Modificacions al servei de l’R2 entre Barcelona i Vilanova i la Geltrú per obres de millora

13/01/2011

Pla de modernització de la xarxa de rodalies de Barcelona


Els treballs de construcció d’un nou pas inferior que du a terme Adif provocarà modificacions de servei puntuals els dies 15 i 16 de gener

La línia R2 sud ofertarà dos trens per hora i sentit al tram entre Barcelona i Vilanova i la Geltrú
 
Es col·locaran els calaixos prefabricats que formaran les estructures del pas, les escales d’accés i l’ascensor
 
Les obres que està executant Adif per a la construcció del nou pas inferior de l’estació de Garraf, situada a la línia R2 sud de Rodalies, que transcorre entre Sant Vicenç de Calders i l’Estació de França, comportaran modificacions en el servei entre Barcelona i Vilanova i la Geltrú, el cap de setmana vinent.
 
La complexitat tècnica dels treballs que es duran a terme i la necessitat de treballar en l’àmbit de la plataforma ferroviària, obliga a reduir la capacitat operativa de l’estació dissabte, 15 i diumenge, 16 de gener.
 
D’aquesta manera, en el tram Barcelona-Vilanova i la Geltrú, es redueix a la circulació de dos trens per hora i sentit. La resta de relacions de la línia mantenen les seves circulacions habituals. Per a més informació, els clients poden dirigir-se a les estacions, al telèfon 902 41 00 41 i al 902 320 320, així com també a les pàgines web rodalies.gencat.cat, www.renfe.com i www.adif.es.   
 
Execució del pas inferior
 
Els treballs de construcció es portaran a terme aquest proper de cap de setmana. El procés consistirà en el desmuntatge de les vies 1 i 3 de l’estació de Garraf amb la retirada de parelles de vies, travesses i balast. Posteriorment, i a cel obert, s’excavaran les terres, es col·locaran els marcs prefabricats de formigó que formaran l’estructura i s’instal·laran els sistemes d’impermeabilització. Les operacions culminaran amb el cobriment del terreny, i la reposició de les vies amb la col·locació de carril, travesses i balast, i actuacions tècniques d’anivellació i de compactació del balast (capa de pedra que sustenta la via). Paral·lelament, es formaran les estructures interiors de les escales d’accés al pas i de l’ascensor, consistents en calaixos prefabricats de formigó.
 
D’altra banda, actualment, s’està ultimant la nova configuració de les andanes, en les quals s’ha elevat l’alçada fins a situar-se a 68 cm sobre la cota de carril en una longitud de 200 metres. A més, s’ha col·locat paviment podotàctil i una franja d’aproximació a la vorera de l’andana, així com itineraris que configuraran una ruta accessible amb senyalització de canvis de nivell, escales o accés a ascensors per a persones amb discapacitat.
 
Les actuacions es completen amb la instal·lació de nous sistemes d’evacuació d’aigües pluvials, la renovació de les canalitzacions d’il·luminació, seguretat i protecció civil, la col·locació d’un grup electrogen per al nou ascensor, la redistribució de l’aparcament amb la incorporació de places destinades a persones amb discapacitat i la instal·lació d’ancoratges per l’estacionament de bicicletes.
 
Millora de l’accessibilitat i del servei
 
Aquests treballs s’emmarquen en les actuacions de millora de l’accessibilitat i la qualitat del servei en aquesta estació de la comarca del Garraf. Entre les principals actuacions que s’estan duent a terme, i que suposen una inversió de 2.423.673 euros, destaca la construcció del nou pas inferior dotat d’ascensor i escales, així com l’elevació de l’alçada de les andanes per a garantir l’accés als trens amb plenes condicions de seguretat i comoditat.
 
Aquestes actuacions s’emmarquen al conveni signat entre el Ministerio de Fomento, Adif i la SEITT (Sociedad Estatal de Infraestructuras del Transporte Terrestre) per a la realització d’actuacions de millora de la xarxa ferroviària de titularitat de l’Estat a Catalunya, en el que s’inclou l’execució d’inversions per la modernització d’estacions i actuacions per a la millora de línies.
 
Així mateix, formen part dels acords assolits entre el Ministerio de Fomento, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sitges i Adif per la millora de la integració del ferrocarril al seu pas per la ciutat i responen al compromís del Ministerio de Fomento de realitzar un pla global d’inversions per la millora permanent de les seves infraestructures i estacions de la xarxa de rodalies de Barcelona, amb l’objectiu d’oferir un servei de majors prestacions de seguretat, accessibilitat i confort als seus clients i als ciutadans.