El MARM promou el sector del suro a el medi rural per crear ocupació i fomentar el desenvolupament sostenible

05/01/2011

En el marc de la Xarxa Rural Nacional


Aquest projecte pilot, que comptarà amb una subvenció del MARM de 515.813 euros, es durà a terme a les comunitats Autònomes d'Andalusia, Catalunya, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i Extremadura.

El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, a través de la Direcció General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural, ha aprovat el projecte pilot "Territoris surers. El suro i els paisatges surers com a base del desenvolupament sostenible en zones rurals ", presentat per RETECOCRK-Xarxa Europea de Territoris Surers.

Aquest projecte, que comptarà amb una subvenció de 515.813 euros,
pretén ajudar a consolidar la singularitat i identitat pròpia dels territoris surers i fer-ne un nou element de desenvolupament rural. Les actuacions es duran a terme a les comunitats Autònomes d'Andalusia, Catalunya, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana i Extremadura.

Les accions previstes es dirigeixen a buscar noves oportunitats per al sector, donar suport a la seva estructura productiva, millorar la capacitació dels seus treballadors i crear noves fonts d'ocupació a través d'una gestió sostenible de les suredes que asseguri la seva viabilitat i la seva estratègica funció ecològica.

El projecte també pretén promoure el suro com a producte natural, que permet mantenir ocupació en zones rurals, enfortir la xarxa RETECOCRK com a entitat de referència que representa i defensa els interessos de les col.lectivitats territorials amb presència del sector del suro, assegurant el seu desenvolupament sostenible.

A més, la intenció és constituir grups de treball estables de tots els actors integrats a la Xarxa per analitzar les diferents polítiques públiques que afecten el sector surer en la seva dimensió forestal i industrial, així com dissenyar i implementar una estratègia comuna de treball per a la promoció.

Altres objectius més específics són donar suport a la creació artística i els productes d'artesania elaborats a partir del suro, promoure el treball en xarxa entre els museus i centres d'interpretació vinculats a la cultura del suro i al patrimoni industrial associat, incentivar campanyes de promoció dels productes que utilitzen el suro, així com sensibilitzar els actors locals i la població en general sobre la importància dels paisatges surers i del seu aprofitament econòmic.

Els projectes pilot per al desenvolupament del medi rural s'emmarquen en la Xarxa Rural Nacional posada en marxa pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí l'any 2008, que preveu, entre altres actuacions, la convocatòria anual d'ajuts destinats a subvencionar iniciatives que continguin idees innovadores, creatives, i imaginatives per generar noves expectatives de futur en el medi rural més desfavorit.

Aquests projectes pilot han de contribuir a la diversificació econòmica, la modernització, a la millora de la qualitat de vida i a la multifuncionalitat del medi rural, d'acord amb les noves exigències en matèria de sostenibilitat i respecte al medi ambient.