Espanya atrau la seu d'un centre europeu d'excel·lència científica en medi ambient

Espanya atrau la seu d'un centre europeu d'excel·lència científica en medi ambient
<br/>

04/04/2011

La instal.lació permetrà l'atracció de científics internacionals


  • Barcelona acollirà la seu del Policy Advice Group (PAG) o Oficina de Polítiques Globals de l'Institut Forestal Europeu (EFI)
  • La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, l'alcalde de Barcelona, ​​Jordi Hereu, i el director de l'Institut Forestal Europeu, Risto Paivinen, han presentat avui aquest projecte en el Pavelló Sant Leopold del Recinte Històric de Sant Pau de la capital catalana, on s'ubicarà el centre
  • Aquest edifici acollirà també la seu de l'Oficina Regional Mediterrània de l'Institut Forestal Europeu (EFIMED), ja existent a Barcelona, ​​de manera que constituirà "un gran centre d'excel·lència científica en àmbits mediambientals, forestals i relacionats amb el canvi climàtic tant a nivell global com mediterrani ", segons ha afirmat Garmendia.
  • Amb aquesta designació, Espanya fa un pas més per esdevenir un referent mundial en recerca mediambiental atreure, amb molt pocs mesos de diferència, les seus de dos importants centres en aquest camp: LifeWatch, a Sevilla, i l'Oficina de Polítiques Globals EFI, a Barcelona.

El Ministeri de Ciència i Innovació, en col laboració amb el Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació i la Generalitat de Catalunya, ha aconseguit portar a Espanya la seu del Policy Advice Group (PAG) o Oficina de Polítiques Globals de l'Institut Forestal Europeu (EFI, en les seves sigles en anglès). El projecte, que s'ubicarà a Barcelona, ​​ha estat presentat avui a la capital catalana per la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, l'alcalde de Barcelona, ​​Jordi Hereu, el director de l' Institut Forestal Europeu, Risto Paivinen, i l'administrador de torn de la Molt Il.lustre Administració (MIA) de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Eduard Vicente.

El centre estarà dotat amb un pressupost d'uns 45 milions d'euros per als propers quatre anys, procedents de fons de la Comissió Europea, i s'ubicarà al Pavelló de Sant Leopold del Recinte Històric de Sant Pau. Aquest edifici acollirà també la seu de l'Oficina Regional Mediterrània de l'Institut Forestal Europeu, anomenada EFIMED, la qual ja es trobava anteriorment a Barcelona des de 2007. D'aquesta manera el PAG, juntament amb EFIMED, constituirà "un gran centre d'excel·lència científica en àmbits mediambientals, forestals i relacionats amb el canvi climàtic tant a nivell global com mediterrani", segons ha afirmat Garmendia.

Així mateix, la ministra de Ciència i Innovació ha assegurat que l'elecció de Barcelona com a seu de l'Oficina de Polítiques Globals suposa "una demostració més de la maduresa de la ciència espanyola i de la seva capacitat de competir en el món".

Projectes de caràcter global
Des de l'Oficina es gestionaran projectes que uneixen la recerca i el desenvolupament sostenible de països en vies de desenvolupament. Això suposarà l'atracció de científics de prestigi que ara mateix desenvolupen el seu treball en diferents països europeus.

El PAG desenvolupa en l'actualitat dos grans projectes: FLEGT (Forest Law Enforcement Governance and Trade) i REDD (The United Nations Collaborative Programme on Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation in Developing Countries).

El projecte FLEGT és una iniciativa de la Unió Europea, establerta el 2003, té com a objectiu donar suport a la recerca i desenvolupament en països d'Àsia, Àfrica subsahariana i Iberoamèrica per assolir una producció fustera sostenible, de manera que s'evitin les tales il legals i desaparició de els boscos per falta de coneixement científic.

Per la seva banda, el projecte REDD va ser creat el 2008 amb la finalitat de donar suport científica i econòmicament els països en desenvolupament a millorar la seva capacitat de reduir emissions. El Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí ha gestionat la participació espanyola en el programa REDD amb el suport del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació, i amb fons provinents del Ministeri d'Economia i Hisenda per a cooperació internacional relacionada amb el canvi climàtic.

Des de la seva nova seu a Barcelona, ​​el Policy Advice Group de l'EFI no només desenvoluparà aquestes dues línies d'actuació, sinó que desenvoluparà també aquells projectes i programes que la Comissió Europea i els països membres considerin estratègics en l'àmbit forestal europeu.

L'Oficina Regional Mediterrània del EFI (EFIMED), ja existent a Barcelona, ​​seguirà coordinant i desenvolupant projectes de recerca forestal en l'àmbit mediterrani, com ara MASIFF (Development of Methology for the Analysis of Socio-economic Impact of Forest Fires and Economic Efficiency of Fire Management) i AGORA (Advancing Mediterranean Forest Research Capacities).

Des que el 2007 el EFI va obrir a Barcelona EFIMED, el suport espanyol a aquesta Organització Internacional ha estat constant. El Govern d'Espanya ha finançat fins ara aquesta oficina amb 500.000 euros.

El PAG es larà el 2013 a l'edifici Sant Leopold, una vegada que finalitzin les obres de restauració per a les quals el Ministeri de Foment ha dotat 3,6 milions d'euros. Fins llavors, i de forma gradual, els experts, investigadors i científics de diferents nacionalitats que ara treballen en aquestes iniciatives tindran l'oportunitat de desenvolupar els seus treballs en pavellons del Recinte Històric de Sant Pau.

Referent mundial en recerca mediambiental
Espanya, amb aquesta designació, fa un pas més per esdevenir un referent mundial en recerca mediambiental atreure, amb molt pocs mesos de diferència, les seus de dos importants centres en aquest camp: LifeWatch, a Sevilla, i l'Oficina de Polítiques Globals EFI, a Barcelona.

L'Institut Forestal Europeu (EFI) és un organisme internacional reconegut a través d'un tractat entre estats membres europeus que es va crear amb seu a Joensuu (Finlàndia). La finalitat de EFI és la promoció de la conservació i la gestió sostenible dels boscos europeus. Espanya és membre fundador de l'EFI i la seva participació es remunta a la signatura de la convenció de l'any 2003.
 

Fotos