresarials


La secretària d'Estat d'Ocupació, Mari Luz Rodríguez, ha assegurat avui a Barcelona que el Reial Decret Llei de reforma de la negociació aprovat pel Govern "aposta perquè hi hagi més convenis d'empresa i més agilitat en la negociació".

Rodríguez va assistir a les jornades 'Debats Laborals', organitzades per Foment del Treball Nacional, on va estar acompanyada pel secretari general d'aquesta organització, Joan Pujol, en què s'ha debatut el Reial Decret Llei convalidat pel Congrés recentment.

En la seva intervenció, ha indicat que aquesta reforma neix dins d'un consens generalitzat de la necessitat de millorar i modernitzar la negociació, i amb el convenciment expressat des del principi pel Govern que "aquesta reforma partís d'un acord bipartit entre els seus protagonistes: organitzacions empresarials i sindicals ".

Davant la falta d'acord, la titular d'Ocupació ha assenyalat que el Govern "no es va parar a buscar responsables sinó que es va llançar a complir el compromís existent a la reforma laboral, perquè no podíem abdicar de les nostres responsabilitats".

Referent a això, ha afirmat que per a l'elaboració del projecte de reforma "vam voler portar a la nostra iniciativa legislativa aquells principis d'acord entre empresaris i sindicats que coneixíem que s'havien aconseguit en la negociació", tenint en compte a més les fortaleses i debilitats del sistema de negociació col.lectiva, en què també hi havia un ampli consens.

PRIORITAT AL CONVENI D'EMPRESA

Dins dels eixos fonamentals de la reforma, Mari Luz Rodríguez va subratllar "l'aposta clara i decidida" del Govern pels convenis d'empresa, perquè tinguin prioritat sobre altres convenis col.lectius. En aquest sentit, ha destacat que "la seva preferència aplicativa en les condicions de treball està en vigor des que es va publicar al BOE".

A més, va explicar que el paper del conveni d'empresa pot definir-se per els agents socials en el conveni sectorial, estatal o autonòmic, ja que el que volem és "que es dissenyi com es va a negociar des del sector", de manera que hi hagi més negociació col.lectiva a la empresa però ordenada des del nivell sectorial, perquè hi hagi una millor adequació de la pròpia negociació col.lectiva a les característiques del teixit empresarial o la composició laboral de cada un dels sectors d'activitat productiva.

Rodríguez s'ha referit també a dos aspectes nous dins de la reforma: el major protagonisme que adquireixen les associacions d'empreses que ocupen a més treballadors per negociar convenis col.lectius de sector i que, per primera vegada, s'adapta la negociació a les noves realitats empresarials com els grups d'empresa o les empreses en xarxa.

D'altra banda, i respecte a la ultraactivitat, va repassar les pautes temporals establertes per a la renegociació de convenis, així com la submissió de les parts a processos de mediació i arbitratge, amb l'objectiu de "que sigui un renegociació més àgil però sense pèrdua de drets ".

La secretària d'Estat va continuar expressant "el desig de tots de deixar enrere l'etapa en què els ajustaments necessaris per part de les empreses en aquests temps difícils s'han fet a través de l'acomiadament" per dues raons: la pèrdua de llocs de treball i la pèrdua de musculatura empresarial "que després és molt difícil recuperar".

Per això, el Govern ha potenciat en la reforma de la negociació els procediments de flexibilitat interna en les empreses, si bé ha remarcat que han de comptar amb la major participació possible dels treballadors. Dins de les mesures de flexibilitat, ha apuntat a dos en particular, la distribució irregular de jornada de treball i el processos de mobilitat funcional.