El Govern i la FEMP signen un conveni per reduir les càrregues administratives en l'àmbit local

22/03/2011

Amb l'objectiu d'eliminar un 30% de tràmits innecessaris abans de 2012


  • L'han subscrit avui el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial i Administració Pública i el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies
  • L'acord presta una especial atenció a la simplificació dels tràmits que més afecten a les empreses en l'àmbit local, com l'establiment industrial o les autoritzacions i llicències per a activitats comercials, entre d'altres

El vicepresident tercer del Govern i ministre de Política Territorial i Administració Pública, Manuel Chaves, i el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Pedro Castro, han subscrit avui un conveni de col .laboració per reduir les càrregues administratives en l'àmbit de les entitats locals. L'objectiu és avançar en l'eliminació dels tràmits innecessaris en el conjunt de les administracions públiques i fins a aconseguir una reducció del 30% abans que finalitzi l'any 2012.

L'acord, que dóna continuïtat al signat el febrer de 2009, dedica una especial atenció a la simplificació de procediments en matèries com a establiment industrial d'empreses, autoritzacions i llicències per a activitats comercials i en els sis procediments que dins l'àmbit local puguin ser considerats de major impacte pel volum anual de tràmits o per la població afectada. Unes mesures que a més de facilitar la relació diària dels ciutadans amb l'administració, contribueixen de manera molt important a la dinamització de l'economia, la millora de la competitivitat del sector empresarial i la creació d'ocupació.

D'aquesta manera, es dóna un nou impuls al compliment del Pla de Reducció de Càrregues Administratives, aprovat pel Govern el 2008 i que fins ara ha representat la posada en marxa de 247 mesures d'eliminació de tràmits innecessaris i ha permès un estalvi a empreses i ciutadans que supera els 4.300 milions d'euros.

Segons les estimacions del Banc d'Espanya, la UE i l'OCDE, les càrregues administratives representen un cost per a l'economia d'entorn del 4,6% del producte interior brut espanyol. La reducció del 30% prevista representaria per tant un estalvi proper als 15.000 milions d'euros, dels quals 10.000 correspondrien a l'Administració General de l'Estat i 5.000 milions a les comunitats autònomes i entitats locals.

INTERCANVI D'INFORMACIÓ
En virtut d'aquest nou conveni, el Ministeri de Política Territorial i Administració Pública i la FEMP crearan un marc d'estudi i intercanvi d'informació en matèria de reducció de càrregues administratives. El Govern també facilitarà la participació de representants de la Federació en els fòrums d'intercanvi d'informació oberts amb les comunitats autònomes.

Igualment, el Ministeri posarà a disposició de la FEMP una eina informàtica dissenyada específicament per a l'aplicació del mètode simplificat de càrregues administratives i col.laborarà amb la Federació en la difusió de projectes pilots i de bones pràctiques realitzades per les administracions locals en aquesta matèria.

Per la seva banda, la FEMP difondrà entre els seus associats les noves prioritats de valoració dels projectes de modernització administrativa local
-Fonamentalment pel que fa a l'objectiu de reducció del 30% de càrregues administratives-, així com els projectes pilots i les bones pràctiques de les entitats locals dutes a terme en execució del conveni de col.laboració de 17 de febrer de 2009. La Federació es compromet, a més, afavorir que els ajuntaments proporcionin al sistema general de mesurament de càrregues les dades relatives a les accions de reducció de càrregues realitzades dins del seu àmbit territorial i competencial, especialment pel que fa a la incidència econòmica de aquestes accions.

PROJECTES PILOT
L'acord subscrit el 2009 ha possibilitat entre d'altres actuacions la posada en marxa de projectes pilot en deu municipis espanyols: Elx, Castelló, Logronyo, Palència, Villalbilla (Burgos), Aledo (Múrcia), Miguelturra (Ciudad Real), Villanueva de la Cañada (Madrid), Esplugues de Llobregat (Barcelona) i Catarroja (València). Fruit d'aquell conveni és també el manual que estableix un mètode simplificat de mesura i reducció de càrregues administratives, a més d'incorporar les experiències posades en marxa per aquests deu ajuntaments. En aquest document han participat grups d'experts de les tres administracions territorials.