Foment reitera la seva aposta pel Corredor Mediterrani

01/07/2011

  • Manté una intensa activitat davant els responsables de Transports europeus per aconseguir que aquest corredor ferroviari, des de la frontera francesa fins a Algesires per tot l'arc mediterrani, sigui inclòs en la Xarxa Transeuropea de Transports


El Ministeri de Foment reitera la seva aposta pel Corredor Mediterrani en els mateixos termes plantejats pel ministre de Foment, José Blanco, en la presentació de l'estudi que va fer a Barcelona el passat 15 de març: un eix transversal de transport de mercaderies i de viatgers en alta velocitat que connectarà les principals ciutats de l'arc mediterrani des de la frontera francesa fins a Algesires.

Es manté plenament vigent, per tant, l'objectiu manifestat pel ministre des de la seva presa de possessió que la Unió Europea inclogui el Corredor Mediterrani dins de la Xarxa Transeuropea de Transports en el procés de revisió de la xarxa bàsica que s'està duent a terme en l'actualitat.

Per avançar en la consecució de l'esmentat objectiu, el Ministeri de Foment està desenvolupant una intensa activitat que s'ha intensificat en les últimes setmanes amb múltiples contactes amb els responsables de Transports de la Unió d'Europea i dels països membres.

En aquest sentit, la Comunicació que la Comissió Europea ha remès aquesta setmana a altres institucions de la Unió, amb les perspectives financeres per 2014-2020, suposa un salt qualitatiu de vital importància a favor del Corredor Mediterrani, ja que:

1. Contempla un finançament per a infraestructures de transport que quadruplica la de període immediatament anterior, en passar de 8.000-31.700 milions d'euros.
2. Esmenta el Corredor Mediterrani, per primera vegada en un document oficial comunitari.

En relació als projectes que es contenen en la part segona de la Comunicació, tenen caràcter preliminar i no definitiu, no inclouen tots els modes de transport, i són merament exemplificatius, de manera que no contemplen tots els projectes susceptibles de finançament amb fons comunitaris .

No es tracta, doncs, d'un avanç de la decisió que ha d'adoptar pròximament la Unió Europea sobre els projectes a incloure en la Xarxa Transeuropea de Transports en el procés de revisió en marxa i molt menys a la suposada exclusió d'una part del Corredor Mediterrani pel qual s'aposta des del Ministeri de Foment.

No obstant això, davant l'inexplicable d'algunes reaccions expressades després de la difusió de l'esmentat document, el Ministeri de Foment demana a totes les administracions públiques i institucions implicades així com a FERRMED que no contribueixin a un debat estèril que en comptes de beneficiar perjudiqui a l'objectiu en el que estem obstinats: la inclusió del Corredor Mediterrani a la Xarxa Transeuropea de Transports.

Tal i com s'ha anunciat, el ministre de Foment convocarà en els pròxims dies als consellers de Transports de totes les comunitats autònomes afectades-Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia-per informar de les gestions que el Govern d'Espanya ha realitzat per aconseguir que el corredor formi part de les xarxes transeuropees i unir esforços en la consecució d'aquest objectiu comú.