El Delegat del Govern a Catalunya visita les obres de rehabilitació del Pont del Diable, a Tarragona

visita

08/03/2011

1% Cultural


  • El projecte de rehabilitació del Pont del Diable de Tarragona  (Tarragonès) ha estat finançat en part a càrrec de l’1% Cultural amb un pressupost de 1.505.674,64euros
 
Joan Rangel, Delegat del Govern a Catalunya, juntament amb l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros,i la Subdelegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, visita les obres de restauració del Pont del Diable, l’aqüeducte romà del segle I a.C. que es troba a les afores de la capital tarragonina.
 
Les obres que s’estan realitzant al Pont del Diable de Tarragona han estat finançades en part a càrrec de l’1% Cultural, el programa del Govern d’Espanya destinat a la recuperació del patrimoni històric. El pressupost total de la rehabilitació és de 2.007.566,19 euros (IVA inclòs); dels quals el Ministeri de Foment aporta el 75% del total (1.505.674,64 euros) i el 25% restant a càrrec de l’Ajuntament de Tarragona (501.891,55 euros).
 
El projecte de rehabilitació de l’aqüeducte romà del Pont del Diable comprèn la restauració de la cornisa superior i el recreixement del mur superior. D’altra banda, s’estan documentant tots els carreus de l’aqüeducte per crear una base de dades que permeti seguir l’estat de conservació de cadascun d’ells i dissenyar així el millor manteniment possible.
 
 
El Pont del Diable és l’únic aqüeducte romà de Catalunya que pot ser creuat i un cop finalitzin les obres està previst que s’obri al públic.
 
 
Projectes de l’1% Cultural a Tarragona i a Catalunya
 
Tarragona
La inversió realitzada a la província de Tarragona, des de l’any 2004, a càrrec del Ministeri de Foment mitjançant el programa de l’1% Cultural ha estat de 14.525.195,25 euros. Un pressupost que ha permès la realització de 25 projectes de recuperació del patrimoni històric i artístic, 12 dels quals encara estan en execució.
 
 
Catalunya
Com a balanç de les inversions a càrrec de l’1% Cultural a Catalunya, cal destacar que des de l’any 2004 fins al 2010 s’han finançat 99 projectes que han beneficiat a 73 municipis diferents. El total d’inversió d’aquests 99 projectes ha estat de 110,2 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Foment ha realitzat una aportació de 60,7 milions d’euros.
 
Actualment, a Catalunya hi ha 38 projectes més en marxa que afecten a 32 municipis i que compten amb una inversió total de 54,2 milions d’euros, amb una aportació de 32 milions d’euros per part del Ministeri de Foment.
 
1% Cultural
 
La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que l’1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars. El càlcul d’aquest 1% es realitza sobre la base del pressupost d’execució material de totes les obres que superin els 600.000 euros.

> Fotos