El MARM defensa la lliure circulació de mercaderies en el marc d'un mercat únic

28/03/2011

Atacs a França a productes porcins procedents d'Espanya


  • El Ministeri trasllada a la Comissió la preocupació per les actuacions promogudes per productors francesos per intentar utilitzar un segell propi de qualitat per a la carn de porcí.
  • El Govern d'Espanya ha expressat la seva preocupació a França i a la Comissió Europea.

La directora general de Recursos Agrícoles i Ramaders, Margarita Arboix, s'ha reunit avui amb el delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, per informar sobre les accions empreses pel MARM davant les autoritats comunitàries, en defensa de la lliure circulació de mercaderies en el marc d'un mercat únic, davant els atacs que s'estan produint a França contra els productes porcins procedents d'Espanya.

Aquestes actuacions es produeixen com a conseqüència del comunicat
emès per diverses associacions i sindicats ramaders de França en el que demanaven a les indústries d'elaboració i les empreses de distribució que adquirissin només carn de porcí d'origen francès, al que s'han sumat diferents actes contra camions que transportaven productes porcins procedents d'Espanya.

Davant aquesta situació, el MARM va enviar un escrit el passat 15 de febrer a la Comissió Europea expressant la seva preocupació, alhora que el secretari general de Medi Rural, Eduardo Tamarit, va aprofitar la seva assistència a la segona reunió preparatòria de la propera Cimera
Ministerial del G-20 sobre qüestions agrícoles, celebrada a París els dies 23 i 24 de març, per entrevistar-se amb el director general d' Polítiques Agrícoles, Agroalimentàries i d'Ordenació Territorial, del Ministeri d'Agricultura francès, Eric Allain, i traslladar-li el posicionament del Govern espanyol.

Així mateix, Espanya ha posat en dubte, davant el Comitè de Gestió de la OCM única, la validesa d'un segell anomenat "carn de porcí francesa "(VPF), com a element d'exclusió d'altres orígens comunitaris en el comerç de carn de porcí.

En aquest sentit, la Comissió Europea ha assenyalat que a la comercialització de carn s'aplica la norma general d'etiquetatge i ha precisat que, encara que poden estar cabuda altres etiquetats voluntaris, sempre s'ha de respectar la lliure circulació de mercaderies.

El MARM també ha remès un ampli dossier sobre aquests esdeveniments a la Secretaria d'Estat per la Unió Europea, que ha denunciat davant la Comissió Europea les actuacions de piquets a territori francès i les accions de pressió que estan exercint contra l'entrada de productes porcins espanyols.

El MARM ha informat de totes aquestes accions a l'Associació Nacional
de Productors de Carn de Porcí (ANPROGAPOR) ia l'Associació d'Indústries de la Carn d'Espanya (AICE).