El Govern formalitza els criteris de distribució del Fons de Suport a l’acolliment i integració dels immigrants

11/03/2011

Consell de Ministres


 

  • L’acord és el resultat del marc de cooperació aprovat a la passada Conferència Sectorial d’Immigració
  • El reforç educatiu i el paper dels municipis segueixen sent les prioritats per aquest fons de suport
El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri de Treball i Immigració, ha acordat formalitzar els objectius i la distribució del crèdit pressupostari de 66,6 milions d'euros del Fons de Suport a l'acolliment i la integració dels immigrants, així com al reforç educatiu dels mateixos, de conformitat en el que estableix la Llei general pressupostària.

L'acord és el resultat del marc de cooperació per a la gestió del Fons d'Integració examinat en la reunió del 22 de febrer de 2011, de la Conferència Sectorial del Immigració, que és l'òrgan de coordinació i cooperació entre l'Administració de l'Estat i les comunitats autònomes en les actuacions amb incidència en la política d'integració dels immigrants.

Amb aquesta dotació pressupostària, es pretén finançar les actuacions que realitzen les comunitats autònomes per fomentar el desenvolupament de polítiques d'integració de les persones immigrants en els àmbits de: acollida, integració en els eixos d'ocupació habitatge, serveis socials, salut, infància i joventut , igualtat de tracte, dona, participació, sensibilització i desenvolupament, i reforç educatiu.

El paper de les administracions públiques en l'àmbit de les polítiques d'integració dels immigrants ve delimitat per la Constitució Espanyola que atribueix a l'Estat competències exclusives en matèria d'immigració i a les comunitats autònomes i entitats locals, competències en àrees clau per a la integració, com l'ocupació, l'educació, la salut, els serveis socials o la participació cívica.

L'augment dels fluxos migratoris cap a Espanya en els últims anys ha suposat un increment important de la població atesa pels diferents serveis públics, amb els corresponents efectes sobre la planificació, desenvolupament i finançament de polítiques sobre les quals les comunitats autònomes tenen competències.

En l'actualitat, encara que ha disminuït l'increment de la població immigrant, en matèria d'integració, segueix sent necessària la col·laboració entre les diferents administracions públiques per garantir la cohesió social i l'equiparació de drets i obligacions de la població immigrant i autòctona, dins el marc de la Constitució.

CRITERIS DE DISTRIBUCIÓ

Pel que fa als criteris de distribució, la quantia total que es distribueix entre les comunitats autònomes es realitza en tres partides:

- 39.637.824 euros per "Acollida i Integració"
- 26.425.216 euros per "Reforç Educatiu"
- 536.960 euros per "Atenció a menors estrangers no acompanyats" desplaçats des de Canàries.

A "Acollida i integració", s'estableix una assignació bàsica per a cada autonomia (10%) en aplicació d'un criteri de solidaritat interterritorial i amb la finalitat que les comunitats amb presència menor d'immigrants compten amb una aportació estable. A més, s'estableix un 25% a una partida de "situacions especials" que respon a la major pressió migratòria d'entrada que suporten algunes comunitats per la seva situació geogràfica: Andalusia, Balears, Canàries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Comunitat de Madrid i Múrcia, així com les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. La quantitat restant s'assigna en funció de la població immigrant empadronada, el nombre de treballadors immigrants afiliats a la Seguretat Social i el nombre de treballadors immigrants del Règim Especial Agrari.
Quant a la partida de Reforç Educatiu s'assigna en funció dels següents criteris: el nombre total d'alumnat immigrant escolaritzat en ensenyament no universitari per comunitat autònoma i el nombre d'alumnat immigrant escolaritzat en ensenyament no universitari procedent de països no castellanoparlants per comunitat autònoma .

ACOLLIDA, INTEGRACIÓ I REFORÇ EDUCATIU 2011
 
 

Comunitats Autònomes
Total en euros
ANDALUSÍA
7.735.310
ARAGÓ
2.164.321
ASTURIES
625.218
BALEARS
2.102.223
CANARIES
3.277.430
CANTABRIA
589.789
CASTILLA-LA MANCHA
2.794.727
CASTILLA Y LEÓN
2.072.546
CATALUNYA
14.996.963
COMUNITAT VALENCIANA
7.273.167
EXTREMADURA
700.992
GALICIA
1.103.792
MADRID
13.417.946
MURCIA
4.167.261
NAVARRA
566.123
PAÍS BASC
893.007
RIOJA (LA)
768.177
CEUTA
381.551
MELILLA
432.497