El Delegat del Govern a Catalunya visita projectes que s’han realitzat amb inversions del Govern d’Espanya a Vallbona de les Monges, Arbeca i Les Borges Blanques

els vilars d'arbeca

25/03/2011

 

  • Joan Rangel, acompanyat per la Vicepresidenta del Congrés dels Diputats, pel Subdelegat del Govern a Lleida, i pels respectius alcaldes, ha visitat la rehabilitació del Monestir de Santa Maria de Vallbona, a Vallbona de les Monges; les obres de recuperació de la fortalesa ibèrica dels Vilars a Arbeca; i el centre polivalent “Espai Macià”, a Les Borges Blanques
  • Aquests projectes s’han realitzat amb inversions de l’1% Cultural, del Ministeri de Foment, del Fons Estatal d’Inversió Local i del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local
 
 
El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, acompanyat per la Vicepresidenta del Congrés dels Diputats, Teresa Cunillera, i pel Subdelegat del Govern a Lleida, José Angel Flores, ha visitat avui diversos projectes que s’han realitzat a la província de Lleida amb inversions del Govern d’Espanya.
 
Monestir de Santa Maria de Vallbona, a Vallbona de les Monges
 
El Delegat del Govern a Catalunya, Joan Rangel, junt a l’alcalde Ramon Bergada, i la resta d’autoritats, ha visitat avui la rehabilitació del Monestir de Santa Maria de Vallbona, el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya, que data del segle XII i que va ser declarat Monument Històric Artístic a l’any 1931.
 
El projecte de rehabilitació del Monestir, que es va iniciar a l’any 2007, està dividit en dues fases i contempla la renovació de les dependències situades a les ales est i sud, al voltant del claustre (sala d’actes, museu farmàcia antiga, sala de música i cant, refetor de la comunitat i sala comunitària), així com la construcció d’una nova ala amb tres pisos, destinada a albergar les cuines i l’hostatgeria del monestir. El pressupost total del projecte és de 4.430.106,06 euros, i ha estat íntegrament finançat per la Secretaria d’Estat de Vivenda i Actuacions Urbanes del Ministeri de Foment.
 
Cal assenyalar que, d’altra banda, el Ministeri de Foment, en el marc de l’1% Cultural, ha destinat una partida específica de 360.000 euros al Monestir de Santa Maria, que s’invertiran en el manteniment de la cobertura original de llosa de pedra.
 
Recuperació de la fortalesa ibèrica dels Vilars, a Arbeca
 
El Vilars és un poblat fortificat, construït al segle VIII a.C. Es tracta d’un conjunt arqueològic d’importància excepcional per al coneixement dels sistemes de fortificació de la primera edat de ferro peninsular i europea.
 
El projecte de recuperació de la fortalesa, que avui ha visitar el Delegat del Govern a Catalunya junt a l’alcalde d’Arbeca, Joan Miquel Simó, té per objectiu recuperar volums, restituir la dimensió monumental i protegir i fer intel·ligibles dels estructures. Les actuacions s’han centrat en consolidar i restaurar les escarpres del fossat i en l’electrificació i il·luminació exterior, principalment.
 
Aquesta és una acció que s’ha realitzat en el marc de l’1% Cultural, del Ministeri de Foment, que ha aportat 268.707’89 euros per a la seva execució (un 75% del total del cost del projecte).
 
El Ministeri de Foment, a través de l’1% Cultural, ha destinat per a la recuperació de patrimoni històric a Catalunya, entre els anys 2004 i 2010, prop de 93 milions d’euros per a la realització de 137 projectes. A Lleida, 29 projectes han rebut finançament per un import de 11.144.743,34 en el marc de l’1% Cultural.
 
Els Fons Estatals a Arbeca
 
En el marc del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL), Arbeca ha rebut un total de 267.241 euros per a la realització de dos projectes, que han permès l’ocupació de 10 persones. Aquests projectes han estat:
 
-          Accés i nova construcció de vestuaris al complex esportiu municipal (210.198.11 €)
-          Millora, accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques a l’edifici de dependències municipals al centre d’Arbeca (57.042’89 €)
 
En el marc del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL),Arbeca va rebre un total de 430.258 euros per a la realització de dos projectes, que van permetre l’ocupació de 16 persones. Aquests projectes són els següents:
 
-          Projecte d’urbanització de l’avinguda Josep Tarradellas i murs de contenció al turó del Castell d’Arbeca (392.041’25 €)
-          Supressió de barreres arquitectòniques a l’edifici de dependències municipals (38.216’25 €).
 
Els Fons Estatals a Les Borges Blanques
 
Joan Rangel i Miquel Àngel Estradé, alcalde de Les Borges Blanques, han visitat el centre polivalent “Espai Macià”. Aquest equipament cultural s’ha realitzat gràcies a una aportació del Fons Estatal d’Inversió Local, del Ministeri de Política Territorial, de 789.173’08 euros.  
 
En el marc del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL), Les Borges Blanques ha rebut un total de 642.374 euros per a la realització de 15 projectes, que han permès l’ocupació de 39 persones. Entre aquests, els més importants han estat:
 
-          Adequació del Casal Marino. 3a fase (109.585,25 €)
-          Instal·lació de plaques fotovoltaiques al col·legi públic (126.139,62 €)
-          Condicionament i supressió de barreres arquitectòniques al pavelló poliesportiu (61.818,21 euros)
 
En el marc del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), Les Borges Blanques va rebre un total de 1.041.851 euros per a la realització de 3 projectes, que van permetre l’ocupació de 56 persones.
 
-          Urbanització de la Plaça Ramon Arqués (148.841,70 euros)
-          Construcció del centre “Espai Macià” (789.173,08 euros)
-          Adequació del Casal Marí. 2ona fase (76.836,22 euros)
 
La quantitat total atorgada a Lleida entre el Fons Estatal d’Inversió Local i el Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local ha estat de 119.423.792
 
euros. Amb aquest import s’han dut a terme 960 projectes que han generat 4.886 llocs de treball.
 
 
La quantitat total atorgada a Catalunya entre el Fons Estatal d’Inversió Local i el Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local ha estat de 2.071,5 milions d’euros. Amb aquest import s’han dut a terme 7.951 projectes que han generat 106.980 llocs de treball. 
 

> Fotos