Adif finalitza les obres de millora d’accessibilitat i instal·lacions de l’estació de Gavà (Barcelona)

visita

22/03/2011

Pla de modernització de la xarxa de rodalies de Barcelona


  • Les actuacions, que han representat una inversió de més de 5 milions d’euros, han inclòs la construcció de dos passos inferiors
  • A més, s’han modernitzat les andanes i l’edifici de viatgers
Adif ha finalitzat les actuacions de modernització de l’estació de Gavà, que han representat una inversió superior a 5,1 milions d’euros. Aquestes obres han consistit, principalment, en la construcció de dos nous passos inferiors i la millora de les andanes, l’edifici de viatgers i els tancaments.
 
Aquestes actuacions han permès eliminar barreres arquitectòniques, incrementar els nivells de seguretat i augmentar els estàndards de qualitat i confort per als usuaris d’aquesta estació, situada a la línia Barcelona-Vilanova-Sant Vicenç de Calders.
 
La realització d’aquest projecte dóna compliment al conveni de col·laboració signat l’octubre de 2008 entre Adif i l’Ajuntament de Gavà per augmentar la integració i permeabilitat de les infraestructures ferroviàries al seu pas per aquest terme municipal de la comarca barcelonina del Baix Llobregat. L’acord també inclou l’execució, per part de l’Ajuntament, de les obres d’adaptació per convertir el pas inferior utilitzat fins ara per a l’estació com a travessia urbana.
 
Així mateix, aquest projecte s’emmarca en el conveni signat entre el Ministerio de Fomento, Adif i SEITT (Sociedad Estatal de Infraestructuras del Transporte Terrestre) per a la realització d’actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l’Estat a Catalunya, en el que s’inclou l’execució d’inversions per a la modernització d’estacions i actuacions per a la millora de les línies.
 
Aquestes actuacions també s’inscriuen en el Pla de Rodalies de Barcelona 2008-2015, que responen al compromís del Ministerio de Fomento de realitzar un ambiciós programa d’inversions per a la millora  permanent de les infraestructures i estacions d’aquesta xarxa, amb el clar objectiu d’oferir un servei de majors prestacions de fiabilitat, seguretat, accessibilitat, qualitat i confort als clients del ferrocarril i el conjunt de la ciutadania.  
 
Eliminació de les barreres arquitectòniques
 
Entre les actuacions més destacades, figura la construcció de dos passos inferiors entre andanes, situats a banda i banda de l’edifici de viatgers i que permetin garantir la universalitat en els accessos i la mobilitat en les instal·lacions, i canalitzar el flux de viatgers.
 
El primer pas inferior, situat en el costat Barcelona, està dotat d’escales fixes i de tres ascensors amb capacitat per a 8 persones cada un. El segon està ubicat en el costat Vilanova i disposa d’una escala fixa i quatre mecàniques de pujada i baixada. L’execució d’ambdós passos permet la reconversió del pas existent per al seu ús exclusiu pels veïns com a travessia urbana mitjançant unes obres que està realitzant l’Ajuntament.  
 
D’altra banda, i amb l’objectiu de facilitar un accés més còmode i segur als diferents tipus de tren que presten servei en aquesta estació, s’han  adequat les dimensions de les tres andanes, mitjançant l’elevació de la seva alçada fins a 68 cm sobre la cota de carril i la seva prolongació per arribar els 200 m de longitud.
 
A les andanes també s’han col·locat nou paviment que incorpora franges diferenciades en els extrems, així com nova il·luminació i mobiliari urbà. També s’ha augmentat la superfície coberta per millorar les condicions d’espera dels usuaris en condicions climatològiques adverses, dotant a cada andana de marquesines de 110 m de longitud cada una.
Augment de la qualitat i seguretat del servei
 
Les actuacions també han inclòs un conjunt de treballs per modernitzar les instal·lacions destinades als clients i adaptar-les a les actuals necessitats de l’explotació ferroviària. D’aquesta forma, s’ha ampliat la superfície de l’edifici de viatgers fins els 295 m2, en els que es distribueixen els serveis de taquilles i atenció a l’usuari, màquines autovenda, serveis adaptats a persones amb discapacitat i controls d’accés.
 
De forma paral·lela, s’ha construït un nou tancament integral mitjançant la col·locació de tanques perimetrals en tot el recinte de l’estació per  incrementar els nivells de seguretat de les instal·lacions ferroviàries. En els entorns, també s’està duent a terme l’enjardinament de la zona que limita amb el carrer de Salamanca.
 
Els treballs s’han complementat amb la instal·lació d’un nou centre de transformació i un grup electrògen, i la creació d’un accés per a vehicles d’emergència.