Foment destina 3,5 milions d’euros a sis projectes de recuperació del patrimoni històric a Catalunya

vallbona

24/03/2011

Amb càrrec a l’1% Cultural


 

  • S’han aprovat actuacions a l’ Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona; les Casamates est i oest al Baluard de Sant Andreu, a Roses (Girona); el Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, a Lleida; l’antic Castell d’Ivorra, a Lleida; al Convent de Santa Anna a Alcover (Tarragona); i l’edifici de La Castlania, a Cambrils (Tarragona)
 
El Ministeri de foment destinarà 3.542.087,22 euros a projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya, amb càrrec als fons que es generen per a l'1% Cultural per la contractació d'obra pública. Aquesta partida va ser aprovada pels ministeris de Foment i Cultura a la Comissió Mixta de l'1% cultural celebrada el passat dimarts a Madrid.

Amb aquests recursos es finançaran sis actuacions de rehabilitació i restauració del patrimoni històric a Catalunya i es fomentarà la creació d'ocupació vinculada a aquests treballs.

Així, el Ministeri de Foment aportarà 751.168,63 euros a la rehabilitació del Pavelló de la Mare de Déu de la Mercè de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona; 254.770,28 euros a la reforma de les Casamates est i oest del Baluard de Sant Andreu, a Roses (Girona); 360.000 euros a la restauració del Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, a Llleida, 398.589,43 a la rehabilitació de la torre de l'antic castell d'Ivorra (Lleida); 1.608.519,95 euros a la rehabilitació del Convent de Santa Anna, a Alcover (Tarragona), i 169.038,93 euros a la conservació de La Castlania, a Cambrils (Tarragona).

Pavelló de Nostra Senyora de la Mercè de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona
La proposta té per objectiu restituir l'edifici al seu estat original, tant en el disseny com en les solucions constructives, i mantenir els elements i materials originals en la mesura del possible.

L'actuació es centra en la reparació de cobertes, especialment dels perfils metàl·lics de coberta i semicúpula, per al que és necessari el aixecat i reposició de totes les cobertes. També s'actua en façanes i patis anglesos, estudiant les seves patologies i reparant tots els materials que les integren. Tanmateix, es reparen les diferents ornamentacions en pedra, ceràmica decorativa i maó.

 
Casamates est i oest al baluard de Sant Andreu, a Roses (Girona)
El baluard de Sant Andreu forma part del recinte emmurallat modern de la Ciutadella de Roses.

Les obres consistiran en la reforma de les casamates est i oest per a la seva adequació com a aula didàctica i magatzem dels materials de treball procedents de la recerca en el parc arqueològic.

Es definirà el front del conjunt de les dues naus que queden connectades interiorment, i es completarà l'actuació amb l'adequació de l'espai interior i noves instal·lacions.


Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, a Lleida
És un important edifici del segle XII de la Comunitat Religiosa del Cister, declarat Monument Històric Artístic el 1931.

La coberta original de llosa de pedra amb poca inclinació i un suport de terres va haver de ser la causa del mal estat de l'església, motiu pel qual es va sobreposar una coberta de teules sobre aquesta. S'han realitzat cates a la coberta que han donat com a resultat la constatació d'aquest enllosat.

La intervenció proposa mantenir la coberta original de llosa de pedra, impermeabilitzar i intentar aconseguir una formalització com l'actual amb acabat de teula àrab. Així, la coberta de llosa original quedaria protegida i fossilitzada sota una coberta que garantiria estanquitat i transpirabilitat.


Antic convent de Santa Anna, a Alcover (Tarragona)
Aquest projecte correspon a la segona fase de la rehabilitació del conjunt conventual.

En l'etapa anterior es van consolidar murs derruïts i la coberta general, seguint els traços de la coberta original definits en els ràfecs i les façanes conservades. Amb la segona fase, es pretén la rehabilitació funcional de la construcció per a usos culturals.

En aquesta actuació es planteja la ubicació d'una sala polivalent destinada a sala d'actes culturals, exposicions, concerts, activitats de dansa i teatre. Per això s'ha d'adequar i s'habilitarà l'espai interior i zones immediates, com el claustre i àmbit d'accés necessaris per a aquest funcionament (accés general i espai de control, claustre per a circulació horitzontal, serveis sanitaris i camerinos d'artistes).

S'inclou en l'actuació la restauració de revestiments històrics, restauració del conjunt mural a la capella que presenta risc de despreniment, execució de revestiment decoratiu de façanes, així com les instal·lacions necessàries per al condicionament interior dels espais.

 

Edifici de La Castlania, a Cambrils (Tarragona)
La Castlania és una fortificació de possible origen medieval i militar, que es podria datar al segle XIV.

Aquesta intervenció constitueix la fase segona d'un projecte global per a la preservació i conservació de les restes existents. La primera fase contempla una actuació arqueològica amb treballs de reintegració i consolidació, i la tercera i última serà museogràfica.

En aquest projecte es planteja l'execució de dos cobertes lleugeres d'estructura metàl·lica i plaques de policarbonat cel·lular transparent o translúcid sobre les restes de La Castlania, amb l'objecte de frenar la seva degradació per estar a la intempèrie. Els suports de la nova estructura es situen entre les restes i es fonamenten amb micropilones. Addicionalment, s'hi inclou un sistema de drenatge d'aigües pluvials, així com el tancament de l'entorn immediat de les restes.


1% cultural
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l'1% del pressupost total d'execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del patrimoni històric espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d'interès cultural o similars.