Adif ultima les obres de remodelació de l’estació de Montgat Nord (Barcelona)

18/03/2011

Pla de millora de la xarxa de rodalies de Barcelona


 

  • El projecte, que suposa una inversió de 3,2 M€, comprèn la construcció d’un nou edifici de viatgers i un pas inferior, la renovació de les andanes i la instal·lació de tancaments
  •  
    Tanmateix, s’hi ha realitzat treballs de millora de l’accessibilitat a l’estació de Montgat, per valor de més de 350.000 euros
Adif ultima les obres de remodelació de l'estació de Montgat Nord, situada a la línia d'ample convencional Barcelona-Mataró-Maçanet, en la qual s'han invertit 3.209.753,4 euros.

Aquestes actuacions s'emmarquen en el conveni signat entre el Ministeri de Foment, Adif i la SEITT (Societat Estatal d'Infraestructures del Transport Terrestre) per a la realització d'actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l'Estat a Catalunya, en el qual s'inclou l'execució d'inversions per a la modernització d'estacions i actuacions per a la millora de línies.

Finalment, responen al compromís del Ministeri de Foment de realitzar un pla global d'inversions per a la millora permanent de les seves infraestructures i estacions de la xarxa de rodalies de Barcelona, ​​amb l'objectiu d'oferir un servei de majors prestacions de seguretat, accessibilitat i confort seus clients i als ciutadans.

Les obres consisteixen en la construcció d'un nou edifici de viatgers, que té una superfície de 240 m2, així com en el recrescut i prolongació de les andanes per facilitar l'accés als trens. D'aquesta manera, s'eleva l'altura de les andanes entre 18 i 45 cm per assolir els 68 cm sobre la cota de carril i es prolonguen fins a arribar a una longitud útil de 200 m

El projecte també inclou la supressió del pas a nivell enfustat que és substituït per un pas inferior per a vianants, dotant així a l'estació de les màximes condicions de seguretat perquè els viatgers puguin fer el trànsit entre andanes eliminant els possibles riscos que comporta l'encreuament en superfície.

A més, s'instal·len escales fixes i ascensors panoràmics adaptats per a persones amb discapacitat, aconseguint així la màxima accessibilitat per a tot tipus d'usuaris. També es construeixen marquesines sobre totes les zones d'escales del pas inferior per millorar les condicions d'espera dels usuaris.

Aquestes obres suposen la reordenació d'alguns elements de l'estació com l'escala d'accés a la platja, que ha estat enderrocada i construïda en una nova ubicació per a permetre la permeabilitat dels ciutadans cap a la platja de manera independent, o la parada d'autobusos, que passa a estar delimitada en un altre punt del recinte ferroviari.

Els treballs es complementen amb l'adequació de la instal·lació elèctrica i la senyalització a les noves normatives de seguretat i qualitat.

 

Altres millores de l'accessibilitat

També l'estació de Montgat ha estat objecte d'una inversió per millorar el confort i la seguretat dels passatgers que fan ús d'ella. Així, s'han invertit 350.212,1 euros en el recrescut parcial de les andanes, per assolir els 68 cm sobre la cota de carril, de manera que l'accés als trens que per allí circulen sigui més còmode per als usuaris, sobretot per aquells amb dificultats de mobilitat. Així, s'han elevat de nivell al llarg de 43 m en l'andana del costat muntanya i al llarg de 20 m en el situat al costat mar.

Complementàriament, s'ha procedit a renovar els paviments, que inclou la col·locació de vores d'andana homologats, una franja podotàctil i una banda groga d'aproximació, tot això destinat a facilitar els encaminaments dels usuaris amb discapacitat.

Finalment, i amb l'objectiu de millorar les condicions d'ús de l'andana costat mar, s'ha cobert mitjançant una llosa de formigó, ampliant així la superfície de la zona situada davant de la sortida de l'ascensor.