Teresa Ribera destaca que la recuperació de la finca “Bombita” permetrà generar noves oportunitats al Delta per preservar els seus valors naturals i el turisme sostenible

bombita

03/03/2011

Avui, a Tarragona


  • La Secretària d’Estat de Canvi Climàtic ha assenyalat que les actuacions ja realitzades i futures a la finca “Bombita” són un exemple de la recuperació del litoral per al gaudi de tots els ciutadans i de la política de protecció, preservació i regeneració del domini públic marítim-terrestre del Ministeri i d’aplicació de la Llei de Costes.
La secretària d'Estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, ha visitat aquest matí les actuacions que s'estan portant a terme per la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i el Mar a la finca "Bombita" situada al Delta de l'Ebre amb una superfície de 516 hectàrees.
 
Dins de la política de recuperació del litoral, el MARM va decidir l'adquisició de la finca "Bombita" a Deltebre amb dues llacunes d'unes 192 hectàrees sobre el total de la superfície per a la seva incorporació al domini públic maritimoterrestre, reconvertint-la en un espai natural sostenible i dotant amb la infraestructura necessària per al gaudi dels visitants.
 
La secretària d'Estat ha destacat la política del MARM de recuperació i conservació del litoral amb l'exemple de la finca "Bombita" com un espai per al gaudi de tots els ciutadans, d'alt valor paisatgístic i amb un rellevant potencial per al desenvolupament del turisme sostenible a la zona.
 
Per a la regeneració de la finca s'està desenvolupant el projecte denominat "Pla d'Actuacions a la Costa del Delta de l'Ebre: millora mediambiental a les platges de Pals, Bassa de l'Arena i Nen Perdut" amb l'objectiu d'estabilitzar la costa mitjançant la restauració del sistema dunar i convertir les zones de cultiu en espais naturals amb formacions pròpies del Delta, així com desenvolupar les instal·lacions necessàries per al gaudi dels visitants.
 
Sobre les actuacions futures a la zona, la secretària d'Estat ha informat de la resolució favorable d'avaluació d'impacte ambiental del projecte de "Millora mediambiental al marge del Delta al costat de la Badia del Fangar al terme municipal de l'Ampolla i Deltebre ".
 
Els objectius generals d'aquest projecte són la millora de la qualitat ambiental i paisatgística del marge sud de la badia del Fangar, des de la desembocadura de Lo Goleró fins a la platja de la Marquesa. Aquestes millores es duran a terme mitjançant la depuració de les aigües que aboquen a la badia amb filtres verds, la neteja d'abocaments puntuals de residus, la recuperació i potenciació dels hàbitats naturals i la protecció dels terrenys litorals interiors davant de les inundacions que es produeixen de forma periòdica.
 
A més es recuperaran els terrenys del domini públic maritimoterrestre actualment ocupats per arrossars i per diverses infraestructures i es millorarà l'accés públic a aquesta zona costanera, fomentant l'ús sostenible de l'espai.
 
El Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí té entre els seus objectius fonamentals en matèria de costes la protecció, preservació i regeneració del domini públic maritimoterrestre així com la recuperació i manteniment de la servitud de trànsit. Aquestes actuacions formen part de la seva política, per recuperar el litoral espanyol que en col·laboració amb les comunitats autònomes i els ajuntaments de les zones afectades, porta a terme les actuacions necessàries per a la millora de la franja litoral respectant les característiques mediambientals i paisatgístiques de cada zona .