La Subdelegada del Govern a Barcelona visita les obres de rehabilitació del Museu Arqueològic de l’Esquerda, a Roda de Ter

visita

17/03/2011

1% Cultural i FEOSL


 

  • El projecte de rehabilitació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil com a seu del Museu Arqueològic de l’Esquerda està finançat pel programa de l’1% Cultural del Govern d’Espanya així com pel FEOSL.
 
 
Montserrat Garcia Llovera, Subdelegada del Govern a Barcelona, juntament amb l’alcalde de Roda de Ter, Antoni Llach, visita les obres de restauració de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil que ha de ser la nova seu del Museu Arqueològic del jaciment de l’Esquerda.
 
Les obres que s’estan realitzant al museu de l’Esquerda són finançades en una gran part a càrrec de l’1% Cultural, el programa del Govern d’Espanya destinat a la recuperació del patrimoni històric. El pressupost total de la rehabilitació és de 1.351.679,50 euros (IVA inclòs); dels quals el Ministeri de Foment aporta el 75% (1.013.759,62  euros); i el Ministeri de Política Territorial finança gairebé el 25% restant a través del Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local 273.741€). La resta és assumit per l’Ajuntament de Roda de Ter.
 
Actualment, ja s’han executat les obres de consolidació de l’edifici (a càrrec del FEOSL) i s’està en procés de licitació de més actuacions.
 
Les actuacions consisteixen en la rehabilitació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, situada a prop del Jaciment Arqueològic de l’Esquerda, per adequar l’edifici com a seu del museu monogràfic d’aquest jaciment. El projecte proposa una rehabilitació total de l’immoble basada en la substitució de l’estructura actual per una de metàl·lica conservant únicament les façanes.
 
El Museu Arqueològic de l’Esquerda es va inaugurar l’any 1988 amb la intenció d’acollir els materials procedents de les excavacions arqueològiques en el poblat íber de l’Esquerda. Fins ara el museu tenia la seva seu en un edifici cedit temporalment i la necessitat de trobar-ne una seu definitiva és la que porta al projecte actual de rehabilitació de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil.
 
Projectes de l’1% Cultural a  Catalunya
 
Com a balanç de les inversions a càrrec de l’1% Cultural a Catalunya, cal destacar que des de l’any 2004 fins al 2010 s’han finançat 99 projectes que han beneficiat a 73 municipis diferents. El total d’inversió d’aquests 99 projectes ha estat de 110,2 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Foment ha realitzat una aportació de 60,7 milions d’euros.
 
Actualment, a Catalunya hi ha 38 projectes més en marxa que afecten a 32 municipis i que compten amb una inversió total de 54,2 milions d’euros, amb una aportació de 32 milions d’euros per part del Ministeri de Foment.
 
1% Cultural
 
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l’1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars. El càlcul d’aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d’execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.