La Subdelegació del Govern a Lleida i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre celebren una jornada didàctica sobre l’Aigua

riu

22/03/2011

22 de març, Dia Mundial de l’Aigua


  • Dirigida a més de 40 estudiants de 2n d’ESO del col•legi Lestonnac ha inclòs una xerrada, on també ha participat el Subdelegat del Govern a lleida, José Ángel Flores, amb tècnics sobre els problemes de l’aigua en altres països i la necessitat de conservació de les masses d’aigua i el control de la qualitat als rius.
  • A més, els joves han visitat l’estació de qualitat de les aigües que la Confederació de l’Ebre té instal•lada al Canal de Serós a Lleida

La Subdelegació del Govern a Lleida i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han organitzat avui, dimarts, 22 de març, de forma conjunta una jornada didàctica per a estudiants de secundària dedicada a la qualitat de les aigües i la conservació dels rius. L'objectiu d'aquesta activitat ha estat celebrar amb els joves el Dia Mundial de l'Aigua i hi han participat el subdelegat del Govern a Lleida, José Ángel Flores, el cap de Qualitat de les Aigües de la CHE, Javier San Román, el cap del Àrea de Gestió Mediambiental, Lorenzo Polanco i el president de la Fundació Lleida Solidària, Ramiro Muñoz.

Cal recordar que el Dia Mundial de l'Aigua va ser declarat per l'ONU per sensibilitzar la població sobre l'ús sostenible del recurs i per fer partícips a tots dels Objectius del Mil·lenni, on es planteja el repte de "reduir a la meitat per al any 2015, el percentatge de persones que no tenen accés a l'aigua potable ".

Per això, la jornada, destinada a gairebé 60 joves de 2n d'ESO de l'escola Lestonnac, s'ha iniciat amb una xerrada que ha permès als estudiants comprovar la situació d'alguns països que tenen problemes d'accés a l'aigua en què cal desenvolupar projectes de cooperació però, al mateix temps, conèixer de primera mà la realitat dels nostres rius, on el major repte és la conservació i la millora de la qualitat de les aigües.

Hi han participat els tècnics de la Confederació de l'Ebre i membres de la Fundació Lleida Solidària que han exposat el projecte realitzat per a la construcció d'infraestructures de reg en Wruko, a Etiòpia, un projecte que ha comptat amb el suport de l'Agència Espanyola per la Cooperació.

Després els estudiants, amb el Subdelegat del Govern a Lleida, els tècnics i professors, han visitat l'estació de qualitat de les aigües que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre té al Canal de Seròs, al terme municipal de Lleida i que permet un control de la situació de l'aigua en temps real. A més, membres de la Guarderia Fluvial els han mostrat com fan la presa de mostres que després s'analitzen al laboratori de la Confederació i com realitzen la vigilància del riu.

Amb aquestes actuacions educatives es pretén conscienciar els joves sobre la necessitat de participar en la cura de les masses d'aigua, introduint de forma senzilla i formativa els criteris de la Directiva Marc de l'Aigua, el document bàsic de planificació de la Unió Europea i que té com a objectiu el aconseguir el bon estat ecològic d'aquestes masses, a través d'accions en què hi hagi la major participació social.

L'any passat aquesta jornada es va desenvolupar al País Basc i es va centrar en el cicle integral de l'aigua, incloent una visita a l'embassament de Ullíbarri. En aquesta ocasió la Confederació va comptar amb la col·laboració de l'Agència Basca de l'Aigua i Iberdrola.

Estació de qualitat
L'estació de qualitat de les aigües ubicada a la derivació del Canal de Serós i que han visitat avui els estudiants lleidatans forma part de la xarxa automàtica de qualitat de les aigües, l'anomenada xarxa SAICA (Sistema Automàtic d'Informació de Qualitat de les Aigües) , que ofereix informació en temps real.

La xarxa existeix des dels anys 90 i es va desenvolupar en paral•lel amb el Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica (SAIH). Des del web de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre www.chebro.es, SAICA ofereix des del seu naixement, en temps real i de forma transparent, la informació de qualitat de les aigües a tota la societat.

En total, hi ha 28 estacions automàtiques de qualitat en trams de riu i dues estacions de seguiment en embassaments instal·lats a La Tranquera (Saragossa) i Cova Foradada (Terol). Les estacions se situen en punts d'especial interès per al control de la qualitat com els punts de presa per proveïments importants de la Conca o zones on hi ha concentració d'abocaments.

L'important desenvolupament de la xarxa SAICA a la Conca de l'Ebre està servint d'exemple i referència a la resta de conques espanyoles dins el projecte que està executant el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí perquè es pugui disposar en temps real dels resultats de les xarxes d'alerta de totes les confederacions.

Cal recordar que aquesta és només una part de les xarxes que té l'Organisme per al seguiment estat i qualitat de les masses d'aigua, encara que la resta funcionen només amb mostrejos periòdics, no en temps real. En concret, es treballa amb les xarxes de control de Vigilància, Control Operatiu i de Referència (329 punts de mostreig); Xarxa de Control de Substàncies Perilloses (18 punts de mostreig); Xarxa de Control de Plaguicides (mostratges variables en zones amb especial impacte); Xarxa de Control de Zones Protegides (abastament, zones piscícoles, zones sensibles i vulnerables amb 250 punts de control). Pel que fa a les aigües subterrànies també hi ha diverses xarxes que suposen més de 1.300 punts de mostreig.

A més, la Guarderia Fluvial de la Confederació de l'Ebre compta amb una sèrie d'equips de electroquímica general que permeten controlar de manera immediata i precisa, en qualsevol punt, la temperatura, el pH, conductivitat i oxigen. El control es completa amb l'anàlisi de totes les mostres preses en el laboratori de qualitat de l'organisme, reconegut com un dels centres de referència espanyols.