Josep Puxeu destaca els prop de 7 milions d'euros invertits pel MARM en la recuperació ambiental del meandre del riu Ebre a Flix (Tarragona)

Josep Puxeu destaca els prop de 7 milions d'euros invertits pel MARM en la recuperació ambiental del meandre del riu Ebre a Flix (Tarragona)

27/03/2011

A l'acte d'inauguració de les obres


  • El Secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua ressalta el compromís del MARM de millorar aquest tram del riu per assolir el millor estat ecològic de les masses d'aigua que fixa la Directiva Marc de l'Aigua
  • Aquesta actuació s'uneix a altres inversions del MARM a la zona, com el projecte de descontaminació de l'embassament de Flix, amb una inversió total de 223.300.000 d'euros, i el Pla de Restitució Territorial, desenvolupat conjuntament entre el MARM i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i que compta amb una inversió de 57 milions d'euros

El secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, ha inaugurat aquest diumenge l'actuació de recuperació ambiental del meandre del riu Ebre a Flix (Tarragona), en la qual el Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM) ha invertit 6.917.700 euros i que ha executat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

A l'acte han assistit l'alcalde de la localitat de Flix, Oscar Bosch, la directora general de l'Aigua del MARM, Marta Moren, el president de la CHE, Rafael Romeo i la subdelegada del Govern a Tarragona, María Teresa Pallarés.

Aquesta important actuació del Govern d'Espanya s'uneix a altres inversions del MARM a la zona, com les del Pla Integral de protecció del Delta de l'Ebre (PIPDE), que suposa un total de 287.400.000 d'euros i que estan dirigides a la consecució del bon estat de les aigües de la zona baixa del riu Ebre, el Delta i les masses d'aigua costaneres implicades.

Dins del PIPDE, destaca el projecte de descontaminació de l'embassament de Flix, amb una inversió total de 223.300.000 d'euros, dels quals 117 milions seran cofinançats amb Fons de Cohesió de la Unió Europea, i que està associat al Pla de Restitució Territorial, desenvolupat conjuntament entre el MARM i la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i que compta amb una inversió de 57 milions d'euros i abraça un total de 71 municipis.

La seva finalitat és garantir el proveïment amb aigua de qualitat a una població aproximada de 185.000 persones, dels municipis de les comarques del Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d'Ebre i la Terra Alta que es troben a menys de 15 quilòmetres de l'Ebre, aigües avall de la localitat de Flix, on s'executen actualment les tasques de descontaminació de l'embassament.

D'altra banda, amb l'actuació de recuperació ambiental del meandre del riu Ebre a Flix, el MARM compleix el seu compromís de millorar aquest tram del riu per assolir el millor estat ecològic de les masses d'aigua que fixa per a totes les conques europees la Directiva Marc de l'Aigua.

El projecte es compon de cinc línies de treball, que permetran gaudir d'una zona de gran valor ecològic i mediambiental i que tracten tots els aspectes de restauració per reduir efectes d'erosió per part del riu, habilitar el Passeig de l'Ebre, realçar el patrimoni, crear noves zones de passeig i recuperar la làmina d'aigua. D'aquesta manera, s'ha restituït el marge i ribera urbana i s'ha habilitat el Passeig de l'Ebre A més, s'ha posat una escullera recoberta de terra vegetal sembrada com a defensa davant avingudes que serà recoberta per una capa per integrar-se en el paisatge.

Així mateix, s'ha reposat la nau del Club Nàutic relacionada amb l'anterior actuació, s'ha procedit a la reposició d'aquesta nau on es guarden les embarcacions i s'ha construït un mirador a la llosa del sostre d'aquesta nau. A la zona s'ha construït un passeig de pescadors que s'adapta al terreny natural, mitjançant fusta tractada.

A més, s'ha restituït el marge i ribera urbana aigües avall de l'estrep dret de la presa. A això s'han unit millores com la creació d'una zona de lleure amb mobiliari urbà i plantacions, la recuperació d'una antiga resclosa i la formació d'un dic.

Finalment, s'ha restablert la làmina d'aigua a la zona de l'espigó, el que es ha aconseguit amb la demolició de l'estrep esquerre de l'antic Pont de la República que estava format per un espigó de terra folrat de formigó i envaïa part de la llera.

Tots els treballs s'han realitzat tenint en compte les característiques de la zona i inclouen gairebé 15.000 m2 d'hidrosembra per plantacions, revegetació i replantació d'espècies autòctones.

Aquest projecte s'ha integrat en les accions de restauració de lleres i riberes que el MARM, a través de l'Organisme de Conca, està desenvolupant a tota la Conca de l'Ebre, i se suma als ambiciosos projectes del Pla Nacional de Restauració de Rius.