El Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí pomou diversos projectes per impulsar la recuperació del gall fer als Pirineus

01/04/2011

En el marc de l'Estratègia per a la Conservació de l'espècie en
Espanya


Es porten sumats més de 1.100 km de mostrejos d'indicis de gall fer i els seus potencials predadors en l'àrea pirinenca. 

Les poblacions espanyoles de gall fer constitueixen una singularitat en l'àrea de distribució de l'espècie, si bé durant els últims anys, es ve constatant una regressió de seus efectius poblacionals.

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, en el marc de desenvolupament de l'estratègia per a la conservació del gall fer, ve donant suport diferents projectes per tal de frenar la regressió i impulsar la recuperació d'aquesta espècie. En aquest context, per quart any consecutiu, tècnics de la Direcció General de Medi Natural i Política Forestal i de la Generalitat de Catalunya, han completat les tasques hivernals per a la conservació del Gall al Alt Pirineu de Lleida.

Les poblacions espanyoles de gall fer constitueixen una singularitat en el àrea de distribució de l'espècie. Aïllades de la resta de les poblacions
des de final de l'última glaciació, representen el límit meridional de la població mundial, tot i que durant els darrers anys, es ve constatant una regressió dels seus efectius poblacionals. Segons les dades del Grup de Treball MARM-CA s'estima que la població cantàbrica és de 300-400 exemplars. La població allí es troba en ràpid i continu descens, estimat en un 50% a la part occidental, i al voltant del 75% en l'oriental. La població del Pirineu espanyol és de 1.150 exemplars, amb una tendència estable en el nucli central, i en lleu disminució en la zona perifèrica de la seva distribució.

Tot i dures condicions del treball diari en l'alta muntanya, fa necessari anar incrementant la recollida d'informació que ha de permetre millorar la conservació de l'espècie a llarg mig i llarg termini. D'aquesta manera, es porten sumats més de 1.100 km de mostrejos d'indicis de gall fer i els seus potencials predadors al àrea pirinenca.

Durant els treballs de camp d'aquest hivern s'han comptabilitzat més de 20 observacions de gall fer, i han permès la constatació d'un comportament no descrit anteriorment en l'espècie i que està pendent d'analitzar i explicar pels experts en l'etologia d'aquesta espècie.

També s'estan duent a terme estudis en relació amb els potencials predadors del gall fer, per millorar el coneixement sobre la biologia i distribució de les diferents espècies de carnívors. En aquesta línia s'ha realitzat un treball sobre la mostela, detectant per primera vegada, rastres a la neu a uns 1.900 m. d'altitud, informació de gran valor ecològic que en el marc de la col.laboració existent amb la Generalitat i el Parc Natural de l'Alt Pirineu ajudarà, juntament amb la del resta d'espècies, a completar l'atles de carnívors d'aquesta comunitat autònoma.

Els galls salvatges ja han passat aquest hivern, més aviat suau, i es preparen per a l'imminent zel primaveral esperant-se que les nevades tardanes, que s'han produït aquestes setmanes, permetin que el sotabosc en el qual habita l'espècie compti aquest any amb la frondositat necessària per garantir una bona cria.