Cinc projectes de Barcelona participen al “I Fòrum Estatal de Polític@s per a la Participació

22/03/2011

  • Optaran a un dels quatre premis de 20.000, 15.000, 10.000 i 5.000 euros   
  • S’han presentat 80 iniciatives al voltant de temes com: participació ciutadana, foment a l’ocupació, emancipació jove, salut sexual o prevenció de la violència de gènere, entre altres
  • Al voltant de 300 participants podran prendre nota d’aquestes “bones pràctiques”


Cinc projectes de la província de Barcelona han estat seleccionats per participar en el I Fòrum Estatal de Polític@s per a la Participació, que s'està celebrant a la ciutat de Sevilla, durant els dies 20 al 22 de març de 2011.

Els projectes són: Les TIC al servei de l'elaboració de les Planes de Joventut (Fundació Ferrer i Guàrdia); Pla de Formació del Moviment Laic (Fundació Escola Lliure); Espais Comunitaris de TIC (Associació Casals de Joves); Associacionisme 2.0: Incorporació de les TIC per a suport de les associacions (Fundació Ferrer i Guàrdia); Les TIC al servei de l'elaboració dels plans de Joventut (Fundació Ferrer i Guàrdia).

El director general de l'Injuve, Gabriel Alconchel, ha explicat avui a la inauguració que "amb aquest Fòrum, d'àmbit estatal, pretenem donar suport a aquelles iniciatives que promoguin la participació de la joventut a través de les TIC, a fi de presentar públicament com a paradigma d'intervenció social ".

"Per l'Injuve, la participació és un element essencial en les polítiques de joventut i les TIC han propiciat el treball en xarxa els principals protagonistes i usuaris són els i les joves. Per això, des del Injuve, apostem per aquests nous canals i similars com a vehicles de les noves formes de participació i corresponsabilitat ciutadana ", ha remarcat Gabriel Alconchel.

Segons l'opinió del director general de l'Injuve, "la Xarxa ha suposat una revolució cultural i estructural sense precedents sobretot entre adolescents i joves. Sabem que és una gran font d'oportunitats com per trobar feina, recerca de cursos, beques, debats especialitzats en fòrums , descàrregues de llibres i apunts. Gairebé el 100% dels adolescents tenen mòbil, més del 80% es connecten habitualment a Internet i més del 90% tenen un perfil en xarxes socials ".

De totes les sol licituds rebudes, una comissió ha seleccionat 80 sol•licituds per participar i exposar projectes en aquest Fòrum. Els programes i / o projectes que es presentaran faran referència a un dels següents panells: Propostes Locals a realitzar; Programes locals realitzats, i Comunicació entre joves.

Les temàtiques recollides en els diferents projectes que participen fan referència al foment de la participació dels i les joves, mitjançant la utilització de les tecnologies de la informació i comunicació, en els camps del foment de l'ocupació, l'emancipació jove, la salut sexual, la prevenció de la violència de gènere, el foment cultural i la formació no reglada en l'àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació, associacionisme i participació ciutadana en general.

El perfil dels 300 participants que assisteixen al Fòrum s'ajusta a:
- Regidors / es que fomenten programes relacionats amb la joventut i la participació ciutadana
- Responsables polítics
- Responsables d'entitats juvenils
- Joves associats
- Joves en general

El jurat està presidit pel director general de l'Institut de la Joventut, Gabriel Alconchel, i constituït per vuit vocals, pertanyents al Consell de la Joventut d'Espanya, Federació Espanyola de Municipis i Províncies i per experts i professionals de reconegut prestigi en els àmbits i temàtiques objecte d'anàlisi en aquest Fòrum.

Aquest jurat atorgarà quatre ajuts que serviran per posar en marxa o continuar desenvolupant el projecte o programa seleccionat. Aquestes quatre ajudes es concediran per un import màxim de 20.000 €, 15.000 €, 10.000 € i 5.000 € que, exclusivament, hauran de ser utilitzats en el finançament dels programes i projectes premiats.