El Govern actualitza les servituds aeronàutiques de diversos aeroports i instal.lacions aeronàutiques espanyols

11/03/2011

El Consell de Ministres aprova les actualitzacions de les servituds de 5 aeroports i 7 instal.lacions aeronàutiques


 

  • Tenen com a finalitat garantir la viabilitat de les infraestructures aeroportuàries i dispositius de radionavegació necessaris per a la seguretat de la navegació aèria.
 
El Consell de Ministres ha aprovat avui els decrets que estableixen noves servituds o actualitzen les prèviament vigents en els aeroports d'Alacant, Reus, Bilbao, Vitòria i Son Bonet, així com les corresponents als radiofars NDB d'Andratx, NBD de Porto Colom, VOR / DME de Llucmajor, VOR / DME de Pollença, VOR / DME de Capdepera i al Centre de Comunicacions de Sóller i al Centre de Emissors i Receptors de Randa, situats tots ells a l'illa de Mallorca.

Les servituds aeronàutiques tenen com a finalitat assegurar la viabilitat de les infraestructures i dispositius necessaris per a la navegació aèria (aeroports, equips i sistemes de la xarxa de comunicacions, navegació i vigilància) mantenint els voltants lliures d'obstacles que puguin interferir amb les maniobres de les aeronaus .

El desenvolupament urbanístic, així com la realització de certes activitats industrials a les proximitats d'aquestes infraestructures poden arribar a repercutir en les seves capacitats operacionals. Per això és necessari limitar o controlar-les mitjançant servituds aeronàutiques.

La naturalesa i extensió concreta dels gravàmens aplicables en cada aeroport o instal lació de navegació aèria s'estableixen mitjançant un reial decret, segons estableix la Llei 41/60 i reglaments de desenvolupament, seguint criteris internacionals de l'Organització d'Aviació Civil Internacional (OACI).

Els reials decrets aprovats avui pel Consell de Ministres recullen, majoritàriament, les modificacions per adequar les servituds al desenvolupament dels plans directors dels diferents aeroports.

Aeroport d'Alacant: s'actualitzen les servituds per contemplar, entre altres, la modificació del punt de referència de l'aeroport i dels llindars de la pista, la instal.lació d'un equip mesurador de distàncies associat al sistema d'aterratge instrumental, un radiofaro omnidireccional de molt alta freqüència amb un equip mesurador de distàncies associat i un nou radar, així com el trasllat del centre d'emissors i la baixa d'un radiofaro no direccional i d'una radiobalisa intermèdia.

Aeroport de Reus: l'actualització de la servitud contempla, entre altres, la reducció de la longitud de la pista actual, la instal lació de dos equips mesuradors de distàncies, un d'ells associat al sistema d'aterratge instrumental, la baixa d'un destaquen i de dos radiobalises (una intermèdia i una altra exterior).

Aeroport de Bilbao: les noves servituds recullen principalment una nova torre de control i centre d'emissors-amb les consegüents baixes, entre altres, de l'antiga torre i dos centres d'emissors-, així com la reducció de la longitud de la pista actual; la instal.lació d'un radiofaro omnidireccional de molt alta freqüència amb un equip mesurador de distàncies associat, un sistema d'aterratge instrumental, i un equip mesurador de distàncies associat al sistema d'aterratge instrumental existent.
 

Aeroport de Vitòria
: s'actualitzen les servituds per contemplar la instal lació de dos equips mesuradors de distàncies (un d'ells associat al sistema d'aterratge instrumental), un radiofaro de localització i un altre omnidireccional de molt alta freqüència amb equip mesurador de distàncies associat, un radioenllaç i la baixa de tres radiobalises.

 
Aeroport de Son Bonet: s'actualitzen les servituds per a incloure l'ampliació de pista, la modificació dels llindars i del punt de referència de l'aeròdrom.

Centre de Comunicacions de Sóller:
s'estableixen les servituds aeronàutiques del nou centre de comunicacions de Sóller.

Centre de Emissors i Receptors de Randa: s'actualitzen les servituds per recollir la relocalització del centre d'emissors i del centre de receptors, així com la baixa de l'enllaç de microones.

Radiofaro NDB d'Andratx: s'actualitzen les servituds per contemplar la relocalització del radiofaro no direccional causa de la necessitat d'actualització dels equips.

Radiofaro NDB Porto Colom: s'actualitzen les servituds per contemplar la relocalització del radiofaro no direccional causa de la necessitat d'actualització dels equips.

Radiofaro VOR / DME Capdepera: s'actualitzen les servituds per contemplar la relocalització del radiofaro omnidireccional causa de la necessitat d'actualització dels equips.

Radiofaro VOR / DME Llucmajor: s'actualitzen les servituds per contemplar la relocalització del radiofaro omnidireccional causa de la necessitat d'actualització dels equips.

Radiofaro VOR / DME Pollença: s'actualitzen les servituds per contemplar la relocalització del radiofaro omnidireccional causa de la necessitat d'actualització dels equips.